Κομοτηνή: Στις ουρές της ανεργίας και της δωρεάν διανομής

20:12 4/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ήταν νωρίς το πρωί. Πριν ακόμη ανοίξουν οι πόρτες του Πολυλειτουργικού Κέντρου ο κος Χασάν Χασάν ήταν εκεί. Δεν περίμενε όρθιος στην ουρά με τους άλλους δικαιούχους του προγράμματος της δωρεάν διανομής οπωροκηπευτικών προϊόντων, αλλά καθόταν σε ένα παγκάκι πιο δίπλα. «Κάποια στιγμή θα τελειώσουν, θα φύγουν όλοι, θα έρθει και η σειρά μου» λέει καπνίζοντας ένα τσιγάρο δώρο του φίλου του. Κι οι δύο άνεργοι. Και οι δύο «φοβισμένοι» από όλα εκείνα που τους περιμένουν.

«Φως, νερό, τηλέφωνο. Πώς θα πληρωθούν όλα αυτά από ανθρώπους που

δεν έχουν δουλειά;» αναρωτιέται μην κρύβοντας την απογοήτευσή του. Τον τελευταίο καιρό ζει αποκλειστικά από τη βοήθεια που παίρνει από τα προγράμματα αυτού του είδους. «Φρούτα, λαχανικά, λάδια, τυρί, ζυμαρικά, φακές κ.α.» απαριθμεί ένα προς ένα τα περιεχόμενα των πακέτων που κράτησε μέχρι τώρα στα χέρια του, μετά από αναμονή σε ανάλογες ουρές, πηγαίνοντας τα στο σπίτι, νιώθοντας πιο ανάλαφρα ο ίδιος από ότι τις άλλες φορές που επιστρέφει με άδεια χέρια. «Πού και πού κάνω κάποιο μεροκάματο. Είμαι άνεργος οκτώ χρόνια. Ξέρω να κάνω όλες τις δουλειές, οικοδομικές εργασίες, ελαιοχρωματισμούς, πλακάκια, αλλά δεν βρίσκω πουθενά μεροκάματο» λέει σπεύδοντας να σημειώσει ότι στα 63 του χρόνια το τελευταίο του μεροκάματο το έκανε πριν δύο μήνες. «Εργάστηκα 1,5 μέρα και πήρα τριάντα ευρώ, από τότε λεφτά δεν ξαναέπιασα».

Τον αφήσαμε να κάθεται στο ίδιο παγκάκι. Η ουρά που σχηματιζόταν από τους δικαιούχους γινόταν ολοένα και μεγαλύτερη. «Μάλλον θα χρειαστεί να περιμένετε πολύ ώρα» σχολιάσαμε για να τον ακούσουμε να απαντά «εμείς φρούτα, χυμούς και λαχανικά δεν μπορούμε να αγοράσουμε μόνοι μας, δεν φτάνουν τα λεφτά. Θα περιμένω.» Έως και την Πέμπτη 06 Απριλίου από τις 09:30 έως 14:00 στο Πολυλειτουργικό κέντρο θα διανέμονται τα φρούτα και οι χυμοί σε συμπολίτες μας που πολλοί, όπως ο κος Χασάν,είναι «θύματα» της ανεργίας.
Φώτο:Ο κος Χασάν δεξιά της φωτογραφίας Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα