Κομοτηνή: Στην Ειδομένη άρχισα πάρα πολύ να πιστεύω στον άνθρωπο

14:27 22/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο Αντώνης Ρεπανάς, επί πολλά χρόνια στο χώρο της αθλητικής ενημέρωσης , όταν έμεινε άνεργος και βρέθηκε αντιμέτωπος με όλα εκείνα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κανείς στην ανεργία, όχι μόνο βρήκε το κουράγιο να κάνει το δικό του comeback, αλλά έσπευσε να βρεθεί στο πλευρό των μεταναστών, στην Ειδομένη.

Ως Freelance δημοσιογράφος ένα χρόνο ήταν κοντά στους μετανάστες της Ειδομένης. Ένιωσε, όπως λέει, την ανάγκη όχι μόνο να γνωρίσει από κοντά τους πρόσφυγες, αλλά και να τους «συστήσει» στην ελληνική κοινωνία. Να εξηγήσει δηλαδή ποιοι είναι, από πού έχουν έρθει, ποιά τα

προβλήματα που αντιμετωπίζουν. «Αυτό που έζησα στην Ειδομένη και με στενοχώρησε πάρα πολύ είναι ένα σκάκι που έπαιζαν όλες οι κυβερνήσεις και οι ΜΚΟ χρησιμοποιώντας ως πιόνια τους πρόσφυγες » δηλώνει και παράλληλα προσθέτει πως τον χαροποιούσε ιδιαίτερα ο ανθρωπισμός που έβλεπε από απλούς ανθρώπους από όλον τον κόσμο που ερχόταν στην Ειδομένη για να βοηθήσουν. «Πιστεύω ότι την τιμή του ανθρωπισμού στο προσφυγικό στην Ελλάδα την έσωσαν οι απλοί Έλληνες. Η χώρα ως χώρα έκανε τραγικά λάθη κι έπαιξε παιχνίδια στις πλάτες των Προσφύγων» δηλώνει.

«Τα κλειστά camp που λειτουργούν τώρα στάθηκαν αφορμή να ατονήσει το ενδιαφέρον. Επίσης, το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές ομάδες που φιλοξενούν πρόσφυγες εκτός. Δεν είναι το ίδιο όπως ήταν στην Ειδομένη, όπου μπορούσε να μπει ο καθένας και να τους βοηθήσει» εξηγεί. Κι όταν του ζητούμε να αποκαλύψει ποιες σκέψεις ή ποια συναισθήματα των συντροφεύουν κάθε φορά που σκέφτεται τους πρόσφυγες σημειώνει: “Αυτοί οι άνθρωποι είμαστε εμείς οι ίδιοι και το κατάλαβα ζώντας μαζί τους, βλέποντας τις συνήθειες τους, ή τις φωτογραφίες στο FB πριν έρθουν σ΄ αυτή την κατάσταση. Ως άνθρωποι όλοι μας έχουμε φοβερές δυνάμεις. Κι εγώ στην Ειδομένη άρχισα πάρα πολύ να πιστεύω στον άνθρωπο. Στον άνθρωπο. Όχι στις κυβερνήσεις ή στην πολιτεία”.

Όσον αφορά στο μέλλον αυτών των ανθρώπων δεν είναι, όπως λέει αισιόδοξος. «Δυστυχώς το μέλλον τους το βλέπω δυσοίωνο. Τα παιχνίδια εις βάρος τους και το σκάκι συνεχίζει να παίζεται. Δεν έχουν πληροφόρηση για το τι θα τους συμβεί. Πιστεύω ότι οι πρόσφυγες που ήρθαν στην Ελλάδα, θα μείνουν στην χώρα μας, δεν θα μπορέσουν να φύγουν. Κανείς τους δεν θέλει να μείνει στην Ελλάδα, θέλουν όλοι να φύγουν. Όχι, ότι δεν μας αγαπάνε, αλλά επειδή ξέρουν ότι δεν έχουν ευκαιρίες δουλειάς μένοντας στην Ελλάδα. Η πολιτεία πρέπει να δημιουργήσει τις δομές εκείνες για να σπουδάσουν, να δημιουργήσουν, να αποφασίσουν αν θα μείνουν εδώ. Το μυαλό τους πάντως δεν είναι στην Ελλάδα είναι μονίμως στο εξωτερικό. »
Φώτο: Αντώνης Ρεπανάς Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα