Λήμνος: «Στηρίζουμε τον Εθελοντισμό…Τιμούμε τους Εθελοντές»: Άρθρο του Θεόδωρου Μπαβέα

11:40 5/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Άρθρο του προέδρου του παραρτήματος Λήμνου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Θεόδωρου Μπαβέα για τον σημερινό εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας Εθελοντισμού:

«Ο Εθελοντισμός είναι ανθρωπιστικό κίνημα και αποτελεί το μεγάλο και αποτελεσματικό μέσο κοινωνικής αλληλεγγύης, φιλανθρωπίας και προσφοράς. Ο εθελοντισμός είναι η φυσική δύναμη κάθε ανθρώπου, η ένταση της οποίας εξαρτάται από την προσωπικότητα, και τον συναισθηματικό

κόσμο κάθε ατόμου. Δύσκολα μπορεί να διδαχτεί η εθελοντική προσφορά , εάν δεν υπάρχει έμφυτη ψυχική καταβολή ,θέληση και αποθέματα ηθικών αξίων και συναισθημάτων.

Η ανάπτυξη του εθελοντικού κινήματος στην σημερινή εποχή της φτώχειας της δυστυχίας είναι κοινωνική ανάγκη,και χρειάζεται τέτοια δυναμική μεθοδολογία, ώστε να μπορέσει να αναδείξει την θέληση, το ενδιαφέρον, την προσφορά, την αγάπη των πολιτών για τον συνάνθρωπο μας και για να ενταχθούν όλοι ,σε αυτή την εθελοντική κινητοποίηση των διαφόρων κοινωνικών ομάδων.

Ο εθελοντισμός ήταν και είναι η ελπίδα, η βοήθεια, η στοργή και το στήριγμα των δυστυχισμένων, των φτωχών , των απόκληρων της κοινωνίας των προσφύγων, και όλων εκείνων των θυμάτων, τα οποία δημιουργούσε και δημιουργεί το κάθε κοινωνικό- οικονομικό – πολιτικό σύστημα, οι πολεμικές συρράξεις, η κοινωνική βαρβαρότητα, η τρομοκρατία ,η ανεργία και οι κοινωνικές αντιπαλότητες, τους οποίους ανθρώπους έριχναν στο μαύρο σκοτάδι της απελπισίας, της πείνας ,της κατάθλιψής , της φυγής, της προσφυγιάς , και της νόμιμης και παράνομης μετανάστευσης η οποία μεγαλουργεί στην εποχή μας και αποτελεί ντροπή για τη σύγχρονη ΚΟΙΝΩΝΙΑ και τον πολιτισμό, της παγκόσμιας υποκρισίας και του μίσους.

Ο εθελοντισμός δεν πολιτικοποιείται , δεν εμπορευματοποιείται , ούτε πουλιέται μέσα από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις ,Εθελοντισμός είναι η ανιδιοτελής ανθρώπινη προσφορά από τον άνθρωπο για τον άνθρωπο είναι αγάπη και το ενδιαφέρον για τον πλησίον του Είναι επίσης παγκοσμίως γνωστό ότι ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ είναι μια από τις θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς κινήματος του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς ημισελήνου όπως είναι ο Ανθρωπισμός , η αμεροληψία η ουδετερότητα , η ανεξαρτησία , η ενότητα και η παγκοσμιότητα.

Αυτές οι πανανθρώπινες αξίες απετέλεσαν τους πυλώνες εκείνους όπου στηρίχθηκε και στηρίζεται το Διεθνές εθελοντικό κίνημα του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου το οποίο έχει πρωτεργάτη και ιδρυτή Τον Ερρίκο ΝΤΙΝΑΝ Σήμερα είναι ένα διεθνές κίνημα εις το οποίο συνυπάρχουν αρμονικά και συνεργάζονται ανεξάρτητα από φυλετικές θρησκευτικές πολιτικές πολιτισμικές διαφορές και ιδιαιτερότητες οι δυο αυτοί οργανισμοί.

Ο εθελοντισμός στη χώρα μας μεγαλουργεί μέσα από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό για τον άνθρωπο και την κοινωνία μας , ήταν και είναι πάντοτε συμπαραστάτης βοηθός σε κάθε δύσκολη περίοδο της επιβίωσης των συνανθρώπων μας γιατί δεν είμαστε μόνοι στο τόπο μας. Έτσι οι εθελόντριες του Ε.Ε.Σ από τα πεδία των μαχών προσφέρουν υπηρεσίες στη καθημερινότητα των ανθρώπων που έχουν ανάγκη στη κοινωνία μας. Ζούμε σε ένα περιβάλλον κοινωνικού παγκόσμιου κανιβαλισμού, μέσα σε πολέμους, με τα όπλα και τα τανκς με,χιλιάδες μετανάστες πρόσφυγες μέσα σε μολυσματικούς και επικινδύνους οικονομικούς πολέμους με εξαθλιωμένους άνεργους και πεινασμένους πολίτες ,με το χρήμα τους δανειστές και τις τράπεζες, να δολοφονούν πολίτες Τέλος πολλές φορές είμαστε αδύναμοι και απροστάτευτοι απέναντι στη δύναμη της φύσης ,μέσα σε φυσικές καταστροφές ,πυρκαγιές, σεισμούς πλημμύρες, επιδημίες και εδώ ο εθελοντισμός πρωτοστατεί και διακρίνεται με αυτοθυσία και ανθρωπιά. Αυτή η εθελοντική προσφορά γίνεται μέσα από ανθρώπινες μεμονωμένες μονάδες, οργανωμένες εθελοντικές ομάδες, οργανώσεις , και οργανισμούς ,μέσα από το συναίσθημα, το ενδιαφέρον, και την αγάπη ,για τον άνθρωπο, για το περιβάλλον, για τη ίδια μας τη ζωή. Η εθελοντική προσφορά γίνεται ή μεμονωμένα από άτομο σε άτομο (αιμοδοσία δωρεά οργάνων )ακόμη προσφορά υπηρεσιών , αγαθών ή υπό την μορφή οργανωμένων ομάδων, γενικά προς το κοινωνικό σύνολο (φυσικές καταστροφές)( κοινωνικά παντοπωλεία φαρμακεία ιατρεία ) όπως η Εκκλησία το Διεθνές κίνημα Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου – Γιατροί χωρίς σύνορα Χαμόγελο του παιδιού – Διασώστες- και άλλες Εθελοντικές Οργανώσεις. Όλους αυτούς τους ανιδιοτελείς εθελοντές και τις εθελόντριες ΤΙΜΟΥΜΕ σήμερα Εμείς οι εθελοντές του Ε.Ε.Σ Λήμνου.

