Η Χίλαρι Κλίντον και η ρωσική προπαγάνδα

12:41 19/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Στην συνηθισμένη, πλέον, ρητορική σχετικά με την ρωσική παρέμβαση στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, και ειδικά μετά και από τις πρόσφατες πληροφορίες για τις διάφορες πρωτοβουλίες και συναντήσεις του γιου του Ντόναλντ Τραμπ με εμφανιζόμενους ως διακινητές πληροφοριών για την Χίλαρι Κλίντον, οι ρόλοι ήταν σε μεγάλο βαθμό σταθεροί: Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγορείτο για παθητική ή και ενεργητική εκμετάλλευση ενός ρωσικού μηχανισμού εκμετάλλευσης

πληροφοριών, και η Χίλαρι Κλίντον ήταν το θύμα εκείνων των πληροφοριών. Πρόσφατο άρθρο της Wall Street Journal, όμως, προτείνει μια πολυεπίπεδη ερμηνεία των συνθηκών. Παρ’ ότι και στην καινούρια ερμηνεία η Αμερικανίδα πρώην υπουργός Εξωτερικών παραμένει το θύμα, κάτι το οποίο δεν μπορεί να αλλάξει αφού δεν αλλάζει το αποτέλεσμα των εκλογών, η Χίλαρι Κλίντον εμφανίζεται να γνώριζε σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό την έκταση και τις δυνατότητες του ρωσικού μηχανισμού, τον οποίο και η ίδια έχει κατηγορήσει για την ήττα της.

Το καινούριο στοιχείο στην υπόθεση προέκυψε από την βιομηχανία της ενέργειας. Η σχετική επιτροπή στο αμερικανικό κογκρέσο υποστηρίζει ότι η αμερικανική ενεργειακή πολιτική προσκρούει σε έναν ρωσικό μηχανισμό χειραγώγησης συνθηκών, ο οποίος βασίζεται, όπως υποστηρίζουν ρεπουμπλικανοί βουλευτές, σε off-shore εταιρείες-κελύφη που χρηματοδοτούν οικολογικές οργανώσεις για να δημιουργούν προσχώματα στην εκμετάλλευση σχιστολιθικού αερίου και άλλων πηγών ενέργειας που θα μπορούσαν να περιορίσουν την εξάρτηση από την ρωσική αγορά. Οι ισχυρισμοί αυτοί έχουν στόχο την τόνωση των προσπαθειών για την προώθηση της ενεργειακής πολιτικής του προέδρου Τραμπ και εκφράζονται κυρίως από πολιτικούς του κόμματός του. Την ίδια ώρα, όμως, απηχούνται και σε σχόλια της ίδιας της Χίλαρι Κλίντον. Η Wall Street Journal αναφέρει με επιφύλαξη ως προς τη γνησιότητά του, καθότι προϊόν υποκλοπής, ένα e-mail της πρώην υποψηφίας προέδρου, στο οποίο η ίδια τονίζει την ρωσική επιθετικότητα που βλέπει να κρύβεται πίσω από περιβαλλοντικές ανησυχίες. «Είμαι πολύ υπέρ του περιβάλλοντος, αλλά αυτές (σ.σ.: οι ψεύτικες περιβαλλοντικές ομάδες) χρηματοδοτούνταν από του Ρώσους για να αντισταθούν σε κάθε προσπάθεια, όχι εκείνος ο αγωγός, όχι εκείνο το σχιστολιθικό, όχι το οτιδήποτε θα μας είναι πρόβλημα, και πολλά από τα χρήματα που υποστήριζαν αυτό το μήνυμα προέρχονταν από τη Ρωσία», αναφέρει το mail της κυρίας Κλίντον.

Ασφαλώς, η γνώση των ρωσικών τακτικών δεν καθιστά την πρώην υπουργό λιγότερο ζημιωμένη από τη δράση τους. Σίγουρα, όμως, η όλη ιστορία φαίνεται πως έχει ακόμα πολλά κεφάλαια.

Keywords
Τυχαία Θέματα