FT: Η Ελλάδα σχεδιάζει να προσλάβει σύμβουλο την Rothchild για το χρέος

12:01 14/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

H ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να προσλάβει την Rothchild ως σύμβουλο σε θέματα χρέους και να αντικαταστήσει την αμερικανική επενδυτική τράπεζα Lazard που συμβούλευσε την χώρα στη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση δημοσίου χρέους (PSI) στην ιστορία το 2012 αναφέρουν οι Financial Times (FT).

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι

ελπίζουν να οριστικοποιήσουν την συνεργασία πριν τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Eυρωζώνης στις 20 Φεβρουάριου που θεωρείται καθοριστική για την δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος πριν η προσοχή των Ευρωπαίων στραφεί στις εκλογές σε χώρες της Ευρωζώνης.

Η Ελλάδα χρειάζεται φρέσκα κεφάλαια για να αποπληρώσει χρέος ύψους 7 δισ. ευρώ που λήγει τον Ιούλιο, συμπεριλαμβανομένων και 2,1 δισ. ευρώ προς ιδιώτες πιστωτές.

Σύμφωνα με το σχέδιο, αναφέρουν οι FT που επικαλούνται δυο πηγές με γνώση του θέματος, η Rothschild θα συμβουλεύει τη χώρα για ότι σχετίζεται με το χρέος της, περιλαμβανομένων των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές, την πιθανή συμμετοχή στο πρόγραμμα μηνιαίων αγορών 80 δισ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (QE) και την επανέναρξη των εκδόσεων ελληνικών ομολόγων.

Η Rothchild αναμένεται να πληρωθεί ένα μπόνους όταν η Ελλάδα ανακτήσει πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές χρέους, επεσήμαναν αυτές οι πηγές.

Η πρόσληψη της Rothschild ως συμβούλου θα απαιτήσει υπουργική έγκριση και θα αντικαταστήσει τη συμφωνία του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών με την Lazard.

Η ανάμειξη της Lazard στην αναδιάρθρωση χρέους της Ελλάδας επέτρεψε στην τράπεζα να κερδίσει μέχρι και 25 εκατ. ευρώ σε προμήθειες, σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση.

Η Lazard είναι σήμερα οικονομικός σύμβουλος του ελληνικού υπουργείου Ενέργειας.

Keywords
Τυχαία Θέματα