Κομοτηνή: Στα θρανία οι κτηνοτρόφοι που ονειρεύονται το δικό τους τυροκομείο

13:26 19/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Στα θρανία είναι αποφασισμένοι να καθίσουν οι κτηνοτρόφοι της Θράκης παρακολουθώντας μαθήματα τυροκομίας. Πρόκειται για κτηνοτρόφους που ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με τον κλάδο της τυροκομίας αξιοποιώντας έτσι την παραγωγή τους. Παραγωγή η οποία πολλές φορές μένει στα αζήτητα ή πωλείται πολύ φθηνά.

Την ευκαιρία την δίνει ένα σεμινάριο 120 ωρών που διοργανώνει το Κέντρο Δια βίου Μάθησης «Γιώργος Μπατσολάκης», σεμινάριο θεωρητικής και πρακτικής τυροκομίας. «Απευθύνεται στους ήδη κτηνοτρόφους που έχουν γάλα και προβληματίζονται με τη διάθεσή του στις μεγάλες εταιρείες, ψάχνοντας εναλλακτικές

πηγές εισοδήματος. Αλλά και σε όποιον άλλον επιθυμεί να ασχοληθεί με το αντικείμενο» δηλώνει ο υπεύθυνος του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης, ο κ. Γιώργος Μπατσολάκης προσθέτοντας ότι οι συμμετέχοντες «Χωρίς να έχουν εξειδικευμένες γνώσεις, θα μάθουν να παρασκευάζουν φέτα και άλλα τυριά με βάση το αγελαδινό, το πρόβειο ή το γίδινο γάλα.»

«Διδασκαλεία» σε τυροκομείο του Απαλού
Ήδη οι ενδιαφερόμενοι καταθέτουν αιτήσεις συμμετοχής, πρόκειται για κτηνοτρόφους από όλη τη Θράκη. Θα διδάξει ο καθηγητής του Δ.Π.Θ., ο κος Αλεξόπουλος, ειδικός σε θέματα τυροκομίας και ο Μελένιος Παναγιώτης, υπεύθυνος υγιεινής κι ασφάλειας. Μέρος των μαθημάτων, περίπου εξήντα ώρες, θα πραγματοποιηθεί στην τυροκομική μονάδα «Σαμουρίδης», στον Απαλό της Αλεξανδρούπολης. «Εκεί θα δουν πως γίνεται στην πράξη το τυρί. Θα παρακολουθήσουν όλα τα στάδια της παρασκευής και της προετοιμασίας του εξοπλισμού. Παράλληλα, θα παρακολουθήσουν μαθήματα marketing με στόχο την καλύτερη διάθεση της παραγωγής.»

120 ώρες θεωρίας και πράξης
Ένα σεμινάριο 120 ωρών, εξήντα θεωρία, εξήντα η πρακτική. Με κόστος 960 ευρώ και ειδικές τιμές σε ανέργους. Απευθύνεται σε όλους εκείνους που ενδιαφέρονται για την τυροκομία. Η αρχή γίνεται στα τέλη Αυγούστου. Με τον αριθμό των θέσεων να είναι περιορισμένος. Θα δοθούν δύο πιστοποιητικά, μετά από την διενέργεια εξετάσεων. Ένα για πιστοποίηση τυροκομίας, με το οποίο ο κάτοχος θα μπορεί να λειτουργήσει νόμιμα την τυροκομική μονάδα, αλλά και πιστοποιητικό ασφάλειας και υγιεινής τροφίμων.

Δεκτικοί στις αλλαγές οι νέοι παραγωγοί
Το γεγονός ότι τα μαθήματα τυροκομίας διοργανώθηκαν μετά από αίτημα των ίδιων των κτηνοτρόφων μαρτυρά ότι οι κτηνοτρόφοι της Θράκης που επλήγησαν από την οικονομική κρίση και τις ζωονόσους (μόνο στον Έβρο θανατώθηκαν 150.000 ζώα) προβληματίζονται έντονα και ψάχνουν εναλλακτικούς τρόπους ενίσχυσης τους εισοδήματος. Κτηνοτρόφοι από το Κοπτερό, τον Ίασμο, τη Διαλαμπή, την Ξάνθη και τον Έβρο θα ανταμώσουν στα θρανία της κατάρτισης και της πιστοποίησης. «Μέχρι τώρα θα έπρεπε να πάνε στη Θεσσαλονίκη για να παρακολουθήσουν κάτι παρόμοιο.» δηλώνουν οι διοργανωτές σημειώνοντας ότι τα τελευταία χρόνια οι νέοι παραγωγοί « είναι πολλοί δεκτικοί σε αλλαγές, «ψάχνονται» αρκετά. Βλέπουν ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Θέλουν να μάθουν, να κάνουν πράγματα μόνοι τους.»
Φώτο:Γιώργος Μπατσολάκης Κείμενο -Φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα