Κοζάνη: Τα αρχαία μνημεία στο επίκεντρο

13:05 14/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Η αναστήλωση του Παρθενώνα από τον Αρχιτέκτονα Μανόλη Κορέ, «Ο εντοπισμός του θρόνου των Μυκηνών και η πρόταση αναπαράστασης του», από τον Καθηγητή του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Νικόλαο Λιανό, τα «Μυστικά του Παρθενώνα», το καινούργιο βιβλίο του Καθηγητή Αρχιτεκτονικής του Α.Π.Θ. και Επίτιμου Μέλους του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών, Νικόλαου Μουτσόπουλο καθώς και η «Η Αρπαγή των Γλυπτών του Παρθενώνα» από τον Πρόεδρο της ελληνικής επιτροπής για την επιστροφή των γλυπτών της ακρόπολης, βρέθηκαν μεταξύ των εισηγήσεων που παρουσιάστηκαν την 2η μέρα

του πνευματικού Διημέρου που πραγματοποίησαν, το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και ο Σύνδεσμος Γραμμάτων και Τεχνών Π.Ε Κοζάνης. Ο Σύνδεσμος Γραμμάτων απένειμε το Χρυσό Μετάλλιο στον Αρχιτέκτονα Μανόλη Κορέ για το σημαντικό του έργο, το οποίο παρέλαβε ο Νικόλαος Λιανός, καθώς δεν κατέστη δυνατή η παρουσία του ιδίου.

Ενδιαφέρουσες ήταν οι εισηγήσεις και στην έναρξη του πνευματικού διημέρου την προηγούμενη ημέρα που έλαβε χώρο στο αμφιθέατρο του ΤΕΙ Κοζάνης, όπου παρουσιάστηκε τα Κορυφαία Μνημεία της Αρχαίας Ελλάδος, αλλά και οι επιστημονικές ανακαλύψεις του ερευνητή Ιωάννη Χαμεζίδη που παρουσίασε την έρευνα του για την αποκρυπτογράφηση του δίσκου της Φαιστού με κλειδί την ποντιακή διάλεκτο.

Το διήμερο των εκδηλώσεων πραγματοποίησε το Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 40 Χρόνων από την Ίδρυσή του (1976-2016), σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Γραμμάτων και Τεχνών ΠΕ Κοζάνης, με αφορμή την παρουσίαση των δύο πονημάτων του κ. Ιωάννη Θ. Χαμιζίδη, « Ο Δίσκος της Φαιστού» – το πρώτο «πέτρινο CD ROM»– και τα «Γραμμικά Κείμενα».

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ : Σύνταξη- Δέσποινα Αμαραντίδου

Keywords
Τυχαία Θέματα