Κομοτηνή: Η καλλιέργεια της τρούφας νέα επιλογή για τους αγρότες

13:26 8/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

«Άσκαφο, αφύτευτο και αρχοντικό μαγείρεμα» λέει μια λαϊκή παροιμία για την τρούφα, το μανιτάρι που ήταν περιζήτητο παντού για την υπέροχη γεύση και το λεπτότατο άρωμα του από τα χρόνια της αρχαιότητας.

Η καλλιέργεια τρουφών έχει κάνει απίστευτη πρόοδο τα τελευταία δέκα χρόνια χάρη στις μελέτες και τα πειράματα που πραγματοποιούνται από τεχνικούς, επιχειρήσεις φυτωρίων, τους καλλιεργητές τρουφών και τους ειδικούς ερευνητές. Σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτη Παναγιωτίδη, τεχνικό καλλιέργειας τρούφας για όλη την Ελλάδα από τους

Τοξότες Ξάνθης η καλλιέργεια τρουφών είναι τώρα δυνατή με ακόμη περισσότερη επιτυχία εφ’ όσον έχουμε στη διάθεση μας το κατάλληλο χώμα. «Έχουμε κάνει αυτόν τον συνεταιρισμό για να προωθήσουμε την καλλιέργεια σε όλη την Ελλάδα γιατί αυτό που έχουμε δει είναι ότι υπάρχει αυτοφυής άγρια τρούφα σε όλη την Ελλάδα » δηλώνει ο κος Παναγιωτίδης σημειώνοντας πως είναι μια πολύ καλή εναλλακτική πρόταση για καλλιέργεια είτε για κυνήγι τρούφας.

Νόστιμα πιάτα με τρούφα…

Η τιμή αγοράς τρουφών είναι για αρκετά έτη σταθερή και προβλέπεται ότι θα παραμείνει ακόμα για αρκετό καιρό χάρη στην ολοένα και μεγαλύτερη ζήτηση της, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. «Όλο και περισσότερα εστιατόρια και ταβέρνες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό προσφέρουν νόστιμα πιάτα με τις τρούφες, χρησιμοποιώντας όχι μόνο την πολύτιμη άσπρη αλλά και την πολύτιμη μαύρη και την θερινή τρούφα. Υπάρχουν επίσης ιδιώτες που είναι διατεθειμένοι να καταβάλουν σεβαστά ποσά για να τις αποκτήσουν.»

Κέρδος 1000 ευρώ το στρέμμα

Καιρό τώρα οι ενδιαφερόμενοι περιμένουν ένα πρόγραμμα δάσωσης για να μπορέσουν πολλοί αγρότες να φυτεύσουν από αυτή την καλλιέργεια. Στην ουσία, όπως εξηγεί ο κος Παναγιωτίδης, πρόκειται για ένα επενδυτικό πρόγραμμα που χρειάζεται μια δεκαετία για να πάρεις παραγωγή. Αλλά, όπως υποστηρίζει, τα οφέλη είναι πολλά για πολλά χρόνια. «Πρέπει οι αγρότες να δοκιμάσουν μ’ αυτή τη βιολογική καλλιέργεια που αποτελεί πολύ καλή εναλλακτική πρόταση για τους δύσκολους καιρούς που ζούμε». Ο κος Παναγιωτίδης με τους συνεργάτες του έχουν φυτεύσει 500 στρέμματα σε όλη την Ελλάδα, υπάρχουν κι άλλες εταιρείες που έχουν κάνει το ίδιο γεγονός που αποδεικνύει ότι ήδη υπάρχει ενδιαφέρον. «Το πιο φθηνό είδος τρούφας να καλλιεργήσεις στο χωράφι σου, έχεις κέρδος το λιγότερο 1000 ευρώ το στρέμμα» υποστηρίζει ο κος Παναγιώτιδης και προτρέπει τους αγρότες να δοκιμάσουν.

Φώτο:Παναγιώτης Παναγιωτίδης Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα