Μάχη με το χρόνο για να κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές μέχρι το Eurogroup

19:14 8/4/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
Mάχη με τον χρόνο δίνει η κυβέρνηση για να κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup, την Παρασκευή, στο Δουβλίνο. Εκτός απροόπτου οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν εντός της εβδομάδας, καθώς έχει σημειωθεί πρόοδος στα ανοιχτά ζητήματα. O Πρωθυπουργός το μεσημέρι είχε νέα σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο, ενώ για την Τρίτη μεταφέρθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα
με την τρόικα. Την ίδια ώρα, υπό κρατικό έλεγχο, μέσω του Ταμείου Χρηματο-πιστωτικής Σταθερότητας, περνούν οι τράπεζες Εθνική και Eurobank, μετά την αναστολή των διαδικασιών συγχώνευσής τους, που αποφασίστηκε το βράδυ της Κυριακής, στη συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών με την τρόϊκα.

Ένα τριήμερο σκληρών διαπραγματεύσεων με την τρόικα ξεκίνησε ενόψει και του άτυπου Εurogroup της Παρασκευής στην Ιρλανδία.

Πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραματίζει το πάγωμα της συγχώνευσης Εθνικής -Eurobank. Μετά τη γνωστοποίηση από τις διοικήσεις δύο τραπεζών, στην Τράπεζα της Ελλάδος, ότι ενδεχομένως να μην καταφέρουν να καλύψουν το 10% της απαιτούμενης αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, από ιδιωτικά κεφάλαια, την ανακεφαλαιοποίηση αναλαμβάνει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Και οι 2 τράπεζες έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για την άντληση 951 εκατ. ευρώ για την Εθνική και 586 εκατ. για τη Eurobank.

Αυτό σημαίνει πως στις επόμενες ημέρες, το Ταμείο ξεκινά τις διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης των δύο αυτών τραπεζών και γίνεται ο κύριος μέτοχος», ενώ «την τελική απόφαση για τη συγχώνευση θα την πάρει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Αιτία των ραγδαίων εξελίξεων ήταν ο φόβος που διατύπωσαν στελέχη της τρόικας για τους κινδύνους που θα προκαλούνταν στο τραπεζικό σύστημα αν η νέα Εθνική δεν κατάφερνε να συγκεντρώσει ιδιωτικά κεφάλαια.

Στο πλαίσιο των αποφάσεων, από σήμερα, η Εθνική και η Eurobank ξεκινούν τις διαδικασίες αύξησης των μετοχικών τους κεφαλαίων αυτόνομα η καθεμία.

Η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης και για τις τέσσερεις συστημικές τράπεζες Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς προχωρά κανονικά και σε κάθε περίπτωση θα ολοκληρωθεί πριν από το τέλος Απριλίου.

Μένοντας αυτόνομες, Εθνική και Eurobank μπορούν να αποτελέσουν πόλο συγκέντρωσης των τραπεζών που έχουν μείνει εκτός της διαδικασίας όπως το νέο ΤΤ και η Νέα Proton που ελέγχει ήδη μετοχικά το ΤΧΣ - όπως και άλλων μικρομεσαίων πιστωτικών ιδρυμάτων, χωρίς να αποκλείεται να αποφασιστεί η συγχώνευσή τους σε επόμενο στάδιο.

Το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με στόχο να υπάρξει ο κατάλληλος συντονισμός και η καλύτερη προετοιμασία εν όψει της συνάντησης του κ. Στουρνάρα με την τρόικα την τρίτη.

Τη διαβεβαίωση ότι οι τραπεζικές καταθέσεις είναι απολύτως διασφαλισμένες έδωσε ο Γιάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου μετά την ολοκλήρωση της συνεργασίας που είχε με τον Πρωθυπουργό, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα δεν προκαλούν καμία ανησυχία.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου ο οποίος με αφορμή την αναστολή της συγχώνευσης των δύο τραπεζών ξεκαθάρισε ότι «είναι διασφαλισμένες απολύτως οι καταθέσεις στην Εθνική και στη Eurobank».

Σύμφωνα με τον Σίμο Κεδίκογλου οι δύο τράπεζες δεν μπορούσαν να αντλήσουν το 10% της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου από ιδιώτες και δεν μπορούσε να δοθεί άλλη παράταση, λόγω της ελληνικής νομοθεσίας.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Σάιμον Ο' Κόνορ, ο οποίος ερωτηθείς σχετικά με το πάγωμα της συγχώνευσης ΕΤΕEurobank, αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο, εκτιμώντας ωστόσο πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για τους καταθέτες των δύο τραπεζών.

Σχετικές ειδήσεις:

Βήμα βήμα προς τη συμφωνία με την τρόικα - «Διασφαλισμένες οι καταθέσεις Εθνικής, Eurobank»

Εκτόνωση των πιέσεων στις τραπεζικές μετοχές στο Χρηματιστήριο της Αθήνας

Συνάντηση Ε. Βενιζέλου – Τρόικας την Τρίτη στις 10:00 το πρωί

Keywords
Τυχαία Θέματα