Κόντρες στη Βουλή για την έξοδο στις αγορές & αναδρομική φοροαπαλλαγή για τα ακίνητα του Αγ. Όρους

23:41 27/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Με πολιτικές εντάσεις για την έξοδο της χώρας στις αγοράς και 21 τροπολογίες ξεκίνησε η συζήτηση στην ολομέλεια του νομοσχεδίου που κυρώνει ευρωπαϊκή οδηγία για την υποχρεωτική ανταλλαγή φορολογικών στοιχείων με άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν τον λόγο πήρε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος χαρακτήρισε μη σοβαρούς όσους συγκρίνουν την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές με την έκδοση ομολόγων από Πορτογαλία και Ιρλανδία.
«Δεν είναι το κυρίαρχο να συγκρίνουμε την σημερινή έξοδο με αυτή του

2014. Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε την Ελλάδα με χώρες που δεν είναι σε πρόγραμμα ή δεν είχανε PSI.» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος.
Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «το σημαντικό είναι ότι η έξοδος στις αγορές αποτελεί το μέσο και όχι τον σκοπό. Θα πρέπει να συγκρίνουμε στρατηγικές».
Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε πως η έκδοση ομολόγου εντάσσεται σε μια συνολική στρατηγική που έχει ως στόχο την έξοδο από το μνημόνιο.
«Καταλαβαίνω ότι υπάρχει τεράστια διαφορά προσέγγισης μεταξύ του πρωθυπουργού της χώρας και του υπουργού Οικονομικών», τόνισε στην τοποθέτηση του ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συνπαράταξης Γ. Μανιάτης προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Ευκλείδη Τσακαλώτου.
«Δεν σας επιτρέπω να ερμηνεύετε τα λόγια μου. Είπα εγώ τέτοιο πράγμα για τον πρωθυπουργό; Πάρτο πίσω τώρα», ήταν η οργισμένη αντίδραση του υπουργού.

Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε και στο θέμα Βαρουφάκη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είχα μείνει με την εντύπωση ότι η αντιπολίτευση τον θεωρούσε υπεύθυνο για την υποτιθέμενη καταστροφή της χώρας, για το ότι δεν πήγαμε στο EURO και πως έπρεπε να εξεταστεί η περίοδος που ήταν υπουργός. Τώρα βλέπω ότι παρακολουθούν ευλαβικά τα λόγια.
Τώρα πλέον δεν ανησυχώ για τον φίλο μου Γιάνη Βαρουφάκη. Έφυγε αυτό το βάρος από πάνω μου.»

Στην έξοδο της χώρας στις αγορές αναφέρθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης, σημειώνοντας ότι «είναι δύο φορές επιτυχής για δύο επιπλέον λόγους. Διότι βγήκε στο τέλος Ιουλίου, όταν πολλά επενδυτικά κεφάλαια είχαν ήδη αποσυρθεί από την αγορά για τις διακοπές του καλοκαιριού και επίσης διότι ακολούθησε την έκθεση του ΔΝΤ η οποία χαρακτήριζε το ελληνικό χρέος μη βιώσιμο».
«Παρά το ότι το Ταμείο θεωρεί το χρέος μη βιώσιμο, οι διεθνείς αγορές υπερκαλύπτουν την έκδοση του ελληνικού ομολόγου και δείχνουν μεγάλη εμπιστοσύνη στις προοπτικές και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας» υπογράμμισε.
«Η έξοδος του 2014 ήταν πλήρως αποτυχημένη μιας και δεν είχε συνέχεια», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι μαζί με το νομοσχέδιο έχουν κατατεθεί και 21 τροπολογίες με πληθώρα ρυθμίσεων (περιαυτολογικά ζητήματα, ζητήματα αποσπάσεων, εκλογές επιμελητηρίων κ.α) μεταξύ των οποίων και τροπολογία που φαίνεται να απαλλάσσει αναδρομικά όλα τα ακίνητα των Ιερών Μονών του Αγίου Όρους, για τα οποία δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία του καταλογισμού, από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (τα οποία από το 2013 έχουν ενσωματωθεί στον ΕΝΦΙΑ). Πάντως πηγές του υπουργείου δήλωναν πως επιφυλάσσονται για το αν θα κάνουν δεκτή την τροπολογία αυτή και πως για την τελική απόφαση θα βασιστούν στα στοιχεία των αρμοδίων αρχών αναφορικά με το μέγεθος της επιβάρυνσης για το Δημόσιο.

Πηγή: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Νίκος Τσιμπίδας

Σχετικές ειδήσεις: Τσακαλώτος: Δεν είναι σοβαρό να κάνουμε συγκρίσεις για την έξοδο στις αγορές
Βουλή: «Τσουνάμι τροπολογιών» καταγγέλλει η αντιπολίτευση
Αφορολόγητα τα χρηματικά έπαθλα από τις κληρώσεις για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές
Κ. Παπανάτσιου: Δέσμευση η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών ακινήτων

Keywords
Τυχαία Θέματα