Ναυπακτία: Τα ξεφλουδίσια του καλαμποκιού αναβίωσαν στην Ορεινή Ναυπακτία.

14:48 29/8/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Τα περίφημα ξεφλουδίσια αναβίωσαν και φέτος τον Αύγουστο στο χωριό Τερψιθέα στην ορεινή Ναυπακτία. Είναι ένα δρώμενο που βασίζεται στην αναβίωση του εθίμου της αλληλοβοήθειας, των ξεφλουδισίων ή ξεμπουλτσίσματος του καλαμποκιού.

Τα παλαιότερα χρόνια, που έσπερναν καλαμπόκι στο χωριό, ο νοικοκύρης αφού μάζευε το καλαμπόκι στο αλώνι, φώναζε τους συγχωριανούς, να μαζευτούν το βράδυ που είχαν τη σχόλη για να βάλουν ένα χεράκι και να ξεφλουδίσουν το καλαμπόκι. Η εργασία γινόταν με ένα ξύλινο σουβλί που άνοιγε το φλοιό και τα δάχτυλα που τραβούσαν και ξεφλούδιζαν τον καρπό.

Οι παππούδες, οι γιαγιάδες και τα παιδιά είχαν την τιμητική τους. Τα ξεφλουδίσια δεν ήταν εργασία, ήταν αληθινή γιορτή και όσοι συμμετείχαν διασκέδαζαν..

Για να περνάει ο χρόνος ευχάριστα διηγιόντουσαν ιστορίες από τα παλιά, οι νέοι για να περνάει η ώρα τό ’ριχναν στο τραγούδι και όταν άδειαζε λίγο το αλώνι τό ’ριχναν και στο χορό.

Τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Τερψιθεατών φροντίζουν ώστε οι καρποί να είναι κατάλληλοι για ψήσιμο, ώστε να προσφερθούν στον κόσμο μαζί με διάφορες πίτες και χαλβάδες, προσφορά των γυναικών του χωριού. Η εκδήλωση συνοδεύεται με παραδοσιακούς χορούς από χορευτικούς ομίλους και βέβαια μουσική και χορό μέχρι το πρωί.

Σύνταξη: Νίκη Παπαδούλα

Keywords
Τυχαία Θέματα