Μουσικές «πολύχρωμες» συναυλίες στο Cosmopolis Ethnic Festival 2017

09:04 20/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Μόλις η νύχτα πέφτει, το φρούριο που δεσπόζει στην κορυφή της χερσονήσου της Παλιάς Πόλης της Καβάλας υποδέχεται μουσικές συναυλίες από τις γωνιές του κόσμου, χαρίζοντας σε νεαρούς αλλά και μεγαλύτερους ταξιδευτές αξέχαστες μουσικές περιηγήσεις στον κόσμο της world music. Πολλοί αξιόλογοι καλλιτέχνες και μουσικά συγκροτήματα της διεθνούς και εγχώριας ethnic μουσικής έχουν φιλοξενηθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια στη σκηνή του Cosmopolis Ethnic Festival.

Έτσι

και φέτος τα πράγματα δε θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά. Ένα εκρηκτικό μουσικό μείγμα με συστατικά τη Reggae, Dub, Ska, Balkan, Rocksteady, Jazz αλλά και διάφορες παραδοσιακές φόρμες είναι έτοιμο να λάβει χώρα από τις 20 έως τις 23 Ιουλίου 2017.

Η Ήπειρος συναντά τη Νέα Ορλεάνη, η Jamaica το Saint Etienne και η Βαλκανική χερσόνησος το Seattle, αποδεικνύοντας ότι η μουσική είναι μια παγκόσμια γλώσσα με ποικιλία ιδιωμάτων η οποία ψυχαγωγεί και ενώνει.

Αναλυτικότερα:

Την Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017, τη σκηνή του Cosmopolis αναμένεται να εγκαινιάσουν οι Koza Mostra -μία μπάντα της οποίας χαρακτηριστικό γνώρισμα αποτελεί το εξαιρετικό πάντρεμα διαφορετικών μουσικών ρευμάτων όπως Ska, Balkan, Rock, Punk, καθώς ακόμη και ρεμπέτικα του μεσοπολέμου. Αμέσως μετά, αναλαμβάνουν δράση οι Kultur Shock, η διάσημη Balkan μπάντα από το Seattle, η οποία απαρτίζεται από μετανάστες με καταγωγή από Βαλκανικές χώρες, για ένα ξέφρενο πανηγύρι ήχων επάνω στη σκηνή το οποίο αναμιγνύει από gypsy punk μέχρι hip hop, και από latin & jazz μέχρι funk.

Koza Mostra

Την Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017, οι Mode Plagal ένα μοναδικό ελληνικό σχήμα με πολυετή δράση στο ενεργητικό τους, παρουσιάζουν ένα μουσικό ποτ πουρί με συνδυασμό ελληνικών, βαλκανικών, μεσογειακών και αφροαμερικανικών μουσικών επιρροών. Για τις τελευταίες δύο δεκαετίες, το γκρουπ έχει δημιουργήσει ένα καινοτόμο μουσικό ιδίωμα που έχει κερδίσει μεγάλη δημοτικότητα τόσο στην Ελλάδα όσο και στα εθνικά σύνορα. Λίγο αργότερα, στη σκηνή έχει προγραμματιστεί να ανέβει ο βιρτουόζος Ηπειρώτης Πετρολούκας Χαλκιάς. Αρχέγονες μνήμες, βγαλμένες από τα σπλάχνα της μουσικής παράδοσης του τόπου του, ξαναζωντανεύουν μέσα από τη μοναδική αυτοσχεδιαστική του ικανότητα. Παράλληλα, όμως, με την καλλιτεχνική δεξιοτεχνία και ευρηματικότητα δε διστάζει να ανοίξει τους ορίζοντές του και να συμπράξει με διακεκριμένους μουσικούς απ’ όλον τον κόσμο, με αποτέλεσμα η Ήπειρος να διασταυρωθεί με jazz & blues φόρμες αλλά και άλλα world μουσικά ιδιώματα.

Το Σάββατο 22 Ιουλίου 2017, η σκηνή του Cosmopolis αρχικά φιλοξενεί τους Έλληνες Les SkartOi, οι οποίοι σε κάθε εμφάνισή τους σκορπούν jamaican ska, reggae και rocksteady δονήσεις, με ξεκάθαρες soul και funky πινελιές. Έχοντας μοιραστεί τη σκηνή με ονόματα όπως Bad Manners, Tonino Carotone, Manu Chao, κ.ά., έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν ένα εκρηκτικό groovy playlist. Έπειτα, τα σκήπτρα παραλαμβάνουν ο θρυλικός Lee «Scratch» Perry, βραβευμένος με Grammy, γνωστός και ως The Upsetter, και μέντορας Τζαμαϊκανών μουσικών όπως Βοb Marley & The Wailers, Junior Byles, Junior Murvin, The Heptones, The Congos, Max Romeo κ.ά. Δημιουργός της Dub μουσικής, ενός ήχου ο οποίος έμελε να επηρεάσει πολλά μεταγενέστερα μουσικά είδη, όπως αυτό της trip hop και της dubstep, και με τεράστια δισκογραφία και προσφορά στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα, δικαίως έχει περάσει στο «πάνθεον» των παγκόσμιων μουσικών ιδιοφυιών. Μαζί του επί σκηνής οι Dr.T & Najavibes οι οποίοι με τα χειροποίητα ηχητικά τους τεχνάσματα θα γεμίσουν με μουσικές αλχημείες τον καβαλιώτικο αέρα.

Την Κυριακή 23 Ιουλίου 2017, ο Blend Mishkin & οι Roots Evolution από την Αθήνα θα ζεστάνουν την ατμόσφαιρα με κύριο άξονα το dub ως διαδικασία «live remixing»,

Blend Mishkin & Roots Evolution

δημιουργώντας μια χορευτική αλλά και spiritual συγχρόνως ατμόσφαιρα. Με σημαντικές κυκλοφορίες σε labels της Βρετανίας, το σχήμα αποτελείται από εξαίρετους μουσικούς, μέλη των συγκροτημάτων Ρόδες, Burger Project, Cave Children κ.ά. Το μουσικό 4ήμερο κλείνει με τους πολυαγαπημένους του ελληνικού και διεθνούς κοινού Dub Inc, οι οποίοι ερχόμενοι από το Saint-Etienne της Γαλλίας, συνδυάζουν μία πολύχρωμη παλέτα από μουσικές φόρμες της Καραϊβικής, της Αφρικής και της Μεσογείου σε ένα εκρηκτικό μείγμα κλασσικής roots reggae, dub, dancehall, ska και hip-hop μουσικής. Oι Dub Inc έχουν καταφέρει να θεωρούνται το πιο επιτυχημένο συγκρότημα reggae από την Ευρώπη, έχοντας συμμετάσχει σε φεστιβάλ όπως: WOMAD, Rototom Sunsplash, Summerjam, Paleo, Francofolies κ.ά. Οι τραγουδιστές του πολυπολιτισμικού συγκροτήματος τραγουδούν στα Αγγλικά, Γαλλικά και Αραβικά μεταφέροντας μέσα από τους στίχους τους πανανθρώπινα μηνύματα, ειρήνης και αλληλεγγύης.

Les SkartOi
Keywords
Τυχαία Θέματα