Με αιχμή την αξιολόγηση οξύνεται το πολιτικό κλίμα (video)

21:56 23/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Σφοδρή αντιπαράθεση Τσίπρα-Μητσοτάκη με γνώμονα την αξιολόγηση και τα μέτρα για το χρέος. Ρεαλιστικό και αναγκαίο χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης σύντομα, ώστε να αρχίσει η συζήτηση για το χρέος, ενώ παράλληλα ζήτησε άμεσες αποφάσεις από τους εταίρους για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσής

του. Νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, ζήτησε πολιτική αλλαγή, εκφράζοντας ανησυχία για τις εξελίξεις στην οικονομία και τα εθνικά θέματα.

Από το βήμα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά της ΝΔ, λέγοντας ότι στηρίζει τις πιο ακραίες θέσεις των δανειστών. «Στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη» – υποστήριξε ο πρωθυπουργός – «είναι η αποτυχία της διαπραγμάτευσης για να οδηγηθεί η χώρα στο αδιέξοδο και να φέρει αυτός το τέταρτο μνημόνιο, αλλά δεν θα του κάνουμε το χατήρι».

«Η ελληνική κυβέρνηση τηρεί κατά γράμμα όσα έχουν συμφωνηθεί και έχει αποδείξει ότι διαθέτει την πολιτική βούληση να κλείσει την αξιολόγηση χωρίς άσκοπες κωλυσιεργίες. Αυτό όμως σε καμιά πέριπτωση δεν σημαίνει ότι θα μπαίναμε έστω και να μπούμε στον κόπο καν να συζητήσουμε παράλογες απαιτήσεις, από όπου κι αν προέρχονται, είτε αυτές αφορούν νέα μέτρα -πολύ περισσότερο δεν είναι αυτά αφορούν μετά τη λήξη του προγράμματος, είτε αφορούν την συνέχιση της ποινής αποκλεισμού της Ελλάδας απο το ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων».

Ηταν μια ομιλία, κατά την οποία ο κ. Μητσοτάκης έστειλε σειρά μηνυμάτων, λένε από την ΝΔ. Συγκεκριμένα: Μήνυμα πρώτο: Ο πρόεδρος της ΝΔ έστειλε μήνυμα βαθιάς ανησυχίας για τα εθνικά θέματα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η εΕλλαδα βρίσκεται στο περιθώριο και πως η διεθνης κοινότητα μάς αντιμετωπίζει με οίκτο . Μήνυμα δεύτερο: Μήνυμα ανησυχίας για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. ο κ.Μητσοτάκης βλέπει μια επικοινωνιακή διαχείριση πίσω απο την διαπραγμάτευση, όπου στο τέλος θα πανηγυρίσουν για το αυτονόητο, χάνοντας πολύτιμο χρόνο. Μήνυμα τρίτο: Μήνυμα πολιτικής αλλαγής, καλώντας παράλληλα σε πανστρατιά πανω απο κομματικές γραμμές με άξονα την μάχη κατά του λαϊκισμού.

Στο Μοσχάτο, θεωρούν ότι η χώρα χρειάζεται επειγόντως πολιτική αλλαγή, όπως είπε ο κ.Μητσοτάκης, άρα εκλογές. Αρμόδιες κομματικές πηγές έλεγαν ότι η σημερινή ομιλία ήταν ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα των δημόσιων παρεμβάσεων του κ.Μητσοτάκη που ως στόχο έχουν να αναδείξουν την αναγκαιότητα προσφυγής στις κάλπες με τεκμηριωμένες απόψεις μακρυά απο λαϊκισμούς. Οι ίδιες πηγές μάλιστα ξεκαθάριζαν ότι συναίνεση με αυτούς που διαλύουν τη χώρα δε μπορεί να υπάρξει, συμπληρώνοντας με νόημα ότι την ώρα αυτή κάπου γράφεται ένα μνημόνιο και μάλιστα εκτός Ελλάδος. Ενδεικτική ήταν η τοποθέτηση σχολιασμός της ομιλίας Τσίπρα απο την ΝΔ δια στόματος Βασίλη Κικίλια: «Είναι φανερό ότι προετοιμάζεται ψυχολογικά για το ρόλο που θα έχει σύντομα στα έδρανα της αντιπολίτευσης».

Keywords
Τυχαία Θέματα