Μεταφορά ευάλωτων πληθυσμών προσφύγων και τοποθέτηση κοντέϊνερ, ο σχεδιασμός για ΒΙΑΛ

11:15 1/11/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Αποσυμφόρηση του Κέντρου Υποδοχής και ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ με την άμεση μετεγκατάσταση των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων στην ηπειρωτική χώρα και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων με άμεση αντικατάσταση των σκηνών με κοντέινερ, (ενόψει και του χειμώνα), σχεδιάζει το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής· κλιμάκιο του οποίου επισκέφθηκε τη Χίο το προηγούμενο διήμερο.
«Ο σκοπός της επίσκεψής μας είναι να δούμε κατά πόσο προχωρά το πρόγραμμα μετεγκατάστασης- μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι ανήκουν σε ευάλωτες κατηγορίες πληθυσμού, στην ενδοχώρα και από

εκεί και πέρα να δούμε κατά πόσο τα έργα που είχαμε προγραμματίσει προκειμένου να είμαστε έτοιμοι για το χειμώνα· ώστε οι πρόσφυγες και οι φιλοξενούμενοι πληθυσμοί γενικά της ΒΙΑΛ να μπορούμε να πούμε ότι βρίσκονται σε ασφαλείς συνθήκες διαμονής», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Ανδρέας Γκουγκουλής.
Τις δύο τελευταίες μέρες του Οκτώβρη, βρέθηκε στη Χίο το κλιμάκιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής όπου εκτός από τον κ. Γκουγκουλή συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Κλάπας και ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης κ. Ηλιόπουλος.


Για το θέμα που έχει δημιουργηθεί με τις σκηνές στον περιβάλλοντα χώρο της ΒΙΑΛ, ο κ. Γκουγκουλής σημείωσε ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε λόγω του ότι τον τελευταίο μήνα οι αφίξεις προσφύγων ήταν τριπλάσιες σε σχέση με αυτούς που μεταφέρθηκαν λόγω άρσης γεωγραφικού περιορισμού στην ενδοχώρα (περίπου 1000 αφίξεις και 300-350 μεταφορές στην ηπειρωτική Ελλάδα).
«Αυτό ακριβώς το φαινόμενο προσπαθούμε να περιορίσουμε με άμεσα μέτρα, τα οποία προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε εντός Νοεμβρίου. Προκειμένου αφενός να μην υπάρχουν σκηνές και αφετέρου όλοι οι ευάλωτοι να έχουν μεταφερθεί σε ασφαλείς δομές στην ενδοχώρα», είπε χαρακτηριστικά.
«Θέλουμε ακριβώς αυτό που λέτε και εσείς, τη διασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης που θα σέβονται απόλυτα τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν θα διαταράσσουν την ομαλή ζωή των φιλοξενούμενων όσο και των κατοίκων του νησιού», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι έχει γίνει ο ανεφοδιασμός με είδη πρώτης ανάγκης- όπως κουβέρτες.
Η δε τοποθέτηση των κοντεϊνερ τόνισε πως θα γίνει «εντός του υπάρχοντος χώρου στη ΒΙΑΛ».
Σε ότι αφορά τον αριθμό των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού, ο κ. Γκουγκουλής σημείωσε ότι αυτό καθορίζεται με βάση ιατρικά στοιχεία που επιτρέπουν την άρση του γεωγραφικού περιορισμού και στόχος είναι να μεταφερθούν όλοι στην ενδοχώρα.
Το κλιμάκιο του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής κατά τη διήμερη επίσκεψη του στη Χίο, βρέθηκε στο Κέντρο της ΒΙΑΛ, είχε συνάντηση με το προσωπικό, τον Αστυνομικό Διευθυντή, καθώς και με το Δήμαρχο Χίου και τον Αντιπεριφερειάρχη.

Keywords
Τυχαία Θέματα