Ειδήσεις από την ΕΡΤ Καβάλας

11:22 5/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Δράμα: Επέστρεψε κειμήλιο στην Μονή Εικοσιφοινίσσης
Ένα χειρόγραφο κειμένου του 9ου αιώνα, ανεκτίμητης ιστορικής αξίας, γνωστού ως Κώδικας 1424, επιστράφηκε το Σάββατο στην Ιερά Μονή Εικοσιφοινίσσης.
Η παράδοση έγινε από τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο στον μητροπολίτη Δράμας Παύλο και την ηγουμένη της Ιεράς Μόνης γερόντισσα Αλεξία, στον ιερό μητροπολιτικό ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Δράμας
Ταυτόχρονα έγινε η αρχή για τον επαναπατρισμό πολύτιμων κειμηλίων που το 1917 εκλάπησαν από τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής.
Μέσα σε κλίμα βαθειάς συγκίνησης, ο πρόεδρος της Λουθηρανικής

Θεολογικής Σχολής του Σικάγου αιδεσιμότατος James Nieman παρέδωσε τον Κώδικα 1424, ο οποίος για 100 και πλέον χρόνια βρίσκονταν στη νόμιμη κυριότητα της Λουθηρανικής Θεολογικής Σχολής.

Καβάλα: Σύσκεψη για αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων στη Θάσο
Σύσκεψη για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων στη Θάσο, θα πραγματοποιηθεί σήμερα Δευτέρα (5 Δεκεμβρίου) στο νησί. Υπό την προεδρεία του αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Θεόδωρου Μαρκόπουλου, η σύσκεψη θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί, στην αίθουσα του «Καλογερικού».

Δράμα: Κυνηγός τραυμάτισε θανάσιμα φίλο του
Τραγική κατάληξη είχε το κυνήγι για δύο φίλους από τη Δράμα, όταν ο ένας πέρασε τον άλλο για θήραμα και τον πυροβόλησε με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει θανάσιμα.
Για την υπόθεση, συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Δράμας, ένας 56χρονος κυνηγός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για ανθρωποκτονία από αμέλεια και παραβάσεις των νόμων περί όπλων και περί θύρας.
Ο δύο φίλοι χθες το μεσημέρι βρίσκονταν στο Πολυνέρι Δράμας για να κυνηγήσουν αγριόχοιρους, σε μη επιτρεπόμενη έκταση. Κατά τη διάρκεια κυνηγιού ο 56χρονος πυροβόλησε και τραυμάτισε θανάσιμα τον 71χρονο. Κατασχέθηκε το κυνηγετικό όπλο που χρησιμοποίησε και κατείχε ο 56χρονος καθώς και 14 κυνηγετικά φυσίγγια, τα οποία βρέθηκαν στην κατοχή και το όχημά του.

Δράμα: Συνελήφθη 32χρονος με κοκαϊνη
Συνελήφθη το απόγευμα του Σαββάτου στη Δράμα, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Δράμας, 32χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για κατοχή κοκαΐνης.
Οι αστυνομικοί τον εντόπισαν να έχει παραλάβει ένα δέμα, που περιείχε μία νάιλον συσκευασία με κοκαΐνη, βάρους 26,4 γραμμαρίων .Σε έρευνα που ακολούθησε στην οικία του 32χρονου, με τη συνδρομή αστυνομικού σκύλου, βρέθηκαν μία νάιλον συσκευασία με ακατέργαστη κάνναβη, βάρους 32,8 γραμμαρίων και δύο (2) ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας.
Κατασχέθηκαν συνολικά 26,4 γραμμάρια κοκαΐνης, 32,8 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης και 2 ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας.

Καβάλα: Πλήθος δράσεων για την αναπηρία
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, σήμερα Δευτέρα, στις 9 το πρωί το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Καβάλας σε συνεργασία με το 19ο Δ.Σ Καβάλας θα υλοποιήσει ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης με τίτλο «Κατανοώντας τους φίλους». Θα προβληθούν βίντεο, θα γίνει συζήτηση με τους εκπαιδευτικούς του ειδικού σχολίου και δραστηριότητες με μαθητές τυπικού και ειδικού σχολείου ως μία ομάδα.

Δράμα: Άνοιξε η «Ονειρούπολη»
Οι πύλες της «Ονειρούπολης» Δράμας άνοιξαν το περασμένο Σάββατο, με πανηγυρικό τρόπο.
Σήμερα Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου ξεχωριστές θα είναι οι εκδηλώσεις – δράσεις στη μαγευτική «Ονειρούπολη», οι οποίες ξεκινούν από το πρωί.
9.00-12.00: Θα γίνει υποδοχή και απασχόληση μαθητών από τα «Γλυκο-ξωτικά» της «Ονειρούπολης».
Στις 18.00 το απόγευμα στην Κεντρική Σκηνή η μικτή χορωδία Καλαμπακίου «Μ. Αλέξανδρος» τραγουδάει Χριστουγεννιάτικα κάλαντα και τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη.
Στις 20.00 στο Αμφιθέατρο «Δραμινών Πολιτών» (εντός Περιφερειακής Ενότητας Δράμας), η Ένωση χορευτών Δράμας «Πυρρίχιος» και η «Ένωση Κυριών Δράμας» παρουσιάζουν την ποντιακή θεατρική επιθεώρηση «Ζωή και κότα με χαβίτς και με κορκότα», με τον Τάκη Βαμβακίδη και τον Αλέξη Παραχαρίδη. Είσοδος Ελεύθερη.
Στις 21.00 στην Κεντρική είσοδο της «Ονειρούπολης» (Άγαλμα Ελευθερίας) το «31ο HolisteRUN» (Νυχτερινό τρέξιμο) ξεκινά με δύο διαδρομές 5 και 10 χλμ. και στόχο να γεμίσει ο μεγαλύτερος τοίχος της καλοσύνης με τρόφιμα.

Καβάλα: Παρουσίαση για την αρχαία ελληνική μουσική
«Αρχαία Ελληνική Μουσική: τι μαθαίνουμε από τις πηγές σε 50΄ (περίπου…)» είναι ο τίτλος παρουσίασης σήμερα Δευτέρα στην αίθουσα «Παπαϊωάννου» από το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας. Την παρουσίαση επιμελήθηκε ο Δρ. Μουσικολογίας και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου, Γεώργιος-Ιούλιος Παπαδόπουλος, με αφορμή την παράταση της πολύ επιτυχημένης Έκθεσης που φιλοξενεί ο Δήμος Καβάλας, με τίτλο «Οι Σημαντικότερες Εφευρέσεις και τα Μουσικά Όργανα των Αρχαίων Ελλήνων».
Η εκδήλωση θα γίνει στις 8 το βράδυ στην αίθουσα «Παπαϊωάννου» με ελεύθερη είσοδο.

Αθλητικά
Νίκη της Ένωσης Καλαθοσφαίρισης Καβάλας επί του Αρκαδικού το Σάββατο στο Κλειστό της Καλαμίτσας, για την Α2 κατηγορία στο μπάσκετ, με σκορ 76-71.
Νέα ήττα για τον ΑΟΚ στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Γ’ εθνικής κατηγορίας. Έχασε με σκορ 1-0 από τον Αλμωπό στην Αριδαία. Ήττα και για το Νέστο με 2-0 στον Λαγκαδά από την τοπική ομάδα.

Καιρός
Σχεδόν αίθριο καιρό προβλέπει για σήμερα η ΕΜΥ στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Οι άνεμοι πνέουν βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία κυμαίνεται από 1 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα