Κομοτηνή: ΕΡΤ Δελτίο Ειδήσεων 24-10-2016

09:14 24/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Κοινωνία-Φορείς
Κοινωνία-Φορείς: «Όχι διόδια στη Μέστη»
Όχι στην λειτουργία διοδίων στην Μέστη, αλλά και την εξαίρεση της Θράκης από τον σχεδιασμό κατασκευής νέων σταθμών διοδίων ζήτησαν ομόφωνα οι εκπρόσωποι φορέων από τον Έβρο και την Ροδόπη σε συνάντηση στην Αλεξανδρούπολη.
Επιτροπή θα μεταβεί στην Αθήνα έχοντας, μεταξύ άλλων, ως επιχείρημα:

την αύξηση οικονομικού κόστους στη διακίνηση των προϊόντων από και προς την Θράκη οδικώς, δεδομένης της απουσίας τα τελευταία χρόνια σιδηροδρομικής εμπορικής γραμμής. Επίσης την οικονομική επιβάρυνση των μετακινούμενων καθημερινά για επαγγελματικούς λόγους εντός της περιφέρειας (εκπαιδευτικοί μειονοτικών σχολείων, στρατιωτικοί, δικηγόροι, ελεύθεροι επαγγελματίες κ.α.), καθώς και των ασθενών που εξυπηρετούνται στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Έβρου στην Αλεξανδρούπολη.
Πρωτογενής Τομέας
ΥΠΑΑΤ: Κονδύλια 555 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας

Τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 27 Οκτωβρίου 2016, το σχέδιο Υπουργικής Απόφασης για την εφαρμογή του Μέτρου 11 «ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.
Ο διαθέσιμος προϋπολογισμός του Μέτρου ανέρχεται σε 555 εκ. ευρώ.
Το Μέτρο 11 στοχεύει στην ανάπτυξη του τομέα της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, γι’ αυτό και οι δικαιούχοι ενισχύονται για το διαφυγόν εισόδημα, τις πρόσθετες δαπάνες και το κόστος συναλλαγής που, κατά περίπτωση, συνεπάγεται η μετατροπή ή η διατήρηση των πρακτικών της βιολογικής γεωργίας, σύμφωνα με τις αρχές και μεθόδους της βιολογικής παραγωγής. Μέσω της ενίσχυσης, οι γεωργοί ενθαρρύνονται να συμμετάσχουν σε τέτοια συστήματα, ανταποκρινόμενοι με τον τρόπο αυτό στη ζήτηση της κοινωνίας για τη χρήση φιλικών προς το περιβάλλον γεωργικών πρακτικών και αγροτικά προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Εγκαίνια για το Μουσείο «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» στο Νεοχώρι
Με παρουσία πολύ κόσμου και των αρχών της Ξάνθης πραγματοποιήθηκαν χθες ,από την Υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά τα εγκαίνια του Μουσείου «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» στο Νεοχώρι Σταυρούπολης Ξάνθης.Το Μουσείο Μπαλτατζή μπορούν να επισκεφθούν επισκέπτες, φορείς, σχολεία ύστερα από προ συνεννόηση με το ΔΣ του Κέντρου Μελετών αλλά και φορέων της περιοχής ώστε εξουσιοδοτημένα άτομα να τους ξεναγούν στους χώρους ναι να τους ενημερώνουν για το έργο και την Ιστορία του κορυφαίου Αγροτικού Ηγέτη.

Ξεκίνησαν και στη Θράκη οι εμβολιασμοί των αλεπούδων
Με αφορμή τη σχετική απόφαση του Υπ.Α.Α.Τ, σύμφωνα με την οποία και η Θράκη εντάσσεται στο πρόγραμμα εμβολιασμού των κόκκινων αλεπούδων κατά τους ιού της Λύσσας, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής ανακοινώνει πως έχουν ξεκινήσει στην Θράκη και στην συνέχεια σε ολόκληρη την Περιφέρεια, οι ρίψεις από αέρος δολωμάτων που περιέχουν εμβόλιο έναντι του ιού της Λύσσας. Όταν οι αλεπούδες καταναλώσουν έστω και ένα δόλωμα αποκτούν ανοσία έναντι της νόσου. Σύμφωνα με το πρόγραμμα υπολογίζεται ότι η διασπορά των δολωμάτων θα διενεργηθεί στους χώρους διαβίωσης των ζώων στόχων και δεν θα διενεργηθεί εμβολιασμός σε κατοικημένες αστικές και περιαστικές περιοχές, μεγάλα οδικά δίκτυα και λίμνες.

Επιμελητήρια

Πρόσκληση του ΕΒΕ για συμμετοχή επιχειρήσεων στην Έκθεση ΑΜΘ 2016
Το Επιμελητήριο Ξάνθης προσκαλεί τις επιχειρήσεις – μέλη του, να συμμετέχουν στην 24η Πανελλήνια Εμπορική Έκθεση «Ανατολική Μακεδονία Θράκη 2016» προκειμένου να προβάλλουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους, να προσελκύσουν νέους πελάτες και να αναπτύξουν δημιουργικές επιχειρηματικές επαφές. Η Έκθεση θα λειτουργήσει από την Παρασκευή 25 έως και την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Α.Μ-Θ στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής.

Επιστολή στον ΟΑΕΕ
Οι Ομοσπονδίες Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων της Περιφέρειας, καλούν με κοινή επιστολή τους τον διοικητή του ΟΑΕΕ στην Περιφέρεια «για να καταδείξουν ότι οι επαγγελματίες της περιοχής εξαντλούν την ζωηράδα και την ευρηματικότητά τους στο να ανακαλύπτουν καθημερινώς μεθόδους επιβίωσης των επιχειρήσεων τους».
Στην ίδια επιστολή σημειώνουν πως «μέσω των θεσμικών τους φορέων εξαντλούν την ζωηράδα και την ευρηματικότητά τους σε εμπεριστατωμένες προτάσεις προς την Διοίκηση του Ο.Α.Ε.Ε. για την επιβίωση του ταμείου, για την διασφάλιση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων, για την καλυτέρευση των υπηρεσιών που προσφέρει το ταμείο στους ασφαλισμένους του και την εξάλειψη της νοοτροπίας να αντιμετωπίζονται ως πολίτες β’ κατηγορίας».

ΔΠΘ

«Έφυγε» η Αγγελική Σαρέλη
Η είδηση για τον πρόωρο και αιφνίδιο θάνατο της Αγγελικής Σαρέλη προκαλεί θλίψη και συγκίνηση στην Κοινότητα του Πανεπιστημίου. Ήταν Λέκτορας της Νομικής Σχολής ιδιαίτερα αγαπητή σε συναδέλφους της και φοιτητές, πολύ κοντά στο Δημοκρίτειο, αλλά και στην Κομοτηνή, όπου διαβιούσε μόνιμα .

Έληξε η κατάληψη στο τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης
Έληξε η κατάληψη στο τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης.
Στην έκτακτη συνέλευση του τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης, που συγκλήθηκε με πρωτοβουλία του Πρύτανη ΔΠΘ, Αθανάσιου Καραμπίνη διευθετήθηκαν τα θέματα που αφορούν στην Πρακτική Άσκηση των φοιτητών του Τμήματος. Η λειτουργία του Τμήματος επανήλθε σε κανονικούς ρυθμούς.

Αυτοδιοίκηση
Το ΔΣ της ΕΝΠΕ τίμησε τη μνήμη του Γιώργου Παυλίδη

Με την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη σημερινή του συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας απέτισε φόρο τιμής στη μνήμη του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Μέλους του ΔΣ της ΕΝΠΕ Γιώργου Παυλίδη.
Ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε και το Σάββατο, στο 4ο Τακτικό Συνέδριο της ΕΝΠΕ στην Αθήνα.
Η ΕΝΠΕ πρόκειται να οργανώσει ειδική εκδήλωση στην Ξάνθη αφιερωμένη στο έργο και την προσφορά του Γιώργου Παυλίδη στην Αυτοδιοίκηση.

Ανοικτή πρόσκληση υποβολής υποψηφιοτήτων ΠΣΕΚ
Ανοιχτή πρόσκληση υποβολής υποψηφιοτήτων για τον ορισμό έντεκα (11) µελών του Περιφερειακού Επιστημονικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας (ΠΣΕΚ) προκήρυξε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Δικαίωμα υποψηφιότητας έχουν όσοι είναι κάτοχοι τουλάχιστον διπλώματος μεταπτυχιακών σπουδών ή ισοδύναμου τίτλου με αναγνωρισμένο κύρος και να έχουν μακρόχρονη ερευνητική και επαγγελματική εμπειρία.

Σύλλογοι
Παγκόσμια εκστρατεία κατά της πολιομυελίτιδας
Στην παγκόσμια εκστρατεία του Διεθνούς Ροταρυ για την εξάλειψη της φοβερής μάστιγας που έχει στοιχίσει στην ανθρωπότητα εκατομμύρια νεκρούς κι ακόμη περισσότερους αναπήρους, συνήθως άτομα νεαρότατης ηλικίας συμμετείχαν χθες Ροταριανοί και Ροταριανές της Κομοτηνής ενισχύοντας τον αγώνα κατά της πολιομυελίτιδας.«Απέχουμε μια ανάσα για την εξάλειψη της μολυσματικής ασθένειας που απειλεί τα παιδιά παγκοσμίως» τόνισαν οι συμμετέχοντες που φωτίζοντας το κτίριο της Λέσχης Κομοτηναίων έστειλαν το δικό τους μήνυμα.

Πολιτισμός
Άξιον Εστί στην Ξάνθη
Άξιον Εστί του Μίκη Θεοδωράκη, μία προσέγγιση από τον Μαέστρο Θεόδωρο Ορφανίδη σήμερα στις επτά το απόγευμα στο Λαογραφικό –Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης. Η διάλεξη – διάρκειας δυόμιση ωρών ( με διάλλειμα ), χρησιμοποιεί μουσικά παραδείγματα από το έργο, με προβολές αποσπασμάτων συναυλιών και ντοκουμέντα από το αρχείο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Είσοδος ελεύθερη

Εκδήλωση στο ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής
Σήμερα και ώρα 7.30 στην αίθουσα του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής θα πραγματοποιηθεί η έβδομη εκδήλωση του Επιμορφωτικού κύκλου ομιλιών για τη Ρωμαϊκή Κομοτηνή, που διοργανώνουν το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, η Εφορεία Αρχαιοτήτων και το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας . Ομιλητής θα είναι ο κος. Ματθαίος Κουτσουμανής, αρχαιολόγος της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ροδόπης. Το θέμα της εισήγησης θα είναι: «Η εξέλιξη των πόλεων της Ρωμαϊκής Επαρχίας της Θράκης».

Ο 18xρονος Γιλμάζ από την Ξάνθη στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου
Στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου πέρασε ένας ταλαντούχος νεαρός ηθοποιός από την Ξάνθη, συνιστώντας μια μεγάλη επιτυχία.
Ο 18χρονος Γιλμάζ Χουσμέν, είναι από τους μόλις 16, σε σύνολο 750 υποψηφίων, που πέτυχε την εισαγωγή του στη Δραματική του Εθνικού. Το ταλέντο του το έχουν ήδη ξεχωρίσει οι Ξανθιώτες από τις παραστάσεις του Θεάτρου «Ανατολικά του Νέστου» τα τελευταία χρόνια, αλλά η εισαγωγή στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, είναι μια υπέρβαση που απαιτεί πολύ παραπάνω στοιχεία εκτός από το ταλέντο.

Αστυνομικό Δελτίο
Συνελήφθησαν 2 για παράβαση της νομοθεσίας περί τελωνειακού κώδικα

Συνελήφθησαν στην Κομοτηνή δύο ημεδαποί, ηλικίας 65 και 49 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας περί τελωνειακού κώδικα. Συνολικά κατασχέθηκαν 1.237 πακέτα λαθραίων τσιγάρων, 46 συσκευασίες με καπνό.

Κλοπή μοτοσικλέτας
Εξιχνιάστηκε κλοπή δίκυκλης μοτοσικλέτας, που διαπράχθηκε, το μεσημέρι του Σαββάτου στην Κομοτηνή.

Συνελήφθη 29χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή.

Keywords
κομοτηνη, ΕΡΤ, διοδια, αλεξανδρουπολη, αθηνα, σχολεια, γεωργια, προυπολογισμος, εβε, συμμετοχή, αμθ, οαεε, θλίψη, δπθ, μνήμη, ελλαδα, ξανθη, προσφορες, δηπεθε, κος, συλληψεις, ημεδαπός, κινηση στους δρομους, υπουργειο εσωτερικων, μετρο, αλλαγη ωρας, θεματα πανελληνιων, αξιον εστι, Καλή Χρονιά, θεμα εκθεσης 2012, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, αγγελικη, αστυνομικο τμημα, αυτοδιοικηση, ημεδαπός, μνήμη, δημοκριτειο, το θεμα, θλίψη, δπθ, εβδομη, εμπορικη, ηθοποιος, θεμα, θρακη, προγραμμα, σημερινη, ωρα, αυξηση, αμθ, αφορμη, διευθυνση, δηπεθε, διοικηση, δικτυα, δολωμα, εβε, αιθουσα, ευρω, εκθεση, εκστρατεια, εμβολιο, εξελιξη, επτα, επιτυχια, εσωτερικων, ετων, εφορεια, ζωων, ιδια, υπηρεσιες, κλοπη, κος, κτιριο, λειτουργια, μαεστρο, μακεδονια, μαρια, παιδια, περιβαλλον, ριψεις, σαββατο, συνεχεια, συμμετοχή, σχεδιο, τμημα, εφαρμογη, ιδιαιτερα, κυριακη, νοσοκομειο, θεματα
Τυχαία Θέματα