Κοζάνη: Αντιρρήσεις για τους δασικούς χάρτες στο Δημοτικό Συμβούλιο

12:50 14/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και της ιδιοκτησίας των πολιτών, ο δήμος Κοζάνης, μέσω των υπηρεσιών που διαθέτει και σε συνεργασία και με τη Διεύθυνση Δασών της Περιφέρειας, θα ενημερώνει και θα παρέχει βοήθεια στους δημότες για τη διαδικασία αντιρρήσεων επί της ανάρτησης των δασικών χαρτών. Αυτό τόνισε στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης, χαρακτηρίζοντας απαραίτητη την ύπαρξη των δασικών χαρτών.

Οι αντιρρήσεις αφορούν αποκλειστικά και μόνον στην αμφισβήτηση του χαρακτήρα ή της μορφής των εμφανιζόμενων στον δασικό χάρτη εκτάσεων, καθώς όπως παρατηρείται στους αναρτημένους Δασικούς χάρτες της περιοχής, δεν έχουν ληφθεί υπόψη, οι διανομές και οι αναδασμοί του εποικισμού, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται ως Δασικές ή Χορτολιβαδικές, εκτάσεις που καλλιεργούνται από τη στιγμή που δόθηκε ο τίτλος μέχρι και σήμερα ή εκτάσεις κληροτεμαχίων που δεν φέρουν στοιχεία δασικής βλάστησης να εμφανίζονται ως Δασικές. Τα χρονικά περιθώρια για όσους θέλουν να υποβάλλουν ένσταση, είναι περιορισμένα αφού η καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των αντιρρήσεων είναι 3η Απριλίου 2017.Αξίζει να σημειωθεί ότι στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν παρόν και ο Πρόεδρος του ΤΕΕ /Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας Δημήτρης Μαυροματίδης, ο οποίος έθεσε το ζήτημα των λαθών που υπάρχουν στις αποτυπώσεις των δασικών χαρτών, ενημέρωσε το Σώμα ,τονίζοντας ότι το διάστημα για τις αντιρρήσεις είναι μικρό λέγοντας χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων ότι, η ανάρτηση των δασικών χαρτών είναι ερασιτεχνική και πως θα έπρεπε να είχε προηγηθεί του κτηματολογίου.

Από την πλευρά της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ο Διευθυντής Δασών της ΠΕ Κοζάνης ο κ. Γιάννης Πασαγιάννης αφού έκανε ανέλυσε τα ζητήματα που προέκυψαν, απάντησε σε πλήθος ερωτημάτων σε Δημοτικούς Συμβούλους και Προέδρους Τοπικών Κοινοτήτων, που προέκυψαν και δήλωσε ότι οι δασικές υπηρεσίες συνεργάζονται με τον Δήμο Κοζάνης για την επανεξέταση των εποικιστικών εκτάσεων και τόνισε ότι θα είναι στην διάθεση των πολιτών, όπου ζητηθεί για την καλύτερη ενημέρωση τους ώστε να αποφευχθούν λάθη και αδικίες.

Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών υπηρεσιών κ. Δεσποτίδης αναφέρθηκε ότι πραγματοποιήθηκαν τρις συσκέψεις, στις οποίες τέθηκαν και συζητήθηκα το ζήτημα του προβλήματος της μη ενσωμάτωσης των εποικιστικών εκτάσεων ζήτημα το όποίο λύθηκε με την συνεννόηση των αρμοδίων υπηρεσιών του δασαρχείου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και της Περιφέρειας.

Τις ενστάσεις του κατέθεσε και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Λάζαρος Μαλούτας αναφέρονται χαρακτηριστικά τι θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία με το κτηματολόγιο, έθεσε το θέμα της έλλειψης τίτλων καθώς και το θέμα με τις χορτολιβαδικές και δασικές εκτάσεις που δεν είναι ξεκάθαρες.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Γιώργος Γκουτζικώστας έκανε λόγο για ένα ακόμα πολιτικό ζήτημα με την ανάρτηση των δασικών χαρτών, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι οι ευθύνες βαραίνουν όλες τις κυβερνήσεις και όπως πάντα, κάθε αλλαγή χρήσης εξυπηρετεί το κεφάλαιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το θέμα των δασικών χαρτών θα ακολουθήσουν δυο ενημερωτικές εκδηλώσεις, μια του ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το ΓΕΩΤΕΕ, αύριο Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017, όπου έχουν καλεστεί πολίτες και πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Αίθουσα του ΤΕΕ στις 6 το απόγευμα καθώς επίσης και μια δεύτερη από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017 από την Διεύθυνση Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης με στόχο την καλύτερη ενημέρωση και εξυπηρέτηση των πολιτών.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη – Δέσποινα Αμαραντίδου

Keywords
Τυχαία Θέματα