Κομοτηνή: Οι Φύλακες της Φύσης μεταφέρουν το μήνυμα της Φωτοκύκλωσης

10:17 18/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Μαθητές έξι σχολείων της Ροδόπης γνώρισαν χθες τους Φύλακες της Φύσης, τον Φώτη, την Φωτούλα και την Φωτοκύκλωση. Ένα οικολογικό διδακτικό παραμύθι για μικρά και μεγάλα παιδιά του καθηγητή περιβάλλοντος Δρ. Αντώνη Γάκη. «Μαμά, ξέρεις ότι τα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά απόβλητα έχουν φτάσει σχεδόν το 5% του συνολικού όγκου των σκουπιδιών; Αναλογούν στον καθένα μας 20 κιλά ηλεκτρικού σκουπιδιού ανά έτος και το ποσό αυτό ολοένα και αυξάνεται. Είναι δυστυχώς το αυξανόμενο σκουπίδι του μέλλοντος

αν δεν κάνουμε κάτι δραστικό».

Οι Φύλακες της Φύσης και τα μηνύματά τους

Αυτά κι άλλα ακόμη σοφά συμπεράσματα είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στην ενημερωτική δράση, με την μορφή θεατρικής παράστασης, που διοργανώθηκε χθες στην Κομοτηνή, στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Μειονοτικού Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής. Πρωτεργάτες η Φωτοκύκλωση ΑΕ σε συνεργασία με τη Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ΠΕ Ροδόπης με το Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης (ΔΙΑΑΜΑΘ ΑΑΕ) και το Δήμο Κομοτηνής. Παρακολουθώντας το θεατρικό, απολαμβάνοντας τους ήρωες και χειροκροτώντας τις προσπάθειές τους έμαθαν πως πετώντας της ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές στους γνωστούς κάδους γεμίζουν ταχύτερα οι χώροι υγειονομικής ταφής απορριμμάτων και υπολειμμάτων. «Επιπροσθέτως κάποιες συσκευές –όπως η τηλεόραση και οι οθόνες των υπολογιστών –περιέχουν μέσα τους υλικά επικίνδυνα για τη φύση,βαρέα μέταλλα, τα οποία με τη βροχή και την αποσύνθεση τους μολύνουν ανεπανόρθωτα το έδαφος και τα νερά.»

Για την καλύτερη ενημέρωση του κόσμου

«Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που σκοπό έχει να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά και μέσω αυτών τους γονείς τους, σε θέματα ανακύκλωσης μικροηλεκτρικών συσκευών και ηλεκτρικών λαμπτήρων» δήλωση ο κ. Γιάννης Σιγούρος, υπεύθυνος σχολικών δραστηριοτήτων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Νομού Ροδόπης και σημείωσε ότι με λύπη έχουν διαπιστώσει ότι στην Κομοτηνή δεν γίνεται με σωστό τρόπο η ανακύκλωση. «Ο κόσμος δεν είναι ενημερωμένος όπως θα έπρεπε με αποτέλεσμα στους μπλε κάδους να πετούν κάποιοι συμπολίτες και απορρίμματα τα οποία δεν είναι ανακυκλώσιμα» δηλώνει υποσχόμενος ότι και στο μέλλον θα υπάρχουν παρόμοιες δράσεις. Σήμερα στην κεντρική πλατεία θα στηθεί και θα λειτουργήσει το πάρκο της ανακύκλωσης. Στόχος, να μάθουν όσο το δυνατόν περισσότεροι πως αν ανακυκλώνουμε σωστά, θα εξοικονομούμε πολύτιμη Ενέργεια και Φυσικούς πόρους. Έτσι, ακόμη και οι άχρηστες συσκευές, μπορούν να γίνουν άλλες συσκευές και να ξαναπάρουν ζωή.
Φώτο:Οι συντελεστές της εκδήλωσης Φωτογράφος: Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα