Κομοτηνή: ΕΡΤ Ειδήσεις 19-04-2017

08:58 19/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Σύλλογοι-Κοινωνία
Τα εγκαίνια της Στέγης Αγάπης για ανθρώπους χωρίς σπίτι
Η λέσχη Λάϊονς πραγματοποιεί σήμερα το απόγευμα στις 5:30 μ.μ.τα εγκαίνια της Στέγης Αγάπης, στη συμβολή των οδών Κουντουριώτου και Χαρισίου Βαμβακά στην Κομοτηνή.
Την τελετή αγιασμού του κτηρίου θα κάνει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής, Παντελεήμων.
Πρόκειται για δομή που επιχειρεί να ανακουφίσει οικογένειες που έχουν χάσει το σπίτι τους, για οποιουσδήποτε λόγους είτε χρεών είτε από πυρκαγιά.

Στη δομή θα φιλοξενούνται 6 μήνες μέχρι να αποκατασταθεί η ζημιά του σπιτιού, ή να βρεθεί νέο ασφαλές καταφύγιο.
Για την λειτουργία της δομής αυτής πρωτοστάτησε η λέσχη Λάϊονς, ωστόσο συνέβαλαν οι δύο βαθμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι παραγωγικοί φορείς, οι επαγγελματίες της περιοχής, αλλά και οι πολίτες της περιοχής.
Όπως τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής η πρόεδρος της Λέσχης Λάϊονς, Ζωή Κοσμίδου, τα άτομα που χρήζουν φιλοξενίας μπορούν να απευθύνονται και στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Κομοτηνής και να κάνουν αιτήσεις. Κάλεσε δε τον κόσμο να συμμετέχει ενεργά στις εκδηλώσεις που θα κάνει η Λέσχη, για την ενίσχυση του ταμείου της Στέγης Αγάπης, όπως το φιλανθρωπικό γκαλά στις 28 Μαΐου στην Κομοτηνή.
«Υπάρχουν σκέψεις και για υλοποίηση δράσεων στη Γειτονιά της Στέγης Αγάπης, όμως δεν θα αποκαλύψουμε κάτι άλλο προς το παρόν», τόνισε καταλήγοντας η κ. Κοσμίδου.
Κόμματα
Επίσκεψη για ευχές του Ιλχάν Αχμέτ στο “Σισμανόγλειο”
Το νοσοκομείο της Κομοτηνής με την ευκαιρία των εορτών επισκέφθηκε την Δευτέρα του Πάσχα ο βουλευτής Ροδόπης, Ιλχάν Αχμέτ για να εκφράσει τις ευχές του σε νοσηλευόμενους, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. «Το νοσοκομείο χρειάζεται άμεση ενίσχυση σε όλα τα επίπεδα της λειτουργίας του. Μεγάλος στόχος παραμένει πάντοτε το Νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής», τόνισε ο βουλευτής Ροδόπης.

«Να μπει ένα τέλος στην διαρκή υποβάθμιση του Κ.Υ. Σαπών»
Μετά και τις νέες καταγγελίες για αφαίμαξη του προσωπικού του Κέντρου Υγείας Σαπών που έλαβαν χώρα από την πλευρά των εργαζομένων την προηγούμενη εβδομάδα, ο βουλευτής Ροδόπης, Ιλχάν Αχμέτ, επισκέφθηκε χθες επιτόπου το Κέντρο Υγείας προκειμένου να αντλήσει πρωτογενή ενημέρωση για τις συνθήκες λειτουργίας του.
ΔΠΘ
Στο διάστημα ο δορυφόρος του Πολυτεχνείου Ξάνθης
Χθες στις 18:11 ώρα Ελλάδος εκτοξεύτηκε με επιτυχία από το Ακρωτήριο Κένεντυ-Κανάβεραλ το διαστημόπλοιο που μεταφέρει το δορυφόρο DUTHSat, ο οποίος έχει κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου στο Tμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης του ΔΠΘ.
Είναι μια αποστολή της ΝASA, ενώ το διαστημόπλοιο Cygnus εκτοξεύτηκε με πύραλο Atlas-V από την πλατφόρμα εκτόξευσης στο ακρωτήριο Κέννεντυ – Κανάβεραλ των ΗΠΑ ενώ η διαδικασία δεν διέφερε σε τίποτε από τις εντυπωσιακές εκτοξεύσεις διαστημοπλοίων και μεταδόθηκε ζωντανά από τη NΑSA.
Από την πλευρά των Αμερικανών δίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην αποστολή QB5 καθώς μεταφέρει αρκετούς τόνους διαστημικού υλικού για έρευνα και πειράματα στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Όπως κάθε τέτοια αποστολή, σημειώνουν οι υπεύθυνοι, θα προσφέρει κρίσιμες πληροφορίες σε ερευνητικά πεδία όπως η αστρονομία, η βιολογία, η ανάπτυξη κρυστάλλων και η τεχνολογική εξέλιξη. Το διαστημόπλοιο θα μεταφέρει επίσης ένα εξελιγμένο φυτώριο για την καλλιέργεια λαχανικών στο διάστημα.
Η αποστολή είναι αφιερωμένη στον πρώτο Αμερικανό αστροναύτη Τζων Γκλεν, που πέθανε πρόσφατα σε ηλικία 95 ετών.
Εθελοντισμός-Κινήματα
Στη 17η γιορτή των σπόρων του Πελίτι ο Ιωάννης Τσιρώνης
Πυρετωδώς ετοιμάζονται οι περίπου 500 εθελοντές στην έδρα της Εναλλακτικής Κοινότητας του Πελίτι στο Μεσοχώρι του Παρανεστίου της Δράμας, για την 17η Γιορτή των Σπόρων, το ερχόμενο Σάββατο.
Σύμφωνα με τον ιδρυτή του Πελίτι, Παναγιώτη Σαϊνατούδη, στην ΕΡΤ Κομοτηνής, φέτος ο τίτλος της συνάντησης φέρει τον τίτλο της Πρώτης Ολυμπιακής Συνάντησης των Σπόρων, κάτι που προέκυψε από την εικονική δίκη κατά της Μονσάντο που έγινε το περασμένο φθινόπωρο στη Χάγη της Ολλανδίας.
Ο τίτλος αυτός έχει να κάνει με το συντονισμό των δράσεων σε παγκόσμιο επίπεδο-όπως και οι Ολυμπιακοί Αγώνες- για το σταμάτημα της πάλης του ανθρώπου με τη Φύση, τον περιορισμό των δηλητηρίων στα τρόφιμα και στο περιβάλλον, το φρένο στους γενετικά τροποποιημένους σπόρους, την αυτάρκεια στην Διατροφή και την καλλιέργεια των τοπικών ποικιλιών.
Όλα αυτά θα αποτελούν και τις εισηγήσεις των εκπροσώπων από τις 15 χώρες του κόσμου που θα συμμετέχουν στην 17η γιορτή του Πελίτι, θα ακολουθήσουν εργαστήρια, που όλα αυτά θα λάβουν χώρα αρχής γενομένης από αύριο Πέμπτη, Παρασκευή και το Σάββατο η γιορτή θα ολοκληρωθεί με την δωρεάν ανταλλαγή των σπόρων των ντόπιων, αλλά και των φιλοξενούμενων καλλιεργητών από άλλες χώρες.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως για πρώτη φορά θα παραβρεθεί υπουργός στη Γιορτή του Πελίτι, καθώς θα δώσει το παρόν του ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ιωάννης Τσιρώνης.
Εκπαίδευση
Μετάλλια σε Πανελλήνιο Διαγωνισμό για τους Ξανθιώτες Σεφ
Δύο διακρίσεις κατέκτησε η ομάδα των Chef της Ξάνθης στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μαγειρικής «Φαντασία Γεύσεων» που πραγματοποιήθηκε στις Σέρρες υπό την εποπτεία της Λέσχης Αρχιμαγείρων Μέγας Αλέξανδρος και διοργανώθηκε από την τοπική Ομοσπονδία Επαγγελματιών και το Δημόσιο ΙΕΚ της πόλης.
Οι Νίκος Κουτσουρίδης, της ιστορικής Κληματαριάς και Θανάσης Αθανασίου που εκπροσώπησαν το ΙΕΚ ΟΑΕΔ Ξάνθης Μαγειρικής, κέρδισαν τον «αργυρό σκούφο» στην κατηγορία πιάτου black box (άγνωστο περιεχόμενο) και «χάλκινο σκούφο» στο πιάτο ζυμαρικών.
Διαγωνίστηκαν πάνω από 170 σεφ με τους εκπαιδευτές τους ενώ στόχος της διοργάνωσης ήταν μέσω του διαγωνισμού, να προωθήσουν τα τοπικά προϊόντα των Σερρών. Παρών ήταν και ο Αθανάσιος Σκούρας, ο Αρχιμάγειρας του Προεδρικού Μεγάρου, που ήταν ο βασικός κριτής του διαγωνισμού, ενώ παρέστησαν εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου, του κλάδου τροφίμων και εφοδιαστικών αλυσίδων.
Αυτοδιοίκηση
Τρεις θέσεις εργασίας στον δήμο Αβδήρων
Στην πρόσληψη ενός ατόμου Π.Ε. Παιδαγωγών ή Π.Ε. Νηπιαγωγών (με εμπειρία στη διαπολιτισμική εκπαίδευση) και δύο ατόμων Π.Ε. ή Τ.Ε. Κοινωνικών Λειτουργών και Δ.Ε. Διοικητικών, θα προχωρήσει ο δήμος Αβδήρων για την υλοποίηση της πράξης «Κέντρο Κοινότητας Δήμου Αβδήρων». Αιτήσεις γίνονται δεκτές μέχρι και τις 21 Απριλίου.
Σύλλογοι
Στις 21-23 η φετινή Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής στην Ξάνθη
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ξάνθης ‘Οι Βάτραχοι’ , για 6η συνεχή χρονιά διοργανώνουν την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής στην Ξάνθη στις 21 με 23 Ιουνίου 2017 με σκοπό να γεμίσει πλατείες και δρόμους με ήχους, χρώματα και ελπίδα, προσφέροντας δωρεάν μουσική σε όλους.
Το κάλεσμα απευθύνεται σε όλους όσοι επιθυμούν να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στο ευρύ κοινό, υποστηρίζοντας την μουσική τους ταυτότητα. Η Γιορτή που ενώνει καταξιωμένους επαγγελματίες, φιλόδοξους ερασιτέχνες και κοινό σε μια μεγάλη και μοναδική μουσική στιγμή.

Πολιτισμός
Ξεκινούν οι παραστάσεις «Με Δύναμη από την Κηφισιά…»
Ξεκινούν αύριο και θα συνεχισθούν μέχρι τις 24 Απριλίου οι παραστάσεις της κεντρικής σκηνής στο ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, του έργου, «Με Δύναμη… από την Κηφισιά…» των Χαβιαρά-Κεχαγιόγλου.
Τέσσερις γυναίκες αναζητούν ισορροπίες ανάμεσα στην πραγματικότητα και τα όνειρά τους…
Η σκηνοθεσία είναι της Μυρσίνης Λαντζουράκη, η οποία και πάλι έκανε τις 4 ηρωΐδες του έργου, Αλέκα, Φωτεινή, Μάρω και Ηλέκτρα, με τις σκηνοθετικές της οδηγίες να αναδείξουν τον καλύτερο εαυτό τους ερμηνευτικά.
Παίζουν οι ηθοποιοί: Ασπασία Πιτιλάκη, Ρίτα Μοσχίδου, Χρύσα Ιωαννίδου,Αθανασία Πουπουζή. Σκηνικά-Κοστούμια Ιωάννης Καραγκιουλμέζης. Μουσική Νίκος Ντεκούνης. Επιμέλεια Βίντεο Μιχάλης Δανιήλ Βαμβακάς. Φωτισμός Γιάννης Τζατζανάς. Ρύθμιση ήχου Πάνος Αναστασίου.
Η παράσταση ξεκινά στις 9 το βράδυ στο ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής.
Αθλητική Ενημέρωση
Προκριματικοί σκακιστικοί αγώνες Α.Μ.-Θ.
Η Ε.Σ.Σ.Α.Μ.-Θ. και ο Σκακιστικός Όμιλος Ξάνθης διοργανώνουν από σήμερα ως τις 22 Απριλίου τους προκριματικούς αγώνες Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης για τα Πανελλήνια Ατομικά Πρωταθλήματα Εφήβων, Νεανίδων και Παίδων-Κορασίδων.
Οι προκριθέντες θα συμμετάσχουν στους τελικούς αγώνες των πανελληνίων πρωταθλημάτων που θα γίνουν από 26 Ιουνίου έως 2 Ιουλίου στο ξενοδοχείο «Porto Rio» στο Ρίο Αχαΐας.
Οι αγώνες θα γίνουν στο ξενοδοχείο «Elisso» με σύστημα ελβετικό επτά γύρων (μέχρι οκτώ συμμετοχές – κυκλικό σύστημα round robin επτά γύρων – κατηγορία με μία έως τρεις συμμετοχές συγχωνεύεται με μεγαλύτερη ή μικρότερη
Δικαίωμα συμμετοχής στους αγώνες έχουν σκακιστές και σκακίστριες συλλόγων της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Ο χρόνος σκέψης είναι για κάθε παίκτη 90 λεπτά για 40 κινήσεις, ακόμη 15 λεπτά για την υπόλοιπη παρτίδα και επιπλέον 30 δευτερόλεπτα για κάθε κίνηση από την πρώτη κίνηση. Προκρίνονται οι πρώτοι νικητές στις κατηγορίες εφήβων, παίδων και παμπαίδων και οι πρώτες νικήτριες στις κατηγορίες κορασίδων και παγκορασίδων (συνολικά έξι αγόρια και δύο κορίτσια). Δηλώσεις συμμετοχής με e-mail στο [email protected] και στον χώρο αγώνων μέχρι και δεκαπέντε λεπτά πριν την έναρξη του 1ου γύρου.
1η ποδηλατική ανάβαση στην περιοχή Νέστου
Ο Ποδηλατικός Σύλλογος Ξάνθης «Ο Πήγασος» σε συνεργασία με τον δήμο Τοπείρου διοργανώνουν ποδηλατικό αγώνα δρόμου μαζικής ανάβασης είκοσι χιλιομέτρων για αθλητές με δελτίο (κατηγορίες ανδρών, εφήβων, γυναικών και νεανίδων) και open την Κυριακή 23 Απριλίου.
Η εκκίνηση του αγώνα θα δοθεί στις 12.00 στον σιδηροδρομικό σταθμό Τοξοτών Ξάνθης και μετά από διαδρομή προς Μεγάλο Τύμπανο και Τοξότες, θα γίνει ο τερματισμός στις «Κεραίες» (υψόμετρο 875 μέτρα). Θα υπάρξει προεκκίνηση οκτώμισι χιλιομέτρων. Η ανάβαση είναι μέρος της διαδρομής του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Δρόμου που θα γίνει στις 23-25 Ιουνίου.
Οι ομάδες οφείλουν να καταθέσουν στην οργανωτική επιτροπή την έγγραφη δήλωση συμμετοχής των ποδηλατών και συνοδών στο emai [email protected]. Το έγγραφο δήλωσης συμμετοχής μπορείτε να το βρείτε στην ιστοσελίδα του συλλόγου .

Keywords
κομοτηνη, ΕΡΤ, ειδήσεις, ιλχάν αχμέτ, ιεκ οαεδ, μαΐου, πασχα, δπθ, ηπα, σεφ, chef, σερρες, ιεκ, οαεδ, black, box, ξανθη, ιουνίου, δηπεθε, porto, rio, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, ομαδα διας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, δωρο πασχα, ηλεκτρα γαλανου, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, αποτελεσματα πανελληνιων, Καλή Χρονιά, πασχα 2012, δωρο πασχα 2012, Τελετή Έναρξης, ολυμπιακοί αγώνες, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, γιορτη σημερα, βιντεο, δημοσιο ιεκ, χωρες, διατροφη, δουλεια, δορυφορος, δπθ, δωρεαν, εδρα, ευχες, ηθοποιοι, ηλεκτρα, ηπα, ιεκ, ιεκ οαεδ, μουσικη, ονειρα, σεφ, χρωματα, ωρα, mail, αγωνες, αθανασια, αιτησεις, αξιζει, αχμετ, βαμβακας, βραδυ, βρειτε, γειτονια, γινει, γινονται, δευτερα, διαστημα, δυναμη, δημος, δημοσιο, δηπεθε, δηλωση, δηλωσεις, δικη, δοθει, δομη, δωσει, εγινε, εγγραφη, εγγραφο, ευκαιρια, εκκινηση, ελπιδα, εβδομαδα, ενεργα, ενημερωση, εξελιξη, εξι, επτα, επιτυχια, ερευνα, ετων, ζημια, ζωη, εικοσι, ηλικια, υπηρεσια, θεσεις εργασιας, ιλχάν αχμέτ, κεχαγιογλου, κινηση, κοστουμια, λειτουργια, λεσχη, μαΐου, μεγας αλεξανδρος, μηνες, μπορειτε, νηπιαγωγων, ξενοδοχειο, ομαδα, ομιλος, οκτω, πεδια, πεθανε, πεμπτη, περιβαλλον, ρυθμιση, ριο, σαββατο, σκεψεις, σκηνοθεσια, σπιτι, ταυτοτητα, τυμπανο, τιτλος, υλοποιηση, φυση, φθινοπωρο, φυτωριο, φορα, χαγη, χρονος, ιωαννης, αγορια, atlas, βιολογια, black, box, chef, γιορτη, χωρα, ιατρικο, ιουνίου, κυριακη, νοσοκομειο, ομαδες, πληροφοριες, σκηνικα, θανασης, θεσεις, υγειας, xanthi
Τυχαία Θέματα