Μήνυμα Μέρκελ προς Τραμπ: Η Ευρώπη κρατάει στα χέρια της τη μοίρα της

16:49 16/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Το πεπρωμένο της Ευρώπης βρίσκεται στα χέρια της, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια της οποίας είπε πως πιστεύει ότι και άλλες χώρες θα αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τη Βρετανία.

«Εν αναμονή της ορκωμοσίας του Αμερικανού προέδρου»

«Θα παραμείνω προσηλωμένη προκειμένου τα 27 κράτη μέλη να εργάζονται από κοινού προς το μέλλον (…) μπροστά στις προκλήσεις του 21ου αιώνα» επισήμανε η Άγκελα Μέρκελ σε

κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας.

Ερωτηθείσα σχετικά με την κριτική Τραμπ στη μεταναστευτική πολιτική που η ίδια ακολουθεί, η Άγκελα Μέρκελ απάντησε: «Προσωπικά αναμένω την ορκωμοσία του Αμερικανού προέδρου. Κατόπιν φυσικά θα συνεργαστούμε μαζί του σε κάθε επίπεδο».

«Πόλεμος προπαγάνδας»

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απηύθυνε προειδοποίηση στον Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με τους κινδύνους από τις εμπορικές πολιτικές προστατευτισμού, προσθέτοντας ότι οι προερχόμενες από τη Ρωσία «πλαστές ειδήσεις», όπως τις αποκάλεσε, ισοδυναμούν με πόλεμο προπαγάνδας.

«Όποιος θέλει ανάπτυξη -και πιστεύω πως αυτή η κυβέρνηση (του Ντόναλντ Τραμπ) θα είναι μια κυβέρνηση φιλική προς την ανάπτυξη- πρέπει να είναι υπέρ των ανοικτών αγορών», δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal.

«Ο προστατευτισμός μπορεί να έχει βραχυπρόθεσμα πλεονεκτήματα, όμως είναι πάντα βλαβερός μακροπρόθεσμα», πρόσθεσε.

Η εφημερίδα αναφέρει πως ο Σόιμπλε έδωσε τη συνέντευξη πριν από τη δημοσίευση της συνέντευξης Τραμπ, στην οποία ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ απειλεί να επιβάλει δασμό 35% στα οχήματα που εισάγονται στην αμερικανική αγορά.

Ο Σόιμπλε δήλωσε επίσης πως οι χώρες πρέπει να κάνουν περισσότερα για να αντιμετωπίσουν απόπειρες επηρεασμού της πολιτικής μέσω πλαστών ειδήσεων, υπογραμμίζοντας την προβεβλημένη υπόθεση μιας μικρής Γερμανορωσίδας, για την οποία ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως απήχθη και βιάσθηκε από μετανάστες στο Βερολίνο, ένας ισχυρισμός που απορρίφθηκε από τις γερμανικές αρχές.

«Μερικοί παραπλανώνται από πλαστές ειδήσεις της ρωσόφωνης, κρατικά χρηματοδοτούμενης και κατευθυνόμενης τηλεόρασης», δήλωσε ο Σόιμπλε. «Αυτό μόνο ως πόλεμος προπαγάνδας μπορεί να περιγραφεί».

Πηγές: Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα