Λάρισα: Μειωμένη στο 70% η χρηματοδότηση των δήμων

22:42 13/5/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

«Ο δήμος Λαρισαίων είναι οργανωμένος δήμος, οι δήμοι που έχουν γίνει με τον «Καλλικράτη» είναι πολύ δύσκολοι δήμοι, γεωγραφικά είναι σε πολύ μεγάλη έκταση, με πολλά χωριά και διαφορετικές απαιτήσεις το κάθε χωριό. Ο κόσμος ήταν μαθημένος αλλιώς, η κρίση έχει φέρει τα πράγματα αλλιώς αλλά καταλαβαίνει τις δυσκολίες του δήμου». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε η κουβέντα μας με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τεμπών κ. Δημήτρη Τσέτσιλα, όταν ρωτήθηκε να μας πει, πως είναι η καθημερινότητα στο Δήμο Τεμπών.


Σχετικά με τη χρηματοδότηση των δήμων ο κ. Τσέτσιλας επεσήμανε ότι «όταν

έγιναν οι ενώσεις των Καποδιστριακών Δήμων και έγινε ο «Καλλικράτης», παίρναμε μια ΚΑΠ, μια κεντρική ενίσχυση που ανέρχονταν σε 300.000, το άθροισμα όλων των Καποδιστριακών Δήμων. Σήμερα το ποσό αυτό έχει πέσει 70%, παίρνουμε γύρω στις 120.000 χρήματα που φτάνουν για την μισθοδοσία του προσωπικού και κάποια λειτουργικά έξοδα. Τα υπόλοιπα χρήματα θα πρέπει να τρέξουν οι δήμοι να τα βρουν μόνοι τους για να μπορέσουν να λειτουργήσουν τις υπηρεσίες τους».

Αναφορικά με τον Καλλικράτη ανέφερε, πως, «η πρώτη τετραετία του «Καλλικράτη» ήταν πολύ δύσκολη, θέλει χρόνο για να καταλάβουμε όλοι ότι είμαστε ένας δήμος, θα πρέπει όμως να γίνουν πολλές διορθώσεις, αλλά τα εφόδια είναι πολύ λίγα. Δεν είναι μόνο η καθημερινότητα είναι το όραμα του τι θες να αφήσεις πίσω σου. Υπάρχουν πράγματα που έγιναν αλλά και προγράμματα που θα γίνουν, καθημερινά ο δήμος παλεύει γι’ αυτό να προσπαθήσει να αφήσει κάποια πράγματα για το μέλλον».
Ερωτηθείς για το κτηματολόγιο που είναι σε εξέλιξη στο Δήμο Τεμπών, τόνισε, ότι «το κτηματολόγιο έχει πάρει παράταση μέχρι τις 16 Ιουνίου, είναι πολύ μεγάλος ο όγκος των δεδομένων γι αυτό και έγινε δεύτερο υποκατάστημα στο Συκούριο για να μοιραστεί η απόσταση. Ο κόσμος πρέπει να σπεύσει και να μην το αφήνει την τελευταία στιγμή. Το κτηματολόγιο θα έπρεπε να γίνει εδώ και χρόνια στην Ελλάδα, δυστυχώς άργησε πολύ, είναι πολύ καλή ευκαιρία ο κόσμος να νομιμοποιήσει την περιουσία του, να ξέρει πια είναι και να έχει το κεφάλι του ήσυχο».
Η επιστροφή νέων ανθρώπων στα χωριά τους είναι γεγονός επεσήμανε ο κ. Τσέτσιλας, εξηγώντας πως αυτό οφείλεται στο εξής:

«Έχουμε εισροή ατόμων στο δήμο, έχουμε πολλά νέα ζευγάρια που έχουν φύγει από την πόλη και έχουν γυρίσει πίσω, είναι συνέπεια της κρίσης, είναι άνθρωποι που είχαν χωράφια και έρχονται τώρα να τα καλλιεργήσουν, είναι θετικό δείγμα αισιοδοξία για το μέλλον. Όταν έρχονται μεγάλες κρίσεις τότε ανεβαίνει ο θεσμός της οικογένειας και ο θεσμός των αξιών».

The post Λάρισα: Μειωμένη στο 70% η χρηματοδότηση των δήμων appeared first on ert.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα