Με μεγάλη προίκα ξεκινά το νέο Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων

11:58 19/5/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Στον έλεγχο της «Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ», μέσω της οποίας θα προωθείται το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, περνούν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), και η Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών ΑΕ (ΕΔΗΣ) που ιδρύεται.

Στην Εταιρεία

Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ) θα μεταβιβασθούν οι μετοχές δημοσίων επιχειρήσεων και οι συμβάσεις παραχώρησης των εν λόγω εταιρειών, αλλά και το δικαίωμα ανανέωσης των συμβάσεων.

Το νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, δηλαδή η «Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας» θα έχει μετοχικό κεφάλαιο 40 εκ. ευρώ που θα καταβληθεί στο σύνολό του από το Δημόσιο, και διάρκεια ζωής τουλάχιστον 99 ετών.

Το νέο Ταμείο, σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, θα διαχειρίζεται και θα αξιοποιεί όλα τα περιουσιακά στοιχεία του κράτους που θα μεταβιβαστούν σε αυτό, προκειμένου να «συνεισφέρει πόρους για την υλοποίηση της επενδυτικής πολιτικής της χώρας και για την πραγματοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ενίσχυση της ανάπτυξης και να συμβάλει στην απομείωση του χρέους».

Στο νέο Ταμείο θα έχει 5μελές Εποπτικό Συμβούλιο το οποίο θα εποπτεύει το Διοικητικό Συμβούλιο. Τρία μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου θα επιλέγονται από την κυβέρνηση, κατόπιν σύμφωνης γνώμης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) που ενεργούν από κοινού, και τα δύο μέλη, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου, θα επιλέγονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον ESM, κατόπιν σύμφωνης γνώμης του υπουργού Οικονομικών.

Η θητεία των μελών του Εποπτικού Συμβουλίου θα είναι 5ετής και αυτό θα αποφασίζει, μεταξύ άλλων, και για την εκλογή και τον διορισμό των μελών του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου. Το διοικητικό συμβούλιο θα αποτελείται από 5 έως 7 μέλη που εκλέγονται για 4ετή θητεία.

Οσον αφορά τις 4 θυγατρικές του νέου Ταμείου, το ΤΑΙΠΕΔ θα συνεχίσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που έχει θέσει σε διαδικασία. Η ΕΤΑΔ θα αξιοποιεί τα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία που περιέρχονται στην κυριότητά της, τα περιουσιακά στοιχεία την διαχείριση των οποίων έχει αναλάβει από άλλα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και από νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς και από δημόσιες επιχειρήσεις το μετοχικό κεφάλαιο των οποίων κατέχει, άμεσα ή έμμεσα, το Δημόσιο. Στην ΕΤΑΔ μεταβιβάζονται αυτομάτως η κυριότητα και νομή όλων των κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων, τα οποία ανήκουν στο Δημόσιο. Εξαιρούνται:

α. Αιγιαλοί, παραλίες και παρόχθιες εκτάσεις, υδρότοποι,
β. Περιοχές Ramsar,
γ. Περιοχές Natura,
δ. Αρχαιολογικοί χώροι, και
ε. Αμιγώς δασικές εκτάσεις.

Επίσης, στην ΕΤΑΔ μεταβιβάζεται και η κυριότητα και νομή επί όλων των ακίνητων του ΤΑΙΠΕΔ.

Η νέα Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ) θα κατέχει τις συμμετοχές του κράτους σε δημόσιες επιχειρήσεις. Η ΕΔΗΣ θα τις διαχειρίζεται με σκοπό να επαυξήσει την αξία των συμμετοχών αυτών και να τις αξιοποιεί σύμφωνα με βέλτιστες διεθνείς πρακτικές.

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου των δημοσίων επιχειρήσεων, των οποίων οι μετοχές ανήκουν άμεσα ή έμμεσα, στο σύνολό τους ή εν μέρει στην ΕΔΗΣ, εκλέγονται από τη συνέλευση των μετόχων τους, εκτός από ένα μέλος που θα προτείνεται προς εκλογή από τον υπουργό Οικονομικών.

Σημειώνεται ότι η κύρωση της σύμβασης παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στη κοινοπραξία της γερμανικής Fraport με τον όμιλο Κοπελούζου, περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο, καθώς και ρυθμίσεις για την επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης της Rosco.

The post Με μεγάλη προίκα ξεκινά το νέο Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων appeared first on ert.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα