Κομοτηνή: Νέα εποχή για το Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών

12:34 30/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Από τη Βάρνα στην Κομοτηνή με βραβεία επέστρεψε από το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ για φοιτητές που σπουδάζουν ρωσική γλώσσα και ρωσική φιλολογία η αντιπροσωπεία του Τμήματος Γλώσσας Φιλολογίας Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών. Με επικεφαλής την νέα πρόεδρο του Τμήματος, την κα Μαρία Δημάση, οι φοιτητές του Δ.Π.Θ. ανταποκρίθηκαν άριστα στις προκλήσεις του θέματος που ήταν «Ρωσικός Κινηματογράφος και Μουσική». Έγραψαν,

σκηνοθέτησαν κι ανέβασαν μόνοι τους θεατρική παράσταση στη ρωσική γλώσσα υπό τις οδηγίες του καθηγητή κ. Χαρατσίδη. «Οι φοιτητές μας απέσπασαν διάκριση και για την πολλή καλή γνώση της ρωσικής γλώσσας και για την αξιοπρεπέστατη συμμετοχή τους» δηλώνει η κα Δημάση.

Το επόμενο βήμα εξωστρέφειας του Τμήματος είναι το Συνέδριο που θα φιλοξενηθεί το Σαββατοκύριακο με θέμα: “H Ελληνική στα Βαλκάνια και στον παρευξείνιο χώρο” , ένα συνέδριο όπου φιλοδοξούν οι διοργανωτές να ρίξουν γέφυρες συνεργασίας μεταξύ των πανεπιστημίων που ενδιαφέρονται να διδάξουν την ελληνική ως ξένη γλώσσα, αλλά και να χτίσουν γέφυρες ουσιαστικής συνεργασίας με τμήματα νεοελληνικής γλώσσας σ’ αυτόν τον χώρο.

Εβδομήντα εισηγητές από χώρες όπως: Αλβανία, Σερβία, Βουλγαρία, Ρωσία, Τουρκία, Ουκρανία, Ρουμανία, Γεωργία , FYROM θα βρεθούν αυτό το τριήμερο στην Κομοτηνή. Όπως εξήγησε η κα Δημάση εκπροσωπούνται όλες οι χώρες όπου υπάρχουν έδρες της Νέας ελληνικής γλώσσας με εξαιρετικά σημαντικές εισηγήσεις. «Στόχος αφενός να καταγραφεί η υφιστάμενη κατάσταση κι αφετέρου να δούμε τι προσδοκούμε σε επίπεδο εξέλιξης. Η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας θα πρέπει να προσαρμοστεί στο κοινωνικό, πολιτισμικό περικείμενο της εποχής για να είναι ανταγωνιστική ως γλώσσα που μαθαίνουν οι ξένοι». Κατά τη διάρκεια των εργασιών θα αναζητηθούν καινοτομίες στη διδακτική της προσέγγιση και θα παρουσιαστούν εισηγήσεις από το Αριστοτέλειο, το ΕΚΠΑ και τα Πανεπιστήμια Πατρών και Αιγαίου.

«Διαπιστώνουμε ότι υπάρχει μια σταθερή επιλογή προς την Αρχαία ελληνική. Για παράδειγμα σε 800 Λύκεια της Ιταλίας διδάσκεται η αρχαία ελληνική. Η νέα ελληνική είναι για τους φιλέλληνες, για τους ανθρώπους που αγαπούν την Ελλάδα. Στην Τουρκία, πριν τρία χρόνια, η γνώση της ελληνικής σε επίπεδο Α2 πριμοδοτούσε τους δημοσίους υπαλλήλους» δηλώνει η κα Δημάση που ανέλαβε ένα Τμήμα που λειτουργεί πλέον αυτοδύναμα με 15 μέλη ΔΕΠ και 130 νέους φοιτητές κάθε χρόνο. «Με την στήριξη της διοίκησης, βρήκαμε τον τρόπο να δρούμε συλλογικά, στόχος μας να παρουσιάσουμε ένα καλό πρόγραμμα σπουδών κι αποφοίτους με δεξιότητες και γνώσεις που θα τους διασφαλίσουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας» δηλώνει κι υπόσχεται να δοθεί βαρύτητα στη σωστή εκμάθηση των γλωσσών που διδάσκονται, ρωσικά, τουρκικά, βουλγαρικά και ρουμανικά.

Παράλληλα το Τμήμα γυρίζει σελίδα με την υλοποίηση δέσεων ως φορέας Δια Βίου Προγραμμάτων, όπως, κατάρτιση ξεναγών, υπαλλήλων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, επιμόρφωση εκπαιδευτικών για την ένταξη στην κοινωνία μεταναστών και προσφύγων και την επιμόρφωση εκπαιδευτικών και τη δημιουργία εκπαιδευτών για την διαπολιτισμική διαχείριση της ετερότητας στο σχολικό περιβάλλον για την πρόληψη του ρατσισμού. Προγράμματα ανοικτά που θα απευθύνονται σε όλους. «Έχουμε μια Σχολή εξαιρετικά δεμένη. Νιώθω ασφαλής γιατί έχω συναδέλφους που είναι υποστηρικτικοί στο έργο του» δηλώνει η νέα πρόεδρος και στέλνει το μήνυμα της «Το Τμήμα μας διαχρονικά θέλει να έχει επαφή με την κοινωνία ως κομμάτι της. Ο διάλογος μόνο καλά αποτελέσματα θα φέρει».
Φώτο:Μαρία Δημάση Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα