Μοναδικά κειμήλια στο αρχαιολογικό μουσείο Ηγουμενίτσας

09:20 9/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Ξεκίνησαν χθες το απόγευμα, στην κατάμεστη αίθουσα «Σωτήρης Δάκαρης» του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας, οι εργασίες του 1ου Διεθνούς Αρχαιολογικού και Ιστορικού Συνεδρίου για τη Θεσπρωτία, που διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Οι εργασίες του συνεδρίου θα διαρκέσουν έως την Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2016. Κατά την εναρκτήρια τελετή, τιμήθηκαν ο Παναγιώτης Βοκοτόπουλος, Ακαδημαϊκός και επί σειρά ετών Έφορος Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Ηπείρου, και ο Θεσπρωτός καθηγητής Αρχαιολογίας Αντώνης Ζώης.
Στα πλαίσια του συνεδρίου,

πραγματοποιήθηκαν και τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης «Περιήγηση στη Βυζαντινή Θεσπρωτία», που θα φιλοξενηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας μέχρι τις 8 Μαρτίου 2017.

Στην έκθεση παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό, μοναδικά κειμήλια του 14ου 15ου, 16ου και 17ου αιώνα, όπως ο χρυσοκέντητος επιτάφιος της Παραμυθιάς που χρονολογείται από το 1587, η εικόνα της Ένθρονη Παναγιάς Βρεφοκρατούσας από το τέμπλο της Ιεράς Μονής Γιρομερίου του 1676 αλλά και η εφέστιος, αμφίγραπτη εικόνα του πρώτου μισού του 14ου αιώνα από το ίδιο Μοναστήρι.

Keywords
Τυχαία Θέματα