ΠΓΔΜ: Η Ε.Ε ανησυχεί για τις εντάσεις και την αρνητική ρητορική στη χώρα

18:03 19/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε σήμερα την σοβαρή ανησυχία της για τις “ενστάσεις” και την “αρνητική ρητορική” που προκαλούνται στην ΠΓΔΜ, μετά το ρευστό πολιτικό σκηνικό που προέκυψε από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στη χώρα στις 11 Δεκεμβρίου.

«Η Επιτροπή κατέγραψε τα προκαταρκτικά αποτελέσματα και την έκβαση των ενστάσεων και τώρα αναμένει τις αποφάσεις από τις προσφυγές των κομμάτων . Οι αρμόδιες εθνικές αρχές, συμπεριλαμβανομένης

της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής και του (Ανωτάτου) Δικαστηρίου, θα πρέπει να αφεθούν να εργαστούν απρόσκοπτα, δίχως άσκηση πιέσεων και πολιτική επιρροή» δήλωσε σε μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μάγια Κοτσιιγιάντσιтς.

«Εκφράζουμε την σοβαρή μας ανησυχία για τις εντάσεις κατά τις προηγούμενες ημέρες και την αυξημένη αρνητική ρητορική. Η Επιτροπή καλεί όλες τις πλευρές να συμπεριφέρονται υπεύθυνα, προκειμένου να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στους κρατικούς θεσμούς και στην δημοκρατική διαδικασία» πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Η Κοτισιγιάντσιτς επανέλαβε ότι οι Βρυξέλλες αναμένουν τη συγκρότηση σε σώμα του νέου κοινοβουλίου και το σχηματισμό νέας κυβέρνησης στην ΠΓΔΜ , καθώς και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων για την επίλυση των συστημικών προβλημάτων στη χώρα, που σχετίζονται με τη λειτουργία του κράτους δικαίου.

Μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων σχολιάζουν ότι οι εντάσεις στη χώρα αυξήθηκαν ιδιαίτερα το Σάββατο, κατά την ομιλία του αρχηγού του απερχόμενου κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE Νίκολα Γκρούεφσκι, σε υποστηρικτές του κόμματός του στα Σκόπια, που διαμαρτύρονταν για την απόφαση της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής να κάνει αποδεκτή μία ένσταση της αντιπολίτευσης για την επανάληψη της ψηφοφορίας σε ένα εκλογικό τμήμα της χώρας.

Η επαναληπτική αυτή ψηφοφορία θα επιφέρει, κατά πάσα πιθανότητα, ανατροπή στην κατανομή των εδρών, καθώς η αντιπολιτευόμενη “Σοσιαλδημοκρατική Ένωση” (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ αναμένεται να επικρατήσει με αρκετή διαφορά και με τον τρόπο αυτό να καταλάβει μία επιπλέον έδρα στη νέα Βουλή, εις βάρος του VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι. Στην περίπτωση αυτή, τα δύο μεγαλύτερα κόμματα στη χώρα (VMRO-DPMNE και SDSM) θα είχαν τον ίδιο ακριβώς αριθμό εδρών στη νέα Βουλή: από 50 το καθένα , επί συνόλου 120 που αριθμεί η Βουλή της ΠΓΔΜ. Δέκα έδρες θα καταλάβει το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι, το οποίο τα τελευταία οχτώ χρόνια συνεργάζεται με το κόμμα του Ν.Γκρούεφσκι στις κυβερνήσεις συνασπισμού της ΠΓΔΜ και άλλες τόσες τρία αντιπολιτευόμενα αλβανικά κόμματα.

Ο Ν.Γκρούεφσκι, στην ομιλία, του, το Σάββατο, χαρακτήρισε “παράνομη” την απόφαση της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής για επανάληψη της ψηφοφορίας σε εκλογικό τμήμα και κατέθεσε προσφυγή προς το Ανώτατο Δικαστήριο, η απόφαση του οποίου αναμένεται να εκδοθεί μέχρι αύριο το βράδυ και θα είναι τελεσίδικη.

Ο Γκρούεφσκι γνωστοποίησε ότι σε περίπτωση που αποφασιστεί τελικά επανάληψη της ψηφοφορίας στο εκλογικό τμήμα, το VMRO-DPMNE δεν θα συμμετέχει σε αυτήν ούτε θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμά της.

Παράλληλα, ο αρχηγός του εθνικιστικού αυτού κόμματος κατηγόρησε ανοιχτά
“κάποιους πρέσβεις ξένων χωρών” (χωρίς πάντως να τους κατονομάσει) ότι άσκησαν πιέσεις σε μέλη της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής προκειμένου αυτή να λάβει μία “αμφιλεγόμενη” απόφαση, η οποία, κατά τον ίδιο, δυναμιτίζει επικίνδυνα το πολιτικό σκηνικό στην ΠΓΔΜ. Στη διάρκεια της συγκέντρωσης, οι υποστηρικτές του Γκρούεφσκι είχαν σηκώσει ένα μεγάλο πανό κατά του πρέσβη των ΗΠΑ στα Σκόπια Τζες Μπέιλι, στο οποίο αναγραφόταν: «Μπέλι, κάτω τα χέρια σου από τη χώρας μας».

Νίκος Φραγκόπουλος, ανταποκριτής της ΕΡΤ στα Σκόπια

Keywords
Τυχαία Θέματα