Σε λίγο η συνάντηση Τσίπρα – Τραμπ στον Λευκό Οίκο (live)

18:29 17/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται τα αποτελέσματα της συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο στο Λευκό Οίκο. Το ραντεβού είναι στις 19:00 το απόγευμα και θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις. Στην ατζέντα τα ζητήματα της οικονομίας, της ασφάλειας και της ενέργειας, οι περιφερειακές εξελίξεις, αλλά και τα εθνικά θέματα.

Έκτακτη ενημερωτική εκπομπή στην ΕΡΤ1

Εν αναμονή της άφιξης του Ελληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στον Λευκο

Οικο pic.twitter.com/LbCVKJafI1

Lena Argiri (@lenaargiri) October 17, 2017

Τσίπρας: Η τέλεια ευκαιρία – Θερμά λόγια από την Λαγκάρντ (video)

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να έχει κατ` ιδίαν συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο και θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας σε διευρυμένη σύνθεση με τη συμμετοχή της ελληνικής αντιπροσωπείας.

Ειδικότερα στην ατζέντα των συνομιλιών θα βρεθούν τα θέματα:

της οικονομίας: με έμφαση στην ενίσχυση των προσπαθειών της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση και τη σταθερή πρόσβαση της στις αγορές.της ασφάλειας: δεδομένου του κρίσιμου ρόλου που παίζει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή. των περιφερειακών εξελίξεων στην περιοχή που παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον και η Ελλάδα έχει ενεργή συμμετοχή και αναβαθμισμένη συνεργασία με σειρά γειτονικών χωρών. [τριμερείς (Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ, ΕλλάδαΚύπρος – Αίγυπτος) και τετραμερείς (Ελλάδα – Σερβία – Βουλγαρία – Ρουμανία) διασκέψεις].της ενέργειας: δεδομένου του διεθνούς ενδιαφέροντος που υπάρχει για το ζήτημα αυτό, αλλά και της θέσης της χώρας, που συνιστά σημαντικό παράγοντα στην αναβάθμιση του ρόλου της στον τομέα αυτό.

Νωρίτερα ο κ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, καθώς στη συνάντηση θα συζητηθεί και το Κυπριακό.

Κλειστός ο πεζόδρομος ανάμεσα στον Λευκο Οικο κ το Blair House λίγο πριν την υποδοχή του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα απο τον Πρ Ντόναλντ Τραμπ pic.twitter.com/wLagz0Fvml

Lena Argiri (@lenaargiri) October 17, 2017

Στο Blair House, του Λευκού Οίκου, στο οποίο θα φιλοξενηθεί, ξεναγήθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Στο ιστορικό Blair House το οποίο επισκεπτόταν συχνά ο Αβραάμ Λίνκολν & στο οποίο έλαβαν χώρα σημαντικά γεγονότα της Αμερικανικής ιστορίας. pic.twitter.com/vOnxrySFPE

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) October 17, 2017

Το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης συναντήσεις του κ. Τσίπρα με γερουσιαστές και επιχειρηματίες, ενώ η επίσκεψη του πρωθυπουργού ολοκληρώνεται αύριο με συνάντηση του με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικλ Πενς.

Τετ α τετ στο ΔΝΤ-Τσίπρας: Ζωτικός ο ρόλος του Ταμείου για το χρέος-Συγχαρητήρια από Λαγκάρντ (video)

Στην ανάγκη να ολοκληρωθεί γρήγορα η τρίτη αξιολόγηση και να ανοίξει η συζήτηση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους συμφώνησαν Τσίπρας και Λαγκάρντ στη συνάντησή τους στην Ουάσινγκτον.

Αναφορές στα διεθνή ΜΜΕ

Σε άρθρο της στη βρετανική εφημερίδα Guardian για τη συνάντηση που θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Λευκό Οίκο με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Αθήνα, Έλενα Σμιθ, σημειώνει πως η συνάντηση πραγματοποιείται εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Τουρκία.

«Είναι μια σημαντική συνάντηση και για τις δύο χώρες», λέει στην εφημερίδα ο Νίκολας Μπερνς, πρώην υφυπουργός Πολιτικών Υποθέσεων στην κυβέρνηση Τζορτζ Μπους του νεότερου. «Οι σχέσεις είναι καλύτερες τώρα από ό,τι πριν από μερικές δεκαετίες όταν ο έντονος αντιαμερικανισμός κυριαρχούσε στην ελληνική πολιτική».

Παράλληλα αναφέρεται στις ραγδαία επιδεινούμενες σχέσεις με την Άγκυρα που έχουν οδηγήσει την Ουάσινγκτον να επανεκτιμήσει τις σχέσεις με την Ελλάδα.

«Δεδομένων όλων των προβλημάτων με την Τουρκία, η Ελλάδα είναι ένας σχετικά σταθερός σύμμαχος στη νοτιοανατολική Ευρώπη», είπε ο Μπερνς.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα