Κομοτηνή:Επάγγελμα Delivery…

20:19 23/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

«Ξεκίνησα από τα δεκαπέντε μου χρόνια να δουλεύω delivery και από απλή εργασία για να βγάζω ένα χαρτζιλίκι έχει καταντήσει κανονικό επάγγελμα» δηλώνει ο Παύλος που είναι καθημερινά οκτώ ώρες πάνω σε ένα μηχανάκι. «Όταν έχει κρύο είναι πιο δύσκολα, το καλοκαίρι είναι πιο εύκολα. Όταν, όμως, βρέχει, τότε όλα είναι πιο δύσκολα από ποτέ» απαντά στο ερώτημα αν είναι δύσκολη δουλειά «έχει πολλές δυσκολίες, η απροσεξία των άλλων οδηγών για παράδειγμα, όμως,

δεν το αναγνωρίζει κανείς οι περισσότεροι λένε «πακετάς;» μια πρόχειρη δουλειά, κανείς δεν θα πει ότι είναι μια σοβαρή δουλειά και αρκετά επικίνδυνη».

Κάθε μέρα σε κάθε παραγγελία που θα βγει για να διανύσει μια διαδρομή νιώθει πως κινδυνεύει. Ο καφές, το φαγητό, η απόλαυση του πελάτη, η εξυπηρέτησή του και η διευκόλυνση της δουλειάς του γίνεται με κίνδυνο της δικής του ζωής. «Ο Έλληνας πια τα θέλει όλα έτοιμα. Θέλει να του φέρεις και τον καφέ και το φαγητό του, τα ψώνια του. Είναι καλό που έχουμε δουλειά, αλλά ο Έλληνας φαίνεται πως τεμπελιάζει» παρατηρεί μην κρύβοντας μια ακόμη αλήθεια της εποχής.

Περνά κι αυτός και οι συνάδελφοί του αμέτρητες φορές από τους ίδιους δρόμους, τις ίδιες πλατείες, τα ίδια στενά σοκάκια της πόλης. Γνωρίζουν καλά την πόλη, τόσο καλά, όσο την παλάμη τους. Σ΄αυτές τις φαινομενικά γεμάτες ρουτίνα διαδρομές δεν λείπουν και οι «περιπέτειες». Αν πει ο κάθε ένας από εμάς να γράψει αυτά που του συμβαίνουν, τότε γράφει άνετα ένα μυθιστόρημα. Σε κάθε παραγγελία που πας γνωρίζεις και κάτι καινούργιο, μια καινούργια ιστορία.

Όσον αφορά στα μελλοντικά του σχέδια, πιστεύει πως δύσκολα θα προκύψουν γρήγορα καινούργιες θέσεις εργασίας, οπότε η δουλειά delivery θα τον συντροφεύει για καιρό τους φθινοπωρινούς και χειμωνιάτικους μήνες. Απόφοιτος Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων το καλοκαίρι εξασκεί αυτό που έχει σπουδάσει και όταν επιστρέφει στον τόπο του βρίσκεται πάνω στο μηχανάκι έτοιμος για τη νέα παραγγελία. «Αν ρωτήσεις όλα τα παιδιά που ασχολούνται με το επάγγελμα θα σας πει ότι δεν είναι η πρώτη του επιλογή. Όμως μένει και κάνει αυτή τη δουλειά είκοσι χρόνια με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την υγεία του καθενός μας. Κανείς δεν το αναγνωρίζει. Οι εργοδότες σου λένε «πάρε τρία ευρώ κι άμα θες» ενώ υπάρχει δουλειά, με πρόφαση την κρίση σου κατεβάζουν το μισθό γιατί έτσι θέλουν. »
Φώτο: Ο Παύλος δουλεύει delivery από τα 15 Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα