ΕΡΤ Κομοτηνής Ειδήσεις 19-07-2017

11:58 19/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Πρωτογενής Τομέας

Τολμηρό Εγχείρημα ομάδας ΑΠΘ για Πετρωτά-Μαύρη Πεύκη και Μαρώνεια

Μια αξιόλογη πρόταση για την πλήρη αξιοποίηση του μοναδικού τοπίου και τόπου σε ολόκληρο τον κόσμο, που περικλείεται στο Δήμο Μαρωνείας Σαππών, από τα Πετρωτά,-τις μυλοπέτρες- περιλαμβάνει την Μαύρη Πεύκη και αφορά και την Μαρώνεια με το Σπήλαιο του Πολύφημου και τους αμπελώνες της, καταρτίζεται από ομάδα επιστημών του ΑΠΘ.
Μέλος αυτής της προσπάθειας είναι και ο Διατελέσας ως

Αναπληρωτής Καθηγητής στο τμήμα Δασοπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσ-νικης (ΑΠΘ), Γιάννης Ισπικούδης, ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ Κομοτηνής για την πρόταση αυτή, στην οποία θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Η πρόταση αυτή θα πρέπει να οργανωθεί και να εγκριθεί άμεσα τα επόμενα 2 χρόνια, προκειμένου να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα.
Ο κ. Ισπικούδης στάθηκε ιδιαίτερα στα ηφαιστιογενή πετρώματα της περιοχής, τις μυλόπετρες, πού είναι τέτοιας ειδικής σύστασης, που τις έκανε απαραίτητες και τροφοδοτούσαν πολλές περιοχές με αυτές τις πέτρες, για κάθε χρήση. Ο καθηγητής ανέφερε και την περιοχή της Μήλου, όπου υπάρχει ανάλογη πέτρα.
Ο κ. Ισπικούδης έκανε λόγο για την λειτουργία ενός Γεωπάρκου της Ουνέσκο, όπως και σε άλλες περιοχές, με δράσεις γεωτουρισμού-γαστρονομίας, που θα μπορούσε να λειτουργήσει στην περιοχή.
Σε αυτό μπορεί να συμπεριληφθεί το Σπήλαιο του Πολύφημου, με τις αναφορές από την εποχή του Ομήρου, που παγκοσμίως είναι γνωστό, ως πλούσια περιοχή με τυροκομικά προϊόντα και φημισμένο κρασί και έχοντας δίπλα έναν Ιαπωνικού τύπου κήπο, καθώς η Μαύρη Πεύκη, είναι ένα οικότοπος αποτελούμενος από μεγάλα Μπονζαϊ, αποτελεί έναν πόλο έλξης τουριστών, παγκόσμιο.
«Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να προσέξουν οι αρμόδιοι ως κόρη οφθαλμού, το δάσος της Μαύρης Πεύκης και εύχομαι να τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες και να αναδειχθεί το μοναδικό αυτό τοπίο στον κόσμο και να μην είναι εγκαταλειφθεί στην αδιαφορία και στην άγνοια», τόνισε καταλήγοντας ο κ. Ισπικούδης.

8.20 ευρώ για την ανώτερη τιμή διεκδικούν φέτος η παραγωγή του μπασμά στις Περιφερειακές Ενότητες Ροδόπης και Έβρου
Εξαιρετική αναμένεται να είναι φέτος η παραγωγή του Ανατολικού Τύπου-Μπασμά- στις Περιφερειακές Ενότητες Ροδόπης και Έβρου, όπως όλα δείχνουν από την μέχρι τώρα συγκομιδή σημειώνοντας ότι ,«ο καιρός βοηθάει» η περσινή παραγωγή του καπνού για τον συνεταιρισμό ήταν 6 τόνους,φέτος αναμένεται να είναι η παραγωγή στους 7.5 τόνους, αυτό τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ,ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης Εσάτ Χουσεΐν.

Σε αυτό πλαίσιο, με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης, απεστάλησαν την περασμένη εβδομάδα στις μεταποιητικές εταιρείες. Η πρότασή τους στάλθηκε στις εταιρίες SOCOTAB, Σ.Ε.Κ.Ε., Μισσιριάν, Γκλαούδης και Ναξιάδης.
Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης Εσάτ Χουσεΐν σημείωσε για τις χαμηλότερες περσινές τιμές που ήταν στα δύο ευρώ, ζητούν δυόμισι. Για το δεύτερο χέρι, από τέσσερα ευρώ ζητούν 4,30. Για τα πέντε ευρώ ζητούν 5,20 και τέλος για την ανώτερη τιμή που ήταν πέρυσι οκτώ ευρώ διεκδικούν 8,20.Σημειωσε επίσης η τιμές που ζητιάνε είναι λογικές και ενώ οι μεταποιητικές εταιρίες στις συζητήσεις που έχουν γίνει προφορικά έχουν συμφωνήσει αλλά δεν έχουν υπογράψει τα συμβόλαια πώλησης .
Κλείνοντας τόνισε ότι είναι αισιόδοξος και τα περιμένουν την υπογραφή συμφωνίας με τις μεταποιητικές εταιρείες SOCOTAB, Σ.Ε.Κ.Ε., Μισσιριάν, Γκλαούδης και Ναξιάδης μέχρι τα τέλη του Ιουλίου για τις τιμές.

