Κομοτηνή:Ανακύκλωση Φωτιστικών και μικροσυσκευών

10:22 18/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Με κεντρικό σύνθημα «Ανακυκλώστε φωτιστικά και μικροσυσκευές και βοηθήστε το περιβάλλον» σε περισσότερα από 8.000 σημεία συλλογής σε όλη την Ελλάδα έχουν τοποθετηθεί ειδικοί κάδοι από την Φωτοκύκλωση. Οκτώ χρόνια τώρα έχει καταφέρει να συλλέξει και να ανακυκλώσει 13.500.000 τεμάχια λαμπτήρων και 2.500.000 τεμάχια φωτιστικών και μικροσυσκευών.

Σύμφωνα με την κα Δήμητρα Κυριακοπούλου, εκπρόσωπο της Φωτοκύκλωσης πρόκειται για ένα Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης σε πλήρη λειτουργία με τη συμμετοχή

χιλιάδων ευαισθητοποιημένων πολιτών. Στην τελευταία καμπάνια ενημέρωσης πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε επτά πόλεις μέσα σε διάστημα τεσσάρων ημερών, ανάμεσά τους η Ξάνθη, η Δράμα, η Βέροια, η Κομοτηνή. « Όσο περνά ο καιρός το ποσοστό συμμετοχής αυξάνεται και ο κόσμος ενημερώνεται και ανακυκλώνει» δηλώνει η κα Κυριακοπούλου κι εξηγεί ότι η συλλογή των λαμπτήρων, των φωτιστικών και των μικροσυσκευών γίνεται μέσω 7.000 ειδικών κάδων ως σήμερα που είναι τοποθετημένοι στις 13 περιφέρειες της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας.

Καταστήματα ηλεκτρολογικού υλικού,Super Market,δημόσιοι φορείς,εκπαιδευτικά ιδρύματα, νοσηλευτικά ιδρύματα, τράπεζες είναι οι πηγές και τα σημεία συλλογής του ΣΕΔ. Από το 2009 έως το τέλος του 2015 η Φωτοκύκλωση έχει συλλέξει 1.820.000 τεμάχια αποβλήτων φωτιστικών –μικροσυσκευών. Παράλληλα πραγματοποίησε ενημέρωση σε 400 περίπου σχολεία με σκοπό την ενημέρωσή τους.

Τι συλλέγεται στους κάδους Λαμπτήρων

Στους κάδους συλλογής Λαμπτήρων συλλέγονται κάθε είδους λαμπτήρες, ευθείς λαμπτήρες φθορισμού,λαμπτήρες φθορισμού μικρών διαστάσεων,λαμπτήρες εκκενώσεως υψηλής πιέσεως, συμπεριλαμβανομένων των λαμπτήρων νατρίου, υδραργύρου, των λαμπτήρων αλογονούχων μετάλλων, λαμπτήρες LED παντός τύπου και ισχύος ανεξαρτήτως κάλυκα και ταινία LED, γιρλάντες LED. Οι μεταχειρισμένοι λαμπτήρες προωθούνται σε ειδικές βιομηχανίες ανακύκλωσης και από αυτούς προκύπτουν: γυαλί,μέταλλα, πούδρα φθορισμού, υδράργυρος, τα οποία αφού επεξεργαστούν και καθαριστούν επαναχρησιμοποιούνται.

Όλα τα είδη φωτιστικών και μικροσυσκευών ανακυκλώνονται και από τα υλικά τους προκύπτουν μέταλλα σιδηρούχα, χαλκός, αλουμίνιο, γυαλί, πλαστικό κ.α. τα οποία επαναχρησιμοποιούνται σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Τα προϊόντα ειδικής διαχείρισης που προκύπτουν προωθούνται σε ειδικά αδειοδοτημένες εταιρείες για την περαιτέρω επεξεργασία τους. Όπως τονίζουν οι γνώστες οι μικροσυσκευές και τα φωτιστικά περιέχουν βλαβερές ουσίες και αν δεν ανακυκλωθούν ως ενδείκνυται είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Keywords
Τυχαία Θέματα