Κομοτηνή: Πρόσβαση παντού

09:49 24/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Το 1ο Περιφερειακό Συνέδριο της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή με στόχο να ενώσει όλους τους Συλλόγους ΑμεΑ της Περιφέρειας με κοινό σκοπό την αντιμετώπιση των προβλημάτων των ανθρώπων με αναπηρία. Η Στέλλα Βογιατζή, γραμματέας του Συλλόγου ΠΕΡΠΑΤΩ και εκπρόσωπος του Νομαρχιακού Συλλόγου Ροδόπης και ο Τρύφωνας Καρούτζος πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΕΑ

Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης ήταν εκεί. Όπως και ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, ο κ. Γιάννης Βαρδακαστάνης.

«Η ιδιαιτερότητα στην αναπηρία είναι ότι υπάρχουν πάρα πολλές αναπηρίες, κάποιες είναι γνωστές και κάποιες άγνωστες, κάποιες ορατές και κάποιες όχι» δηλώνει ο κος Καρούτζος τονίζοντας ότι «Σημειώνεται πραγματικά εντυπωσιακή «έξαρση» στο να βγαίνουν και να φαίνονται οι ανάπηροι, υπάρχει και ντιρεκτίβα της ΕΕ. Οι άνθρωποι με αναπηρία δεν είναι παρίες αλλά συνέχεια της ζωής».


Πρέπει να ακουστεί η φωνή των αναπήρων

Από την πλευρά της η κα Στέλλα Βογιατζή, ένας νέος άνθρωπος που κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο σημειώνει πως εκείνο που την ενδιαφέρει είναι «να ακουστούν οι ανάπηροι. Οι ΑμεΑ έχουν ακόμη κάποιο «κόμπλεξ», φοβούνται να ακουστούν, να μην τους δει ο κόσμος. Θα έπρεπε όλα τα άτομα με οποιοδήποτε πρόβλημα αναπηρίας έχουν, να βγουν έξω και να πουν το πρόβλημα τους γιατί έτσι βοηθάνε και κάποιον άλλον με πρόβλημα αναπηρίας. Στόχος μας όλος ο κόσμος να πολεμήσει μαζί μας για το καλό των αναπήρων. Πολλά άτομα είναι παραγκωνισμένα. Τα άτομα με αναπηρία δεν βγαίνουν και δεν λένε το πρόβλημα τους σκεπτόμενα τι θα πει ο κόσμος. Μεγάλο λάθος θα έπρεπε να σταματήσει και γι αυτό προσπαθούμε». Όπως δηλώνει η κα Βογιατζή «Ευτυχώς ζούμε σε μια πόλη που είναι αρκετά προσβάσιμη στα Άτομα με Αναπηρία. Σε πολλά μέρη, όμως, δεν υπάρχουν ακόμη ράμπες. Ακόμη και σε δημόσιες υπηρεσίες. Η δική μου καθημερινότητα εξαρτάται και από το συνοδό μου. Κάποια άτομα που δεν έχουν συνοδό δεν μπορούν να κινηθούν στην Κομοτηνή, παρά το γεγονός ότι είναι αρκετά προσβάσιμη».

Κάνοντας την σύγκριση ο κος Καρούτζος , με τον τόπο του, την Ηλεία, σημειώνει «είναι μια περιοχή που δεν γνωρίζει τι σημαίνει πρόσβαση. Ήρθα σε μια πόλη και βρήκα ένα πρόσφορο έδαφος. Κάποιοι άνθρωποι , όπως ο Σύλλογος ΠΕΡΠΑΤΩ, κάνουν πολύ καλή δουλειά όλα αυτά τα χρόνια. Αλλά αναπηρία δεν είναι μόνο η κινητική αναπηρία. Για παράδειγμα, ενώ υπάρχουν περιοχές όδευσης για τους τυφλούς, δεν υπάρχει ηχητική ειδοποίηση στα φανάρια».

Νέα γραφεία στο κέντρο της πόλης
Ένας λόγος της δημιουργίας του Σωματείου ΑμεΕΑ Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης ήταν, όπως εξηγεί ο κος Καρούτζος, ήταν για να «στεγασθούν» αναπηρίες πέρα από τους κινητικά ανάπηρους. «Το πεδίο στην Κομοτηνή είναι πρόσφορο. Πρέπει να υπάρξει πρόσβαση παντού, στον πολιτισμό, στην υγεία, στην παιδεία, στον κοινωνικό ιστό. Βρήκα αμέριστη βοήθεια από τον Δήμαρχο Κομοτηνής, τον αντιδήμαρχο κ. Νίκο Σωτηρακόπουλο και την κα Ν.Λιβεριάδου. Μάλιστα τα γραφεία που η δημοτική αρχή μας ετοιμάζει είναι στην οδό Βασιλεώς Παύλου (διπλά στο «Σουλτάν Τεπέ»)»

Μιλώντας για τα όνειρά της η κα Βογιατζή σημειώνει ότι «Το όνειρο μου είναι να βοηθήσω όσο μπορώ, με τον τρόπο που δίνω εγώ τη δική μου μάχη ζωής, να βοηθήσω και κάποια άλλα άτομα τα οποία δεν έχουν το θάρρος και τη δύναμη να βγουν και να μιλήσουν για το πρόβλημα τους ανοικτά».
Φώτο: Τρύφωνας Καρούτζος Στέλλα Βογιατζή Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα