Κομοτηνή:Μάχη με το χρόνο και τα προβλήματα δίνει ο δήμος Μύκης

19:43 19/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Παλεύει με το χρόνο και τα προβλήματα του ο Δήμος Μύκης με μειωμένους πόρους, την απομακρυσμένη από το κέντρο γεωγραφική τους θέση και με λιγοστό προσωπικό. «Δεν μπορούμε να εκπονήσουμε μελέτες και να είμαστε ανταγωνιστικοί στο ΕΣΠΑ. Χρειαζόμαστε τεχνική βοήθεια» δηλώνει ο Καπζά Τζεμήλ, δήμαρχος Μύκης σημειώνοντας ότι ήδη ξεκίνησε η εκπόνηση δύο μελετών με στόχο την ένταξη δύο έργων στο ΕΣΠΑ, το πρώτο έργο είναι ο βιολογικός του Κενταύρου και το δεύτερο η ύδρευση διαφόρων οικισμών. «Έχει πάρα πολύ καιρό να βρέξει και η ανομβρία συνεχίζεται. Εμείς ήδη αντιμετωπίζουμε

στο δήμο μας φαινόμενα λειψυδρίας. Μακάρι να βρέξει και να χιονίσει» εύχεται ο δήμαρχος μην κρύβοντας την αγωνία του και τον προβληματισμό του.

Η πρόσληψη έκτακτου προσωπικού θα έδινε νέες δυνατότητες στον δήμο δηλώνει ο δήμαρχος προσθέτοντας την πικρία του για την απ ένταξη ενός έργου οδοποιίας στον οικισμό του Κενταύρου. «Είναι έργο ζωτικής σημασίας και πρέπει να ενταχθεί» σημειώνει ο κος Καπζά. 62 οικισμοί, οι οικισμοί που ανήκουν στα όρια του Δήμου Μύκης. 800 χιλιόμετρα χωματόδρομου που οδηγεί σε χωράφια και ποιμνιοστάσια. «Αυτοί οι δρόμοι θέλουν συντήρηση. Όταν υπάρχουν τρία μηχανήματα κι ένας χειριστής, τότε πώς να γίνουν τα έργα συντήρησης που πρέπει;» αναρωτιέται σημειώνοντας πως «Πρέπει να στελεχωθεί πολύ καλά ο δήμος για να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά.»

Μετανάστευση στο εξωτερικό

Η μετανάστευση νέων στο εξωτερικό συνεχίζεται. Εκατοντάδες ορεσίβιοι κάτοικοι ζουν απομακρυσμένοι από τις οικογένειες με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την ίδια την οικογένεια και τις σχέσεις μεταξύ των μελών της. Η δημιουργία θέσεων εργασίας κυρίως στον πρωτογενή τομέα, στον ιαματικό τουρισμό είναι προτεραιότητα για την δημοτική αρχή. Ήδη , με την αξιοποίηση προγραμμάτων, όπως το Intereg, το Leader, (με ελληνοβουλγαρική συνεργασία) κ.α. δρομολογείται η δημιουργία υποδομών για τον Ιαματικό Τουρισμό.

Τέλος, προ ημερών δόθηκε από την περιφέρεια Αν.Μ. Θράκης το πράσινο φως για τη δημιουργία και λειτουργία Κέντρου Κοινότητας στο Δήμο Μύκης. Θα στεγαστεί σε κτίριο κοντά στο δημαρχείο και θα στελεχωθεί με τρία άτομα, με την δημοτική αρχή να προσδοκά ότι θα δώσει λύσεις σε κοινωνικά θέματα του δήμου, καθώς η Κοινωνική Υπηρεσία στελεχώνεται με ένα μόνο άτομο.
Φώτο:Ο Δήμαρχος Μύκης, Καπζά Τζεμήλ Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα