Με επεμβατική μέθοδο θεραπεύεται πλέον η κολπική μαρμαρυγή

12:42 25/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Η κολπική μαρμαρυγή, αρρυθμία της καρδιάς, αφορά περισσότερους από 200.000 Έλληνες. Εμφανίζεται συνήθως μετά την ηλικία των 50 και τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι ασθενείς.

Μπορεί να οφείλεται είτε σε υποκείμενη υπέρταση, ή υπερθυρεοειδισμό, μπορεί όμως όμως και να μην υπάρχει παθολογική αιτία.
Σε κάθε περίπτωση αν δεν αντιμετωπιστεί αυξάνεται ο κίνδυνος για δυσμενή καρδιαγγειακά συμβάντα αλλά για αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, λόγω θρόμβων που παράγονται από την καρδιά και φτάνουν στον εγκέφαλο.
«Κύρια

θεραπεία ως τώρα υπήρξε η λήψη φαρμάκων, κυρίως αντιπηκτικά. Σήμερα όμως η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να αντιμετωπιστεί επεμβατικά στο νοσοκομείο ή κάποιο ιατρικό κέντρο, με τη χρήση ενός καθετήρα που μπαίνει και φτάνει στην καρδιά. Η μέθοδος έχει επιτυχία πάνω από 95% και ο ασθενής απαλλάσσεται από τα φάρμακα.» εξήγησε στο Δίκτυο Θεσσαλίας της ΕΡΤ ο καθηγητής καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής της Αθήνας Χριστόδουλος Στεφανάδης.

Ο κ. Στεφανάδης θα βρεθεί στη Λάρισα την ερχόμενη Κυριακή και μαζί με συναδέλφους του απο το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας θα «προσφέρουν» στο κοινό ένα πρωτότυπο διαδραστικό σεμινάριο.
Οι πλέον εξειδικευμένοι καρδιολόγοι θα επιχειρήσουν μέσα από κατανοητές ομιλίες και γραφικές αναπαραστάσεις να εξηγήσουν τη λειτουργία της καρδιάς, τα συμπτώματα της κολπικής μαρμαρυγής και τις υπάρχουσες θεραπείες που είναι διαθέσιμες.
Η πρωτοποριακή εκδήλωση που απευθύνεται σε ασθενείς και μη και έχει ελεύθερη είσοδο θα γίνει την Κυριακή στις 11 το πρωί στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας και η συνδιοργάνωση ανήκει στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Ερευνητικό Ινστιτούτο για την Μακροζωία και την Πρόληψη των ασθενειών του γήρατος, του Καθηγητή Καρδιολογίας Χριστόδουλου Στεφανάδη.

Το 1ο διαδραστικό σεμινάριο με τη συμμετοχή ασθενών έχει τίτλο «‘Ακου την καρδιά σου» και θα συμμετάσχουν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Φίλιππος Τρυποσκιάδης, και οι καρδιολόγοι κ.κ Χαράλαμπος Κοσσυβάκης, Γιώργος Γιαννόπουλος, Ελευθέριος Καλέργης, Γιώργος Λάζαρος,Δημήτριος Τσιαχρής και Αντώνιος Σιδέρης.

Keywords
Τυχαία Θέματα