Προσέγγιση με τρόικα για φόρο, οφειλές, επίορκους Δημοσίου - Απόσταση στα «κόκκινα» δάνεια

15:42 8/4/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση με την τρόϊκα και σύμφωνα με τις πληροφορίες της ΝΕΤ, υπάρχει προσέγγιση για οριζόντια μείωση του Ειδικού Τέλους Ακινήτων κατά 15%, για την εξόφληση των οφειλών προς το Δημόσιο σε 48 δόσεις, και για την πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ ενός υπαλλήλου για κάθε επίορκο που θα απομακρυνθεί από το Δημόσιο. Τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία
έχουν φτάσει τα 15 δις ευρώ και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στις εφορίες τα 56 δις ευρώ.
Σύμφωνα πληροφορίες με την ρύθμιση κεφαλαιοποιούνται οι οφειλές 2012, τα φυσικά πρόσωπα πρέπει να δικαιολογούν τη μείωση του εισοδήματος τους ενώ έκπτωση θα έχουν όσοι υπαχθούν στη ρύθμιση των 48 δόσεων και εξοφλήσουν νωρίτερα. Εκτιμάται ότι οι ρυθμίσεις θα τρέχουν από τον ερχόμενο Μάιο και δεν θα αφορούν πτωχευμένες επιχειρήσεις, αλλά και όσες έχουν μπει σε ρύθμιση στο παρελθόν.

Στο θέμα της μείωσης του δημόσιου τομέα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το μοντέλο στο οποίο προσανατολίζονται είναι να φύγουν άμεσα, μέχρι τον Ιούνιο, οι 2.000 επίορκοι υπάλληλοι και στη θέση τους να προσληφθούν ισάριθμοι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ. Ωστόσο στο θέμα της απομάκρυνσης των επιόρκων νομικοί κύκλοι δηλώνουν οτι είναι αδύνατο αυτό να επιτευχθεί μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού επικαλούμςενοι συνταγματικά και νομικά κωλύμματα, όπως μεταδόθηκε στο δελτίο της ΝΕΤ.
Νέα δεδομένα όμως προσθέτουν διαρκώς οι εκπρόσωποι των δανειστών στο θέμα της ρύθμισης των «κόκκινων δανείων». Η τρόικα συζητά το ενδεχόμενο της διεύρυνσης των δικαιούχων αλλά με παράλληλο «ψαλίδισμα» των ευνοϊκών όρων ,την ώρα που τα κόκκινα δάνεια εχουν εκτοξευτεί στα 52 δισ ευρώ. Οι δανειστές ζητούν επιτόκιο υψηλότερο από το 1,5% για την 4ετή περίοδο χάριτος, ενώ εναλλακτικά προτείνουν κατά την περίοδο χάριτος να μην καταβάλλονται μόνο τόκοι αλλά να αποπληρώνεται και μέρος του κεφαλαίου. Το υπόλοιπο της οφειλής να είναι έως 125.000 ευρώ, με όριο εισοδήματος τις 25.000 ευρώ. Ωστόσο η κυβέρνηση αναφέρει πως το ποσό της ρήτρας είναι ιδιαίτερα μικρό και θα περιορίσει τον αριθμό των πολιτών που θα καταφέρουν τελικά να επωφεληθούν από τη ρύθμιση αυτή. Έτσι το υπουργείου Ανάπτυξης αντιπροτείνει το ποσό να ανέβει τουλαστον στις 180.000 ευρώ.Ρύθμιση-πακέτο "νέα αρχή", όπως ονομάζεται με μέγιστο αριθμό δόσεων τις 48, βρίσκεται στην τελική ευθεία και σύμφωνα με πληροφορίες προκρίνεται από τρόικα και κυβέρνηση για τις οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα πληροφορίες με την ρύθμιση κεφαλαιοποιούνται οι οφειλές 2012,τα φυσικά πρόσωπα πρέπει να δικαιολογούν την μείωση του εισοδήματος τους ενώ έκπτωση θα έχουν όσοι υπαχθούν στην ρύθμιση των 48 δόσεων και εξοφλήσουν νωρίτερα.
Ρύθμιση χρεών ασφαλιστικά ταμεία -εφορίες
* κεφαλαιοποίηση οφειλών 2012
* φυσικά πρόσωπα: δικαιολογητικά μείωση εισοδήματος
* έκπτωση σε όσους εξοφλήσουν νωρίτερα

Η μαύρη τρύπα στα ασφαλιστικά ταμεία φτάνει τα 15 δις. ευρώ και στην εφορία τα 56 δις ευρώ.

Εκτιμάται ότι οι ρυθμίσεις θα τρέχουν από τον ερχόμενο Μάιο και δεν θα αφορούν πτωχευμένες επιχειρήσεις, αλλά και όσες έχουν ενταχτεί σε ρύθμιση στο παρελθόν.

Από 60 έως 150 ευρώ λιγότερα σε σχέση με το Ειδικό Τέλος θα πληρώσουν οι περισσότεροι ιδιοκτήτες εφόσον ανάψει το πράσινο φως από την τρόικα για ''κούρεμα'' 15% στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.

Οι εκπτώσεις στον Ενιαίο Φόρο θα αντισταθμιστούν από την αύξηση της τιμής ζώνης στα έκτος σχεδίου και από τη φορολόγηση όσων νοικιάζουν ακίνητα στο δημόσιο. Στο φόρο του 2013 θα ενταχτούν και τα αγροτεμάχια με βάση την περιουσία που θα οριστικοποιηθεί έως τις 30 Ιουνίου.

Τις χαμηλότερες φορολογικές επιβαρύνσεις θέτουν ως προϋπόθεση οι κατασκευαστές για να ξεκινήσουν νέες οικοδομές.

Οι δόσεις για τον ΦΑΠ του 2011 και του 12 βρίσκονται καθ' οδόν, μένει να διευκρινιστεί αν θα υπάρξει τελικά και ΦΑΠ του 2013.
Keywords
Τυχαία Θέματα