Κόμματα
Συνάντηση Βουλευτών ΝΔ με τον τέως Πρύτανη

Επίσκεψη στον τέως Πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Αθανάσιο Καραμπίνη, πραγματοποίησαν χθες ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο Βουλευτής Καβάλας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Βουλευτής Δράμας, Δημήτρης Κυριαζίδης , καθώς και ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αν. Μακεδονίας και Θράκης, Ευάγγελος Λαμπάκης εκφράζοντας την απόλυτη στήριξή τους προς το ΔΠΘ και τα τμήματά του, που αποτελούν πυλώνα ανάπτυξης και προόδου της Θράκης, αλλά και προς τον θεσμικό ρόλο που παίζει ο Πρύτανης, ο οποίος, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, «στοχοποιήθηκε από τον Υπουργό Παιδείας άδικα και με την ανώτερη πειθαρχική ποινή που προβλέπει ο Νόμος, αν και θα έπρεπε να παραπέμψει την υπόθεση στην Ελληνική Δικαιοσύνη».

Κοινοβουλευτική ερώτηση Ιλχάν Αχμέτ

Κοινοβουλευτική ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Ροδόπης της Δημ. Συμ. , Ιλχάν Αχμέτ απευθυνόμενος προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Με την ερώτηση αυτή ο βουλευτής Ροδόπης, επιζητά την δέσμευση του υπουργού για την κάλυψη του συνόλου των εγκεκριμένων αιτήσεων για τον Πρόγραμμα Νέων Γεωργών για την ΠΑΜ-Θ, όπως δεσμεύθηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός ότι θα πράξει για την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη εγκρίθηκε συνολικό ποσό περίπου 23,4 εκατομμυρίων ευρώ για το Πρόγραμμα Εγκατάστασης Νέων Γεωργών έναντι συνολικής δαπάνης 29,5 εκατομμυρίων που υπολογίζεται ότι απαιτείται για να καλυφθεί το σύνολο των ενδιαφερομένων που υπέβαλαν αίτηση ένταξης στο Πρόγραμμα.

ΟΧΙ στα διόδια

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τη λειτουργία των διοδίων στην περιφέρεια Αν. Μακεδονίας-Θράκης.
Την σκυτάλη παίρνει σήμερα η «Λαϊκή Ενότητα» διοργανώνοντας κινητοποίηση στις επτά το απόγευμα στον Άγιο Σύλλα, με δωρεάν αναχώρηση λεωφορείων από τον δημοτικό κήπο στις 18:30. «-Ελεύθερη και δωρεάν μετακίνηση στην Εγνατία και σε όλους τους αυτοκινητοδρόμους» διεκδικούν οι διοργανωτές.

ΔΠΘ
Το έργο ODYSSEA περνάει από την έρευνα στην εφαρμογή

Το Εργαστήριο Οικολογικής Μηχανικής και Τεχνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης(ΔΠΘ) ανακοινώνει την έναρξη λειτουργίας της σελίδας ODYSSEA-Greece στο Facebook ( και στο Twitter.
Πρόκειται για μία νέα υπηρεσία που σκοπό έχει να παρέχει υπηρεσίες εξατομικευμένης πληροφόρησης σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη θάλασσα.
Η αρχή γίνεται από τους μυδοκαλλιεργητές που δραστηριοποιούνται στον Κόλπο Κεραμωτής, στον ανατολικό Κόλπο Καβάλας.
Στόχος της υπηρεσίας ODYSSEA-Greece είναι η παροχή στους «ανθρώπους της θάλασσας» μετρήσεων και προβλέψεων για την θάλασσα και την ατμόσφαιρα, προερχόμενων από διάφορες διαθέσιμες πηγές πληροφορίας (δορυφόρους, μαθηματικά ομοιώματα πρόγνωσης, επιτόπιους αισθητήρες κλπ.), με στόχο την βελτίωση της καθημερινής λειτουργίας τους. Θα ακολουθήσουν και άλλες παράμετροι όπως ο κυματισμός στη θάλασσα, οι κινήσεις των ρευμάτων, η συγκέντρωση φυτοπλαγκτόν κλπ.

Υγεία
Στα φαρμακεία της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης το Μύρτιλλο που καταπολεμά τον διαβήτη

Σε δέκα ημέρες θα βρίσκεται στα φαρμακεία της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης το φρούτο Μύρτιλλο σε μορφή καψούλας. Ήδη ο ΕΟΦ της Ευρώπης μετά από σχετικές έρευνες που έγιναν από το πανεπιστήμιο της Πάτρας, ενέκρινε την κυκλοφορία του συγκεκριμένου σκευάσματος το οποίο εκτός από την Ελλάδα θα κυκλοφορήσει και στο εξωτερικό όπως πχ στη Γερμανία, την Κύπρο, την Βραζιλία. Ωστόσο όπως είπε ο παραγωγός και συσκευαστής του μύρτιλλου από την Δράμα Νικος Παπουτσής πρόκειται για το φρούτο που μειώνει το ζάχαρο, καθαρίζει το αίμα περιέχει πολλά ιχνοστοιχεία, κάλιο, μαγνήσιο βιταμίνη C και η καθημερινή λήψη του είναι ευεργετική και για αυτούς που ήδη κάνουν ινσουλίνη αλλά και για τους υγιής οργανισμούς
Ασθενείς διαβητικοί που έχουν ξεκινήσει να κάνουν χρήση του σκευάσματος που περιέχει μύρτιλλο λένε ότι έχουν δει θεαματικά αποτελέσματα στην υγείας τους. Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο τον παραγωγό όσοι θα καλλιεργήσουν μύρτιλλο θα έχουν εισόδημα για 5 στρέμματα 15 με 20.000 ευρώ το χρόνο.

Αυτοδιοίκηση
Σε δημοπράτηση το αποχετευτικό της παραλιακής ζώνης

Σε δημοπράτηση είναι επίσημα το σημαντικό έργο αποχετευτικό έργο για την Κατασκευή δικτύων ακαθάρτων Φαναρίου-Αρωγής και Παραλίας Μέστης του Δήμου Κομοτηνής.
Το έργο έχει κόστος 11.833.705,9 ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 9.543.311,21 ευρώ). Η ημέρα πραγματοποίησης του διαγωνισμού είναι στις 5 Σεπτεμβρίου 2017.
Φορέας Υλοποίησης του έργου είναι η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης – Αποχέτευσης Κομοτηνής (ΔΕΥΑΚ). Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020. Στον διαγωνισμό αναμένεται να προσέλθουν πολλές τεχνικές εταιρείες λόγω της έλλειψης νέων έργων που παρατηρείται εδώ και 1 χρόνο.
Το έργο αφορά σε θέμα κατασκευής εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης στα Τοπικά Διαμερίσματα Φαναρίου, Αρωγής και Παρ. Μέσης, μαζί με τους εξωτερικούς αγωγούς μεταφοράς λυμάτων και τα αναγκαία αντλιοστάσια για την μεταφορά λυμάτων προς την ΕΕΛ Φαναρίου.
Τα έργα θα παραδοθούν πλήρη μαζί με τα τεχνικά τους έργα και αποκαταστάσεις οδοστρωμάτων σε πλήρη και κανονική λειτουργία σύμφωνα με την ΑΕΠΟ.

Σύλλογοι

Στην τελική ευθεία και οι εκδηλώσεις στον Ίασμο

Πανηγυρικό Εσπερινό και Αρτοκλασία στο εξωκκλήσι του Προφήτη Ηλία στον Ίασμο, περιλαμβάνει σήμερα το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιάσμου. Θα ακολουθήσουν χοροί από όλη την Ελλάδα από τα χορευτικά τμήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιάσμου.
Αύριο ημέρα γιορτής του Προφήτη Ηλία, θα δοθεί συναυλία με την μοναδική ερμηνεύτρια, Ζωή Παπαδοπούλου.
Παράλληλα υπάρχουν εκθέσεις ζωγραφικής, βιβλίου και φωτογραφίας, από την καθημερινή ζωή παλιότερων ετών από τον Ίασμο.
Όλες οι εκδηλώσεις γίνονται στο προαύλιο του παλιού Δημοτικού Σχολείου και είναι Δωρεάν.
Υπενθυμίζεται πως είναι σε εξέλιξη το τουρνουά παιδικού ποδοσφαίρου, η τελική φάση του οποίου είναι στις 24 Ιουλίου.

Πολιτισμός
Η ωραία κοιμωμένη

Εκδρομή στη Θεσσαλονίκη διοργανώνει το ‘Dimokriteio Travel’ και το ‘Βιβλιοπωλείο Δημοκρίτειο’για την παρακολούθηση της γνωστής παράστασης, με Ρώσικο Μπαλέτο, που πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 28 Ιουλίου στο θέατρο Δάσους Θεσσαλονίκης. Η τιμή εισιτηρίου είναι με μεταφορά 30 ευρώ. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στο τηλέφωνο του Βιβλιοπωλείου 25310 84040.

Το πρόγραμμα του 7ου Φεστιβάλ Μαρώνειας-Σαππών

Δεκατρείς εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του 7ου Φεστιβάλ Μαρώνειας-Σαππών από την Τετάρτη 26 Ιουλίου μέχρι την Παρασκευή 25 Αυγούστου ,που περιέχουν φωτογραφική έκθεση ,βράδια κλασικής μουσικής , συναυλία της Ελεονόρας Ζουγανέλη, παραστάσεις από το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης και Κομοτηνής.

Άρχισε το τουρνουά μπάσκετ με αμαξίδια στην Κομοτηνή

Πρεμιέρα για το διεθνές τουρνουά μπάσκετ με αμαξίδια είχαμε χθες στο σχεδόν κατάμεστο κλειστό γυμναστήριο της Κομοτηνής, με την Εθνική Ελλάδος να κερδίζει με 72-36 την αντίστοιχη της Βουλγαρίας. Η εθνική μας ήταν ανώτερη σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, έκλεισε το ημίχρονο προηγούμενη με 38-25, φτάνοντας εύκολα στη νίκη στην επανάληψη.
Η τρίτη ομάδα που συμμετέχει στο τουρνουά είναι αυτή της Κύπρου, η οποία σήμερα στις 19:00 θα αντιμετωπίσει τη Βουλγαρία, ενώ το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί αύριο στις 8 το βράδυ με τον αγώνα της Εθνικής μας με την Κύπρο, παιχνίδι που θα έχει και τηλεοπτική κάλυψη από την ΕΤ3.

Η Εθνική ομάδα μπάσκετ με αμαξίδια προετοιμάζεται εδώ και ένα μήνα στην πόλη της Κομοτηνής και το τουρνουά αυτό είναι η τελική πρόβα πριν από το Ευρωπαΐκό πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί στο Μπρνό της Τσεχίας από 25 έως 29 Ιουλίου.

Keywords
ΕΡΤ, ειδήσεις, ιλχάν αχμέτ, η καθημερινή, ΑΠΘ, καιρος, νεα δημοκρατια, δπθ, facebook, twitter, νέα, φαρμακεια, εοφ, ελλαδα, κυπρος, δραμα, ΦΠΑ, δευακ, εελ, θεσσαλονικη, θεατρο, δηπεθε, κρητη, κομοτηνη, ετ3, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , υπουργειο εσωτερικων, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, εκλογικα αποτελεσματα, www.facebook.com, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, θεμα εκθεσης 2012, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, γιορτη σημερα, βιβλιοπωλείο, η ζωη ειναι ωραια, εθνικη ελλαδος, αποτελεσματα, ζουγανελη, αιτηση, βουλγαρια, βραζιλια, γερμανια, δπθ, δωρεαν, εθνικη, εοφ, ετ3, ζαχαρο, θαλασσα, θεμα, θρακη, καθημερινη, κυπρου, μπασκετ, πλαισιο, προγραμμα, τηλεφωνο, αδιαφορια, αιμα, ατμοσφαιρα, αχμετ, βιταμινη c, βραδια, βραδυ, βρισκεται, γινει, γινεται, γινονται, δασος, δευτερο, δηπεθε, δοθει, εγνατια, εγχειρημα, εελ, ευκολα, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκθεση, εκθεσεις, ελξης, εβδομαδα, εργα, εξελιξη, εποχη, επρεπε, επτα, ερευνα, ερευνες, εσωτερικων, ετων, ζωη, υγιης, ιδιο, η καθημερινή, υπηρεσια, υπηρεσιες, υποθεση, ουνεσκο, ιλχάν αχμέτ, ημιχρονο, ινσουλινη, καλιο, κρασι, λειτουργια, ληψη, λογο, μαθηματικα, μακεδονια, μορφη, μπορειτε, νικη, ομαδα, παντα, οκτω, πετρα, πευκη, υπογραφη, πρυτανης, ρολο, συγκεντρωση, σπηλαιο, τεως, τιμη, τμημα, τριτη, φεστιβαλ, χερι, μπρνο, δημητρης, ευθεια, ιδιαιτερα, κηπο, κλειστο, μπαλετο, παιχνιδι, πηγες, πληροφοριες, υγειας
Τυχαία Θέματα