Ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης ζήτησε η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών

Έκκληση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, απηύθυνε η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών, όπως και ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, κατά τη διάρκεια συζήτησης στο ΕΚ σήμερα το απόγευμα, σημειώνοντας τις αρνητικές συνέπειες που προκαλεί η παρατεταμένη αβεβαιότητα στην ελληνική οικονομία και στην ευρωζώνη.

Πολλοί ευρωβουλευτές αναφέρθηκαν για ακόμη μία φορά, στην απουσία του Γερούν Ντάισελμπλουμ από τη συζήτηση, και καταδίκασαν τις προσβλητικές δηλώσεις του στον Τύπο.

Στη συζήτηση συμμετείχαν πολλοί Έλληνες και Κύπριοι ευρωβουλευτές. Η πλειοψηφία

των ευρωβουλευτών ζήτησε την ολοκλήρωση των συζητήσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση, ενώ αρκετοί σημείωσαν ότι αυτό είναι εφικτό. Πολλοί αναφέρθηκαν στη ζημιά που προκαλείται από τις καθυστερήσεις και αρκετοί ομιλητές σημείωσαν τις επιπτώσεις των μέτρων στην κοινωνική δομή της χώρας.

Τη συζήτηση άνοιξε με την τοποθέτηση του ο αρμόδιος ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί που εκπροσωπεί την Κομισιόν, ενώ το Συμβούλιο εκπροσωπείται από την προεδρία της Μάλτας.

O Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε σήμερα στην Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς, στο πλαίσιο της Συζήτησης για την δεύτερη αξιολόγηση του Ελληνικού Δημοσιονομικού Προγράμματος.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης είπε τα εξής:

«Ο ελληνικός λαός, έχει κάνει μεγάλες θυσίες, έχει κάνει μεγάλες αλλαγές. Και η ελληνική Οικονομία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, όπως παραδέχθηκε και ο Επίτροπος Μοσκοβισί.

Τώρα είναι όμως η ώρα να κάνουν πράξη και οι δανειστές τη δική τους υποχρέωση. Γιατί η συνεχιζόμενη καθυστέρηση, κ. Επίτροπε, κάνει ζημιά και στην ελληνική Οικονομία και στην ίδια την Ευρωζώνη. Αυτή η καθυστέρηση οφείλεται, όπως είπε χτες ο ίδιος ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στις Βρυξέλλες, σε παράλογες απαιτήσεις που έρχονται την τελευταία στιγμή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, από τη πλευρά του ΔΝΤ και από την πλευρά του κ. Σόιμπλε, του Γερμανού Υπουργού Οικονομίας.

Είναι ανάγκη, όσοι έχουν μυαλό στο κεφάλι τους, να προασπίσουν και τα οικονομικά και τα γεωπολιτικά συμφέροντα και της Ελλάδας και της Ευρωζώνης. Και αυτό σημαίνει ένα πράγμα: Να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία… χτες, όχι αύριο. Και να ολοκληρωθεί το συνολικό πακέτο της συμφωνίας μέσα στον Απρίλιο, κ. Μοσκοβισί. Με ισορροπημένο δημοσιονομικό πακέτο μετά το 2018, όπως είπατε κι εσείς, με βιώσιμο χρέος, με ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα και με επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα, γιατί είναι κομμάτι της Ευρώπης.

Μόνο έτσι μπορεί να κερδίσει και οικονομικά και γεωπολιτικά, τόσο η χώρα μου και ο λαός μου, όσο και η Ευρωζώνη.

Μην ξεχνάτε ότι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες φυλάσσουν ευρωπαϊκά σύνορα, και ότι βρίσκονται δίπλα στον παράγοντα αστάθειας που λέγεται Ερντογάν. Οι 27 έχουν κάθε λόγο, μετά το Brexit, να αποδείξουν ότι είναι ενωμένοι και ότι σέβονται έμπρακτα και όχι μόνο στα λόγια, τις θυσίες του ελληνικού λαού».

Στην εκδήλωση δεν παρίσταται ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, όπως σημειώνει το δελτίο Τύπου από το γραφείο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Ο Ολλανδός υπουργός επέλεξε να απουσιάζει στη σκιά των αντιδράσεων που προκάλεσαν οι δηλώσεις του για τους λαούς του ευρωπαϊκού Νότου και τις γυναίκες, με την απόφαση αυτή να κατακρίνεται έντονα από ευρωβουλευτές.

Μοσκοβισί: Εφικτή η συμφωνία για τη στήριξη της Ελλάδας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιστεύει πως μια συμφωνία για τη στήριξη της Ελλάδας είναι δυνατή μέσα στις επόμενες εβδομάδες, δήλωσε σήμερα προς τους ευρωβουλευτές ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών, προσθέτοντας πως μπορεί να δημιουργηθούν κίνδυνοι, αν η συμφωνία δεν επιτευχθεί γρήγορα.

Μανώλης Κεφαλογιάννης

Το άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης ζήτησε ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάνης μιλώντας εκ μέρους της πρώτης σε κοινοβουλευτική δύναμη ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών στέλνοντας δύο μηνύματα. Ένα προς τους θεσμούς απαιτώντας να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση :«ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Ο ελληνικός λαός έχει κάνει μεγάλες θυσίες». Και το δεύτερο προς την κυβέρνηση διαμηνύοντας της να μην «παίζει με τη φωτιά και να προσέξει το ατύχημα».

«Η πολιτική σας θυμίζει έντονα το καλοκαίρι του 2015 όταν φτάσαμε ένα βήμα πριν από τον γκρεμό, στην έξοδο από το ευρώ και τη ευρωζώνη, στη δραχμή, στην άτακτη χρεοκοπία», είπε χαρακτηριστικά και κατέληξε λέγοντας, «Η Ελλάδα χρειάζεται αλληλεγγύη από το εξωτερικό, συναίνεση και σοβαρότητα στο εσωτερικό. Αυτός, είναι ο μόνος τρόπος για να βγούμε από αυτή την μεγάλη παρατεταμένη κρίση με το μικρότερο δυνατό κόστος.»

Νότης Μαριάς

Την ομάδα των Ευρωπαίων Μεταρρυθμιστών εκπροσώπησε ο Έλληνας ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς και τόνισε ότι «ο ελληνικός λαός δεν ανέχεται την ταπείνωση» και απευθυνόμενος στον Γάλλο επίτροπο είπε : «Η τρόικα τα θέλει μονά – ζυγά δικά της. Σταματήστε την πολιτική της λιτότητας και της βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε απέραντο κοινωνικό νεκροταφείο. Σταματήστε ως τρόικα να πιέζετε και να ζητάτε μείωση συντάξεων, αύξηση φόρων, ξεπούλημα της ΔΕΗ και της κρατικής περιουσίας αντί πινακίου φακής. (…). Ο Ελληνικός λαός δεν ανέχεται την ταπείνωση».

Νίκος Χουντής

Επίθεση κατά των πολιτικών δυνάμεων και των Θεσμών που ζητούν, «υποκριτικά, το κλείσιμο της αξιολόγησης για το καλό της Ελλάδας», εξαπέλυσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής, στην παρέμβασή του.
Πιο συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας τόνισε ότι, «Όσοι ζητούν να κλείσει η αξιολόγηση, δήθεν για το καλό της Ελλάδας, στην ουσία ζητούν νέες μειώσεις των συντάξεων, νέες μειώσεις εισοδημάτων μέσω του αφορολόγητου, ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, διάλυση των εργασιακών σχέσεων» και συνέχισε σημειώνοντας ότι, «Δανειστές και ελληνικές κυβερνήσεις που εφαρμόζουν τα μνημόνια, πετούν ο ένας στον άλλο το μπαλάκι των ευθυνών για την αποτυχία ενός προγράμματος που βυθίζει στη φτώχεια και στην εξαθλίωση τον ελληνικό λαό«.

Καταλήγοντας, ο Νίκος Χουντής υπογράμμισε ότι, «Το θέμα δεν είναι να κλείσει η 2η αξιολόγηση του 3ου Μνημονίου. Το θέμα είναι να μπει φρένο σε αυτές τις πολιτικές, σε ρήξη με τη λιτότητα και τους εκβιασμούς της Ευρωζώνης, για να μπορέσει να αναπνεύσει ο ελληνικός λαός«.

Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι

Ο Ιταλός Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι μίλησε εκ μέρους των ευρωσοσιαλιστών (S&D) : «Ο χρόνος τρέχει πολύ γρήγορα και ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να περιμένει άλλο πια. Θα πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα και θετικά η 2η αξιολόγηση. Θεωρούμε ότι είναι εφικτό κάτι τέτοιο. Η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, μία ισορροπημένη λύση για τα εργασιακά που θα διαφυλάσσει το δικαίωμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, επιπλέον φορολογικά εχέγγυα, αλλά και δυνατότητα επενδυτικών μέτρων σε περίπτωση που η Ελλάδα υλοποιήσει και πάει καλύτερα από τους στόχους. Έτσι η τωρινή συμφωνία θα μπορέσει να επαναφέρει την Ελλάδα στο βιώσιμο δρόμο. Γι’αυτό και σωστά η ελληνική κυβέρνηση έχει εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις για να καταλήξει σε συμφωνία. Γιατί η παρατεταμένη αβεβαιότητα θα έχει αρνητικές συνέπειες στην οικονομία και θα ήταν κολοσσιαίο λάθος να εξουδετερωθούν τα θετικά αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί μέχρι στιγμής. Αλλά το ΔΝΤ δεν πρέπει να κάνει κατάχρηση της κατάστασης. Και θα πρέπει να κάνουν και το δικό τους καθήκον προκειμένου να καταλήξουμε σε θετικά αποτελέσματα. Γιατί και εκείνοι δεν θα πρέπει να παίζουν με τη φωτιά. Δεδομένης της αίσθησης ευθύνης που έχει δείξει η ελληνική κυβέρνηση και των σημαντικών υποχωρήσεων που έκανε προκειμένου να παραμείνει το ΔΝΤ, το να επιμείνουν στη συσσώρευση επιπλέον μη βιώσιμων φορολογικών προσπαθειών και ένα χρόνο μετά την παράδοση του προγράμματος θα ήταν ανεύθυνο και απαράδεκτο. Θα έλεγα και επαίσχυντο. Θα πρέπει οι πιστωτές να αντιληφθούν επιτέλους ότι το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% είναι εφικτό, αλλά είναι βιώσιμο μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Και η σαφής τέτοια αναγνώριση είναι απαραίτητη για να δοθεί αξιοπιστία σε μία δέσμευση του Eurogroup του Μαΐου 2016 για μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης χρέους. Τα μέτρα αυτά είναι απαραίτητα για να υιοθετηθούν τα ορόσημα των χρηματοδοτικών αναγκών, της κοινωνικής συνοχής, αλλά και της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής σταθερότητας. Και θα πρέπει να διευκρινιστούν. Μια θετική λύση της ελληνικής κρίσης θα ήταν σημαντικό επίτευγμα για τον ελληνικό λαό, αλλά και για ολόκληρη της ΕΕ σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Το ΕΚ απευθύνει έκκληση προς όλους του εμπλεκόμενους φορείς να δείξουν υπευθυνότητα για να επιτευχθεί αυτό το ιστορικό αποτέλεσμα.»

Σκα Κέλερ

Ο Σκα Κέλερ εκ μέρους των Πρασίνων (Greens/ALE) υπογράμμισε πως την Παρασκευή στη συνάντηση του Eurogroup, ξανά και ξανά φαίνεται ότι δεν θα υπάρξει πραγματική πρόοδος για το ελληνικό πρόγραμμα.

«Στο Eurogroup, όπως γνωρίζουμε, ηγείται ένας άνθρωπος ο οποίος μας είπε πολύ ξεκάθαρα τι σκέφτεται για τις γυναίκες και για τα νότια κράτη μέλη. Με την απουσία του σήμερα μας δείχνει επίσης τι πιστεύει για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Αν και είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, δεν είναι το μόνο μας πρόβλημα σε αυτό το θέμα. Το σύνολο της ευρωζώνης, και συνεπώς και το συνολικό μέλλον της ΕΕ κρατείται όμηρος από το δόγμα της λιτότητας. Το να πιστεύουν ότι η ανάπτυξη θα έρθει, αν τα νοικοκυριά συρρικνώνονται, αν πρέπει να περικοπούν και οι δαπάνες του κράτους – αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Αυτό είναι μόνο οικονομική ανοησία».

