EΡΤ Ειδήσεις Κομοτηνή 14 11 2016

12:42 14/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Παυλόπουλος «η Συνθήκη της Λωζάνης ισχύει ,είναι αδιαπραγμάτευτη και δεν ερμηνεύεται συναισθηματικά»

Μήνυμα προς την Τουρκία ότι, η Συνθήκη της Λωζάνης ισχύει ,είναι αδιαπραγμάτευτη και δεν ερμηνεύεται συναισθηματικά ,έστειλε από την Αλεξανδρούπολη ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος .

Ο κ. Παυλόπουλος εγκαινιάζοντας το Ελληνικό Ινστιτούτο Θρακικών Μελετών υπενθύμισε πως η Συνθήκη της Λοζάνης είναι αναπόσπαστο τμήμα του Διεθνούς Δικαίου και δεν επιδέχεται μεταβολές.
«

Η Συνθήκη της Λοζάνης,» είπε ο κ. Παυλόπουλος «καθορίζει τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης , γιατί η Ελλάδα είναι κράτος μέλος της Ε.Ε. και τα σύνορα της Ε.Ε. κατά το πρωτογενές ευρωπαϊκό δίκαιο καθορίζονται από τα κράτη μέλη κυριάρχως. Άρα όπως καθορίζονται κυριάρχως από την Ελλάδα τα σύνορά μας είναι και σύνορα της Ε.Ε. κατ’ εφαρμογή της Συνθήκης της Λοζάνης η οποία δεν είναι επιδεκτική μεταβολής.»

Αναφερόμενος στην γείτονα Τουρκία είπε ότι, «όχι μόνο επιδιώκουμε τη φιλία με αυτήν αλλά διαμηνύουμε ότι σ’ αυτούς τους ταραγμένους και για εκείνη καιρούς, η Ελλάδα είναι η πόρτα και το παράθυρο προς τη Δύση και προς την Ε.Ε. και είμαστε έτοιμοι να κρατήσουμε την πόρτα και το παράθυρο ανοιχτά,» τονίζοντας πως «αυτό το έχουμε αποδείξει γιατί υπήρξαμε οι πρώτοι που σ’ αυτή τη μεγάλη περιπέτεια του πραξικοπήματος στηρίξαμε πρώτοι και ίσως και μόνοι για ώρες αρκετές στην αμήχανη Δύση , τη δημοκρατική νομιμότητα στη γείτονα Τουρκία. Αλλά σε ότι αφορά τα ζητήματα που αφορούν τα εθνικά μας δίκαια και την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου,δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν υποχωρήσεις,υπαναχωρήσεις ,διαπραγματεύσεις.»

Κόμματα

Σαμαράς από την Ξάνθη: Να φύγει η σημερινή κυβέρνηση

Ο τέως Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς πραγματοποίησε τη δεύτερη δημόσια ομιλία του, μετά την παραίτηση του από επικεφαλής της ΝΔ, στην οποία μίλησε για πρώτη φορά σε μη στενό κομματικό ακροατήριο στην Ξάνθη.
Την εκδήλωση διοργάνωσαν η ΓΣΕΒΕΕ και η Ο.Ε.Β.Ε. (Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Έμπορων) του Νομού Ξάνθης, στο ξενοδοχείο Elisso Xenia Hotel με θέμα «Φορολογικό- Ασφαλιστικό- Ανάπτυξη». Στην εκδήλωση μίλησε επίσης και ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γεώργιος Καββαθάς.
Ο κ. Σαμαράς ξεκίνησε την ομιλία του κάνοντας αναφορά στην μνήμη του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Γιώργου Παυλίδη που έφυγε από την ζωή πριν λίγο καιρό και θύμισε την προσφορά και το έργο του στην Ελληνική κοινωνία.
Aφού άσκησε δριμεία κριτική για το την πολιτική της κυβέρνησης ζήτησε να φύγει τάχιστα με εκλογές και δήλωσε πως ο νυν πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να ξαναφέρει την Ελλάδα σύντομα στο 2014 που είχε φέρει η κυβέρνηση Σαμαρά.
Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γεώργιος Καββαθάς στην ομιλία του τόνισε πως η κατάσταση για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες είναι πολύ δύσκολη, σχεδόν μη αναστρέψιμη καθώς με το τρίτο μνημόνιο έκλεισαν 220 χιλιάδες επιχειρήσεις και χάθηκαν 850 χιλιάδες θέσεις εργασίας. Επισήμανε ότι το ιδιωτικό χρέος είναι μη εξυπηρετήσιμο και έχει φτάσει στα 12 δισεκατομμύρια Ευρώ.
Ζήτησε επίσης πάγωμα ή μεταφορά των ιδιωτικών χρεών προς τα δημόσια ταμεία και Εθνικό σχέδιο που θα καθορίζει την εθνική στρατηγική ανάπτυξης αλλά και σταθερής φορολογίας, καθώς στα χρόνια των μνημονίων έχουν ψηφιστεί 110 φορολογικά νομοσχέδια.

Αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ ο Π. Σγουρίδης

Τη θέση του Αντιπροέδρου των ΑΝΕΛ καταλαμβάνει ο Παναγιώτης Σγουρίδης μετά από πρόταση του Πάνου Καμμένου, όπως ανακοινώθηκε στο τρίτο συνέδριο του συγκυβερνώντος κόμματος.

Ερώτηση ΚΚΕ στη Βουλή για την προμήθεια καυσοξύλων στον Κένταυρο

Τα προβλήματα των κατοίκων του Κενταύρου Ξάνθης στην προμήθεια καυσόξυλων είναι το θέμα ερώτησης του ΚΚΕ που υπογράφουν οι Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής.
Με βάση τα προβλήματα που έχουν προκύψει ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί σε ποιες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, ώστε:
Οι κάτοικοι του Κενταύρου και ιδιαίτερα όσοι ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (συνταξιούχοι ΟΓΑ, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, άτομα με αναπηρία σε ποσοστό άνω του 67%, μακροχρόνια άνεργοι, οικογένειες στρατευμένων) να προηγηθούν των ξυλεμπόρων στην ξυλεία που βρίσκεται πλησίον του χωριού τους και να προμηθευτούν ίδια ποσότητα ξύλων με τις άλλες περιοχές

Αυτοδιοίκηση

Mε ψήφους 28 και 6 λευκά ψηφοδέλτια η εκλογική διαδικασία ανέδειξε νέο αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης τον Νικόλαο Τσαλικίδη μέχρι σήμερα περιφερειακό σύμβουλο από την παράταξη της “περιφερειακής αναγέννησης”.
Συνολικά ψήφισαν 34 περιφερειακοί σύμβουλοι ενώ υπήρχε και ένας απών.
Αμέσως μετά την διαδικασία σε δηλώσεις που έκαναν στα ΜΜΕ τόσο ο νέος αντιπεριφερειάρχης Νικόλαος Τσαλικίδης όσο και ο νέος περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος έκαναν λόγω για ενότητα της παράταξης όπως την είχε οραματιστεί ο αείμνηστος περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης
Συνδικαλιστικά-Ασφαλιστικό

Εκδήλωση για το ασφαλιστικό

Εκδήλωση διοργανώνει το Ν.Τ ΑΔΕΔΥ ΡΟΔΟΠΗΣ μαζί με το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κομοτηνής, με θέμα: «Οι ανατροπές των ασφαλιστικών-εργασιακών δικαιωμάτων και οι προκλήσεις για το Συνδικαλιστικό Κίνημα» και κεντρικό ομιλητή τον ΓΙΩΡΓΟ ΡΩΜΑΝΙΑ, αύριο στις 19:30 στο Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης (Καβείρων 12).

Πρωτογενής Τομέας

Σ.Κεφαλίδης: «Τέλος του χρόνου η σύμβαση με ΥΠΑΑΤ για το Λίντερ

Εξαιρετική ήταν η βαθμολογία που έλαβε το πρόγραμμα Λίντερ για τους νομούς Ροδόπης και Ξάνθης, στο πλαίσιο της αξιολόγησης, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατατάσσοντάς το στις πρώτες τρεις, από τις συνολικά 47 ομάδες που εγκρίθηκαν.
«Πρόκειται για πραγματικό άθλο, που οφείλεται στην ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας, αλλά και στην ομάδα των συνεργατών της Αναπτυξιακής, η οποία όλο το τελευταίο διάστημα άκουγε και κατέγραφε τις προτάσεις των 460 εν δυνάμει επενδυτών».
Αυτό τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής, ο Γενικός Δ/ντης ΑΕ της Αναπτυξιακής Ροδόπης, Στάθης Κεφαλίδης. Μάλιστα εξέφρασε την εκτίμηση πως πριν την λήξη του χρόνου θα έχει υπογραφεί η σύμβαση με το ΥΠΑΑΤ και πως οι πρώτες επενδύσεις θα είναι απτές τον Αύγουστο του 2017.
Υπενθυμίζεται πως το πρόγραμμα είναι Λίντερ Αλιείας και Λίντερ σε όλη την περιοχή, εκτός σχεδίου πόλης Κομοτηνής και Ξάνθης, το χρηματοδοτικό ύψος του οποίου ανέρχεται στα 16 εκ ευρώ.

Ημερίδα για τους νέους Αγρότες

Ολοκληρώθηκε η ημερίδα για την «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών», υπομέτρο 6.1, του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014-2020.
Την εκδήλωση διοργάνωσε η η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Ροδόπης και την παρακολούθησαν Αγρότες-κατά κύριο λόγο νέοι στην ηλικία- αλλά και μελετητές Γεωπόνοι.
Στόχος του προγράμματος είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων μέσω της ηλικακής ανανέωσης και της δημιουργίας επιχειρηματιών γεωργών που με το πέρας της στήριξης θα διαθέτουν κατάλληλα εφόδια και βιώσιμες εκμεταλλεύσεις.
Το υπομέτρο 6.1 συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ και το Ελληνικό Δημόσιο με συνολικό ύψος 241 εκ ευρώ από τα οποία περισσότερα από 23 εκ ευρώ θα κατευθυνθούν στη Ροδόπη.
Την αρχική εισήγηση έκανε η Υπεύθυνη Γεωπόνος Κατερίνα Τριανταφύλλου, ενώ στις πολλές ερωτήσεις που έγιναν από το ακροατήριο απάντησαν η προϊσταμένη της Δ/νσης, Κατερίνα Χατζοπούλου , αλλά και η υπεύθυνη του ΚΕΠΥΕΛ, Λιάνα Γερμανοπούλου.
Το νέο πρόγραμμα έχει αρκετές διαφορές σε σχέση με το προηγούμενο, όπως το ότι η χρηματοδότηση θα γίνει σε δύο δόσεις, δεν απαιτείται να είναι 10 χρόνια υποχρεωτικά Αγρότες, αλλά μόνο τρία, όπως και οι προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούνται για να καταβληθούν οι χρηματοδοτήσεις, οι οποίες στοχεύουν στους συνειδητοποιημένους Αγρότες και όχι σε… τυχάρπαστους.
Τέλος βούληση των υπευθύνων της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής είναι να συνεχίσουν τις ενημερωτικές ημερίδες.

Μόνο το 10% των απορριμμάτων της περιφέρειας ΑΜ-Θ ανακυκλώνεται

235.000 τόνοι απορρίμματα παράγονται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, με μόλις το 10% εξ αυτών να ανακυκλώνονται. Πέντε κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών λειτουργούν στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, τα τρία επεξεργάζονται τα ανακυκλώσιμα υλικά που συλλέγονται στο Δίκτυο των μπλε κάδων και τα δύο επεξεργάζονται χαρτί και χαρτόνι που συλλέγεται από αντίστοιχα δίκτυα χαρτιού και χαρτονιού στην πηγή, που λειτουργούν στην Κομοτηνή, στην Ορεστιάδα και στο Διδυμότειχο.
«Το ποσοστό της ανακύκλωσης στην περιφέρεια ανατολικής Μακεδονίας Θράκης είναι στο 10%, στόχος το ποσοστό αυτό στα επόμενα χρόνια να διπλασιαστεί και γιατί όχι να τριπλασιαστεί» δηλώνει ο Γιώργος Βογιατζής, γενικός διευθυντής της ΔΙΑΜΑΘ, του Περιφερειακού Φορέα Στερεών Αποβλήτων της αν. Μακεδονίας Θράκης.
Το επόμενο διάστημα δρομολογείται η έγκριση του Περιφερειακού Σχεδίου διαχείρισης, σύμφωνα με το σχέδιο προβλέπονται αποκεντρωμένες Μονάδες κομποστοποίησης κι επεξεργασίας των οργανικών αποβλήτων «τα οποία είμαστε υποχρεωμένοι να συλλέξουμε χώρια». Προβλέπεται επίσης η μελέτη τριάντα επτά πράσινων σημείων τα οποία πρόκειται να κατασκευαστούν στα όρια της Περιφέρειας. Κατασκευή τριών κεντρικών Μονάδων Επεξεργασίας στις οποίες θα καταλήγουν τα απορρίμματα στην Καβάλα, στην Αλεξανδρούπολη και στην Ορεστιάδα. Κατασκευή και επέκταση Χ.Υ.Τ.Α. που λειτουργούν στην Περιφέρεια και κάποιοι καινούργιοι, ή επέκταση κάποιων που ήδη υπάρχουν όπως ο ΧΥΤΑ Καβάλας, της Ξάνθης, κατασκευή στην Αλεξανδρούπολη (το 2017 θα τεθεί σε λειτουργία), στην Ορεστιάδα και στα νησιά Σαμοθράκη και Θάσου.
Χώροι ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων δεν εντοπίζονται πια στην Περιφέρεια, ο τελευταίος στην Αλεξανδρούπολη έκλεισε πρόσφατα.

Σεμινάρια για τον Τουρισμό από τη Google

Με στόχο την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων περισσότερων τουριστικών επιχειρήσεων το 2016, η Google ταξίδεψε στην Κομοτηνή, την Αλεξανδρούπολη, την Καβάλα και τη Θάσο στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας GrowGreekTourismOnline.

Η πρωτοβουλία, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ), τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και την υποστήριξη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ανακοινώνει σήμερα δύο νέα σεμινάρια στη Ξάνθη σήμερα στο Διοικητήριο 6-8 το απόγευμα και στη Δράμα την ερχόμενη Τετάρτη.

Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν από μία ομάδα νεαρών συμβούλων που έχουν εκπαιδευτεί από την Google, τους OnlineAdvisors, προκειμένουνα εξηγήσουν στους επαγγελματίες του τουρισμού τα οφέλη του διαδικτύου και να τους εκπαιδεύσουν στη χρήση διαδικτυακών εργαλείων μέσωομαδικών σεμιναρίων ή εξατομικευμένων συναντήσεων.

Keywords
ειδήσεις, κομοτηνη, αλεξανδρουπολη, ελλαδα, ξανθη, σαμαρας, νεα δημοκρατια, γσεβεε, xenia, hotel, μνήμη, προσφορες, εκλογες, μνημονιο, χρεος, καμμενος, ΚΚΕ, βουλη, υπουργοι, ογα, ψηφοδελτια, μμε, ΑΔΕΔΥ, υπαατ, οφείλεται, ΕΡΤ, μπλε, καβαλα, χυτα, google, εοτ, σετε, νέα, δραμα, Αντωνης Σαμαρας, κινηση στους δρομους, ψηφοι δημοτικων συμβουλων, σταση εργασιας, www.google.gr, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, μνημονιο 2, εκλογες 2012, κοινωνικος τουρισμος, μνημονιο 3, νικος ρωμανος, εκλογες 2014, κοινωνια, xenia, μνήμη, το θεμα, γσεβεε, εθνικη, θεμα, μμε, νησια, ξυλεια, ογα, πλαισιο, προγραμμα, σαμοθρακη, σημερινη, υψος, φιλια, χυτα, αυξηση, αναπηρια, ασφαλιστικο, βαθμολογια, βογιατζης, βρισκεται, γεωπονος, γινει, γειτονα, διαστημα, δημοσιο, δηλωσεις, διδυμοτειχο, δικτυο, δικτυα, ευρω, ειπε, εκτιμηση, επενδυσεις, επτα, εφυγε, ζωη, ιδια, ηλικια, ισχυει, θασο, θεσεις εργασιας, θυμισε, ομιλια, κυβερνηση, λευκα, ληξη, λογο, λωζανης, μητσοτακης, μπλε, ξενοδοχειο, ομαδα, ορια, ορεστιαδα, οφείλεται, περιφερειακο, πηγη, προβληματα, πορτα, σεμιναρια, συντομα, σχεδιο, τεως, τμημα, τουρκια, τρια, τριτεκνοι, υπαατ, φορα, χρηστος, ωρες, απων, εφαρμογη, ερωτησεις, εθνικο, hotel, ιδιαιτερα, υπουργειο, μελετη, ομαδες, τριαντα, θεσεις, υλικα, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα