Κόσοβο: Στις 11 ή στις 18 Ιουνίου οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές

14:06 11/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Του ανταποκριτή της ΕΡΤ-Νίκου Πέλπα

Βελιγράδι, 11/05/2017

Ο πρόεδρος του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, ύστερα από διαβουλεύσεις με τους αρχηγούς κοινοβουλευτικών κομμάτων, δήλωσε ότι οι περισσότεροι εξ΄ αυτών προτείνουν την 11η Ιουνίου ως ημερομηνία για τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Σε διαφορετική περίπτωση, οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 18 Ιουνίου και θα συμπέσουν με τις βουλευτικές εκλογές

στην Αλβανία. Χθες, η Βουλή του Κοσόβου, με 78 ψήφους υπέρ, 34 κατά και τρεις αποχές υπερψήφισε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του πρωθυπουργού, Ίσα Μουσταφά.

Την πρόταση μομφής κατέθεσαν τρία κόμματα της αντιπολίτευσης και την υπερψήφισαν επίσης, 12 βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος Κοσόβου (PDK) που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό και του οποίου μέχρι πέρυσι ηγείτο ο Χάσιμ Θάτσι.

Το «Δημοκρατικό Κόμμα του Κοσόβου» συνεργαζόταν στην κυβέρνηση με την «Δημοκρατική Συμμαχία Κοσόβου» (LDK) του Ίσα Μουστάφα.

Τα κόμματα που κατέθεσαν την πρόταση μομφής υποστήριξαν ότι η κυβέρνηση δεν τήρησε τις προεκλογικές της υποσχέσεις και δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες των πολιτών του Κοσόβου για οικονομική ανάπτυξη ενώ εξέφρασαν και έντονες αντιρρήσεις για τον τρόπο που χειρίστηκε τα εθνικά θέματα.

Η κυβέρνηση του Ίσα Μούσταφα, πρόσφατα, βρέθηκε σε δύσκολη θέση διότι δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στη βουλή για την επικύρωση της συμφωνίας για την οριοθέτηση των συνόρων του Κοσόβου με το Μαυροβούνιο. Η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ είχαν ζητήσει από την κυβέρνηση του Κοσόβου την άμεση διευθέτηση του ζητήματος της οριοθέτησης των συνόρων με το Μαυροβούνιο, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία για την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων εισόδου (βίζα) για τους πολίτες του Κοσόβου, που μεταβαίνουν σε χώρες της ζώνης του Σέγκεν. Ωστόσο, οι επανειλημμένες εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας έπεσαν στο κενό λόγω των σφοδρών αντιδράσεων της αντιπολίτευσης αλλά και βουλευτών της συμπολίτευσης.

Πέραν αυτού, η συνοχή στον κυβερνητικό συνασπισμό υπέστη σοβαρούς κλυδωνισμούς και λόγω της συγκατάθεσής που παρείχε η κυβέρνηση για τη δημιουργία διεθνούς δικαστηρίου στο Κόσοβο, το οποίο θα εκδικάσει πρώην μέλη του αποκαλούμενου Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (UCK) που φέρεται να έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου. Εκφράστηκαν φόβοι, από βουλευτές της συμπολίτευσης που προέρχονται από το PDK, ότι στο εδώλιο του κατηγορουμένου μπορεί να βρεθούν όχι μόνο στελέχη κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά ακόμη και ο ίδιος ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Χάσιμ Θάτσι.

Από την μεριά του, ο ΄Ισα Μουστάφα κατηγόρησε τους πολιτικούς του αντιπάλους ότι με την ανατροπή της κυβέρνησής του, προκαλούν την αποσταθεροποίηση του Κοσόβου. Η κυβέρνηση συνασπισμού PDK-LDK είχε σχηματιστεί το 2014. Οι δύο εταίροι είχαν συμφωνήσει να αναλάβει πρωθυπουργός ο αρχηγός του LDK Ίσα Μουσταφά και ο Χάσιμ Θάτσι του PDK να εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας, κάτι που έγινε πέρυσι τον Απρίλιο.

Το Κόσοβο κήρυξε την ανεξαρτησία του από την Σερβία το 2008. Μέχρι σήμερα 114 κράτη το έχουν αναγνωρίσει, εκ των οποίων οι περισσότερες χώρες της ΕΕ, με εξαίρεση την Ισπανία, την Ρουμανία, τη Σλοβακία, την Ελλάδα και την Κύπρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα