Κύπρος: Οι φλόγες άγγιξαν σπίτια-Σε ετοιμότητα και η δύναμη του ΟΗΕ

09:33 22/6/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Συνεχίζεται για τέταρτη ημέρα η προσπάθεια για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στην οροσειρά του Τροόδους στην Κύπρο. Σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκεται ο ένας απο τους τρεις άνδρες, που ήρθαν αντιμέτωποι με την πύρινη λαίλαπα και νοσηλεύονται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Με το πρώτο φως της ημέρας, συνεχίστηκαν οι ρίψεις νερού από αέρος με τη συμμετοχή και των αεροσκαφών που

έφθασαν από την Γαλλία.

Από την βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» επιχειρούν, επίσης, δύο αεροσκάφη «Καναντέρ», δύο ελικόπτερα «Σούπερ Πούμα» από την Ελλάδα, τρία αεροσκάφη του Ισραήλ και δύο ελικόπτερα των βρετανικών βάσεων, ταυτόχρονα με τα πτητικά μέσα της Κύπρου.

Ο Νίκος Αναστασιάδης που ήδη μετέβη στα πύρινα μέτωπα, συγκαλεί έκτακτο υπουργικό συμβούλιο καθώς η χειρότερη πυρκαγιά στην ιστορία του νησιού, κόστισε ήδη τη ζωή σε δύο πυροσβέστες και αποτέφρωσε δεκαπέντε χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους στο όρος Τρόοδος.

Προληπτικά εκκενώθηκαν τέσσερα χωριά, εν μέσω εκρήξεων από ξεχασμένα πυρομαχικά της ΕΟΚΑ.

Η πυρκαγιά προκάλεσε μικρές ζημιές σε αυλές κατοικιών στις παρυφές της κοινότητας Ευρύχου και απειλήθηκαν δύο κατοικίες στο χωριό Κούρδαλι.

Ισραηλινοί πιλότοι, που συμμετείχαν στην επιχείρηση, χαρακτήρισαν πάρα πολύ δύσκολο το έργο της πυρόσβεσης, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ Έσπεν Άιντα, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι στο έργο της κατάσβεσης είναι έτοιμη να βοηθήσει και η Ειρηνευτική Δύναμη.

Η Κυπριακή Δημοκρατία αποδέχθηκε την βοήθεια σε πτητικά μέσα από την Τουρκία στην προσπάθεια κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς, με την προϋπόθεση ότι αυτή «θα ενταχθεί στο πλαίσιο του κρατικού επιχειρησιακού σχεδιασμού εντός του οποίου η διεθνής συνδρομή, με τη συμμετοχή του Ισραήλ, της Ελλάδος, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Ιταλίας και θεσμικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρίσκεται αυτήν τη στιγμή σε εξέλιξη».

Keywords
Τυχαία Θέματα