Μαζικό συλλαλητήριο αγροτών στην Αθήνα

10:24 19/2/2014 - Πηγή: ΕΡΤ
Αγωνιστικό «παρών» στην Αθήνα δίνουν σε λίγες ώρες αγρότες από όλη την Ελλάδα, στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στις 13:00 στην πλατεία Βάθη.Οι έως τώρα προβλέψεις μιλούν για αυξημένη συμμετοχή όχι μόνο από τον αγροτικό κόσμο, καθώς έχει απευθυνθεί κάλεσμα να συμμετάσχουν εργαζόμενοι και από άλλους τομείς.

Μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ,
το μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Μαρούδας Ρίζος, εκτίμησε ότι «αναμένεται σημαντική συμμετοχή, σαφώς πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με πέρυσι. Τα μπλόκα της πανελλαδικής κινητοποίησης υπολογίζονται σε περίπου 40, σε όλη την Ελλάδα.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι από την Ήπειρο θα συμμετάσχουν την Τετάρτη και την Πέμπτη στα αγροτικά συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Από τη Θεσπρωτία, την Πρέβεζα και την Άρτα ξεκινήσαν στις 6 το πρωί λεωφορεία με προορισμό το παναγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα.

Σε σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων της Άρτας, αναφέρεται: «Δυναμώνουμε τη λαϊκή πίεση προς την κυβέρνηση και την ΕΕ, καλούμε τους συναδέλφους που δεν ήρθαν μαζί μας από την αρχή, να δυναμώσουν, να έρθουν τώρα μαζί μας στο πανελλαδικό συλλαλητήριο την Τετάρτη 19 Φλεβάρη στην Αθήνα, που οργανώνουν τα μπλόκα επιβίωσης της αγροτιάς».

Μάλιστα, οι αγρότες αφήνουν να εννοηθεί ότι σκοπεύουν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και μετά το συλλαλητήριο της Τετάρτης.

Υπενθυμίζεται ότι οι αγρότες λένε «όχι» στην τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων σε όσους έχουν τζίρο κάτω των 40.000 ευρώ και -μεταξύ άλλων- ζητούν αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, «φρένο» στις δικαστικές διώξεις των αγροτών που δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους στην εφορία και να μην γίνει κανένας πλειστηριασμός σπιτιού ή χωραφιού συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.

Επίσης, διαγραφή κάθε ποσού που αντιστοιχεί σε ανατοκισμό και κεφαλαιοποίηση τόκων από το συνολικό ποσό των οφειλών των αγροτών προς τις τράπεζες και κούρεμα 30% των δανείων μέχρι 200.000 ευρώ.

Ζητούν, επίσης, μείωση του κόστους παραγωγής (π.χ. αφορολόγητο πετρέλαιο και νυχτερινό ρεύμα) και ενίσχυση της κτηνοτροφίας.

Σε στάση εργασίας προχωρούν οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεως, από τις 2 το μεσημέρι έως τη λήξη της βάρδιας, για συμπαράσταση στην κινητοποίηση των αγροτών.
Keywords
Τυχαία Θέματα