Η πιο σπουδαία εθελοντική προσφορά ήταν είναι και θα είναι πάντα, η ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ Είναι η πρόσφερα του πιο πολύτιμου και αναντικατάστατου αγαθού του ανθρώπου που είναι το αίμα του οποίου ΜΟΝΑΔΙΚΗ πηγή είναι ο άνθρωπος και είναι αποκλειστικά απαραίτητο μόνο για τον άνθρωπο!! Δωρεά αίματος είναι υψίστη φιλανθρωπική κοινωνική πράξη αλληλεγγύης είναι μια πρόκληση για όλους τους πολίτες και για αυτούς οι οποίοι δίνουν αίμα αλλά και για αυτούς οι οποίοι είναι φίλοι της αιμοδοσίας.

Ο εθελοντισμός είναι μια μορφή ανθρωπισμού και πολιτικής , η οποία εκφράζει αλήθειες, αγάπη ,ειλικρίνεια ,θέληση, προγραμματισμό ,προσφορά ,και είναι μια πιο αποτελεσματική πολιτική δραστηριότητα Είναι μια νέα μορφή πολιτικής η οποία συμπληρώνει τις κοινωνικές αδυναμίες και ατέλειες του κράτους ,στην πρόνοια, και τις κοινωνικές υποχρεώσεις της πολιτείας ,προς τους πολίτες , και συμμετέχει επίσης στα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα της χώρας Είναι ένα εθελοντικό κίνημα μέσα από το οποίο αναδεικνύονται ενδυναμώνονται και διασώζονται οι μεγάλες πανανθρώπινες αξίες οι οποίες στην εποχή του χρήματος και της σκληρής κοινωνικής υποβάθμισης απαξιώνονται.

Μέσα σε αυτό το παγκόσμιο εθελοντικό κίνημά εδώ και 130 χρόνια είναι μέλος και ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ο οποίος έχει δώσει ότι πιο πολύτιμο μπορεί να δώσει άνθρωπος στους συνανθρώπους του : την αγάπη , την προσφορά ,τη βοήθεια ,τη συμπαράσταση σε όλες τις δύσκολες στιγμές της ζωής μας Το ανθρωπιστικό κοινωνικό και εθνικό έργο του .Ε.Ε.Σ αναγνωρίζεται παγκοσμίως Εμείς εδώ στο νησί μας οι οι οποίοι υπηρετούμε τις αρχές του Ε.Ε.Σ είμαστε υπερήφανοι γιατί οι συμπολίτες μας αναγνωρίζουν στηρίζουν και συνοδοιπορούν μαζί μας στο έργο το οποίο προσφέρουμε με τη βοήθεια τους εδώ και 35 χρόνια στο νησί μας Ο Ε.Ε.Σ αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική οργάνωση όπου οι Εθελοντές και οι εθελόντριες έχουν μια ξεχωριστή κοινωνική προσωπικότητα προσφοράς η οποία έχει προσαρμοστεί στις ανάγκες των μαχών της πολυτάραχης ζωής της σημερινής κοινωνίας μας Υπηρετούμε πιστά τις ευγενείς και πανανθρώπινες αρχές του Εθελοντισμού και της αφιλοκερδούς κοινωνικής προσφοράς.

Πιστεύω ότι οι ανθρώπινες αντιπαλότητες και οι πολιτικές αντιπαραθέσεις κάπου συναντώνται γιατί όλοι μας συμφωνούμε , ότι οι ψυχικές μας δυνάμεις πρέπει να εκδηλώνονται με αποφασιστικότητα θάρρος πρωτοβουλία κοινωνικές και ηθικές αρετές Ας συνειδητοποιήσουμε όλο και περισσότεροι άνθρωποι την σημασία του εθελοντισμού και να ενταχθούμε με τις οποιεσδήποτε δυνάμεις μας στο πολύμορφο εθελοντικό κίνημα.

Δυστυχώς σήμερα σε αυτή την περίοδο εις την οποία ζούμε , ο κοινωνικός παραλογισμός η πολιτική αστάθεια , η υποκρισία , η σκοπιμότητα, τείνουν να επισκιάσουν τον Ανθρωπισμό και μέσα από αυτό το καθεστώς της αδιαφορίας και του ωχαδερφισμού , ο εθελοντής πρωτοστατεί και προσφέρει ανεξάντλητα αποθέματα ανθρωπιάς και αγάπης.»

Keywords
Αναζητήσεις
content
Τυχαία Θέματα