Νίλς Τόρβαλντς

Ο Νίλς Τόρβαλντς εκπρόσωπησε του Φιλελεύθερους (ALDE) και στην παρέμβασή του στάθηκε στα μείζονα διαρθρωτικά προβλήματα που αφορούν την Ελλάδα. «Το πρώτο είναι η δομή του προϋπολογισμού. Κάθε χώρα έχει ένα σύστημα συνταξιοδοτικό που καθορίζεται ή συμπεριλαμβάνεται στον κρατικό προϋπολογισμό. Μερικές φορές αναζητούν κάποιες βραχυπρόθεσμες λύσεις λέγοντας ότι τα κρατικά ταμεία θα εφοδιάσουν (χρηματοδοτήσουν) τα συνταξιοδοτικά ταμεία. Τώρα αν δούμε τη δημογραφική πυραμίδα της Ελλάδας, η πλειονότητα του πληθυσμού είναι συνταξιούχοι. Μία μειονότητα εργάζεται για να γεμίσει τα κρατικά ταμεία. Αυτή η ανισορροπία ενέχει κίνδυνο δημιουργίας προβλημάτων και αν οι πολίτες δεν καταβάλλουν φόρους, το πρόβλημα θα είναι δυσεπίλυτο. Υπάρχει μία ανισορροπία. Έρχομαι στο 2ο πρόβλημα: μεταξύ των καλών αποφάσεων που λαμβάνονται επί χάρτου και των διοικητικών αποφάσεων. Η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει τις σωστές αποφάσεις και το ελληνικό Κοινοβούλιο, με κάποιες επιφυλάξεις, τις ενέκρινε. Αλλά δεν βλέπουμε την έμπρακτη εφαρμογή αυτών των ειλημμένων αποφάσεων. Επίσης έχουμε εδώ στο ΕΚ μία μειοψηφία που φοβάται αυτές τις συζητήσεις για παράδειγμα ο κ. Ντάισελμπλουμ. Χρειάζεται περισσότερο αυτοπειθαρχία και λίγο περισσότερη αυτοκριτική για να δούμε ξεκάθαρα τα πράγματα».

Keywords
συριζα, οφείλεται, βρυξέλλες, ΔΝΤ, σόιμπλε, ελλαδα, σημαίνει, χρεος, καλοκαιρι, δραχμη, χρεοκοπια, τροικα, δεη, μνημονιο, λύση, μαΐου, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , νοτης σφακιανακης, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, γιαννης κεφαλογιαννης, οφειλετες δημοσιου, κοινωνικη συμφωνια, φωτια, αξιολογηση, ξανα, αποτελεσματα, το θεμα, βημα, θεμα, οικονομια, ομηρος, πλαισιο, προγραμμα, φτωχεια, ωρα, αυξηση, αλληλεγγυη, ανθρωπος, εβδομαδες, βρυξέλλες, δευτερο, διαστημα, δυναμη, δυνατοτητα, δηλωσεις, δικη, δειχνει, δογμα, δοθει, δομη, ευρω, ειπε, υπαρχει, ερντογαν, ερχονται, ζημια, ιδια, θυμιζει, ιστορικο, κυβερνηση, κρατικο, λαθος, λεπτομερειες, λύση, λογια, λογο, μαΐου, μηνυματα, μειωση, μυαλο, μονα, ομαδα, ολλανδος, ουσια, οφείλεται, προβληματα, ρηξη, σαφης, συγκεκριμενα, συζητηση, σόιμπλε, φορα, χρονος, δημητρης, δικαιωμα, εφαρμογη, χωρα, κομματι, μια φορα, νεκροταφειο, πακετο, σημαίνει, θετικα, ξεπουλημα
Τυχαία Θέματα