Κομοτηνή: Καλύτερη η απορρόφηση στο ΕΣΠΑ

18:44 17/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

«Η απορρόφηση του ΕΣΠΑ πηγαίνει πολύ καλύτερα από ότι στο παρελθόν κι αυτό αφορά όλες τις Περιφέρειες» δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο Λεωνίδας Αντωνακόπουλος. Επικεφαλής Γραφείου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα σημειώνοντας πως υπάρχουν και κάποιες Περιφέρειες που είναι «πρωταθλήτριες» στην απορρόφηση, όπως οι Περιφέρειες του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.

«Η νέα περίοδος, μέχρι

το 2021 μας δίνει νέες προοπτικές. Υπάρχει μια βελτιωμένη προσέγγιση και λογική της χρήσης των πόρων του ΕΣΠΑ. Οι Περιφέρειες ανταγωνίζονται μεταξύ τους σε πετυχημένα προγράμματα. Κι αυτό είναι καλό γιατί η λογική του ΕΣΠΑ είναι να κινητοποιήσει τις δυνάμεις της Περιφέρειας και την Τοπική Αυτοδιοίκηση γιατί αυτοί ξέρουν τα προβλήματα και τις προτεραιότητες πολύ καλύτερα από οποιαδήποτε κεντρική διοίκηση.» δηλώνει ο κ. Αντωνακόπουλος σημειώνοντας πως στις προτεραιότητες αυτές ποτέ δεν θέλησε η ΕΕ να επιβάλει κάτι.

Συμμετοχική διαδρομή που απαιτούν καλοφτιαγμένα σχέδια
«Το ΕΣΠΑ είναι ο βασικός άξονας της ανάπτυξης. Έχουμε καλές ελπίδες. Υπάρχουν και τα Τομεακά Προγράμματα τα οποία συμπληρώνουν τις προσπάθειες του ΕΣΠΑ. Πρέπει να εντάσσονται σε ένα ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό για την οικονομική ανάπτυξη. Έχουμε πάει ως χώρα καλύτερα στο κομμάτι αυτό και έχουμε τις δυνατότητες να πάμε ακόμη καλύτερα.» τονίζει ο επικεφαλής Γραφείου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα προσθέτοντας με νόημα πως για να χρησιμοποιήσεις τα χρήματα θα πρέπει να έχεις σχέδια. «Σχέδια καλοφτιαγμένα. Να παράγουν θέσεις εργασίας, να αντιστοιχούν στα γενικά κριτήρια επιλέξιμότητας τα οποία συνδιαμορφώνονται από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις με τη συμμετοχή βεβαίως και των Περιφερειών. Η διαδρομή είναι αρκετά συμμετοχική και δημοκρατική για το πώς ορίζουμε τις προτεραιότητες, αναπτυξιακές και άλλες, σε μια Περιφέρεια σε μια χώρα. Η αποτελεσματικότητα εξαρτάται από την αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού. Πρέπει να είμαστε πιο αποτελεσματικοί. Να αντιμετωπιστούν ζητήματα γραφειοκρατίας. Να απλοποιηθούν οι διαδικασίες, όσο γίνεται. Από την άλλη θα πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει μια αποτελεσματική γραφειοκρατία διότι πρέπει να υπάρχουν και έλεγχοι γιατί το χρήμα δίνεται από τους Ευρωπαίους φορολογούμενους. Να λειτουργήσουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί για να είμαστε απόλυτα σίγουροι όλοι για το πού πάνε ακριβώς τα λεφτά. Χρειαζόμαστε μια καλή ισορροπία. Περισσότερη αποτελεσματική διαχείριση από την πλευρά των αρχών, περισσότερη και καλή συνεργασία μεταξύ όλων των πλευρών και των φορέων της ΕΕ και περισσότερη διαφάνεια στη διαχείριση των πόρων.»

Απαραίτητες οι συνέργειες
Όπως αποκαλύπτει ο κύριος Αντωνακόπουλος υπάρχουν δήμοι που έχουν μια καλύτερη εμπειρία σε σχέση με την αξιοποίηση των Τομεακών Προγραμμάτων. «Στην Ελλάδα της κρίσης οι πόροι δεν περισσεύουν. Πολλοί δήμοι δεν έχουν τα τεχνικά μέσα. Ωστόσο, συναντώ πολλούς δήμους που το παλεύουν. Οι συνέργειες μεταξύ των δήμων των περιφερειών και της κεντρικής διοίκησης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να έχουμε την βέλτιστη χρήση των πόρων και την καλύτερη στόχευση στις προτεραιότητες.» καταλήγει το έμπειρο στέλεχος του Ε.Κ. στέλνοντας το μήνυμα της συνεργασίας για καλύτερες αποδόσεις και υψηλότερες απορροφήσεις στο μέλλον.
Φώτο:Λεωνίδας Αντωνακόπουλος Ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα