Κομοτηνή: ΕΡΤ Δελτίο Ειδήσεων 20-06-2017

11:31 20/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Eξωτερικό-Διπλωματικό

Μπιν ΑΛή Γιλντιρίμ προς Μουσουλμάνους: «Είσθε γέφυρα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας-Νέα Συνδιασκέψη Ελλάδας-Τουρκίας στη Θεσ-νικη

Ολοκληρώθηκε χθες στις 12 τα μεσάνυχτα η ιδιωτική επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού Μπιν Αλή Γιλντιρίμ στη Θράκη και συγκεκριμένα στην Ροδόπη.
Ο κ. Γιλντιρίμ επισκέφθηκε αρχικά το τέμενος στην οικισμό Εξοχής-Κιρ Μαχαλά-της Μουσουλμανικής Κοινότητας στην Κομοτηνή,

όπου υπογράμμισε στην Μουσουλμανική Κοινότητα, πως είναι πολίτες της Ελλάδας και πως τα προβλήματά της θα πρέπει να τα αντιμετωπίζουν ως δικά της. Παράλληλα να διατηρούν τις παραδόσεις και τις αξίες του. Αργότερα επισκέφθηκε το Τουρκικό Προξενείο στην Κομοτηνή, όπου μίλησε με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής, καθώς και τους δύο «ψευτομουφτήδες», Κομοτηνής και Ξάνθης, Ιμπραήμ Σερήφ και Αχμέτ Μετέ. Δεν επισκέφθηκε τη μονάδα επεξεργασίας φρούτων στην Δύμη του Δήμου Ιάσμου, ωστόσο στη μονάδα βρέθηκε ο υπουργός Συγκοινωνιών.
Ακολούθως ο κ. Γιλντιρίμ επισκέφθηκε τον οικισμό Λύκειο στο Δήμο Μαρωνείας-Σαππών, όπου συμμετείχε στο δείπνο, μετά τη Δύση του ηλίου, όπου ολοκληρώνεται η ημερήσια νηστεία-Ραμαζάνι- των Μουσουλμάνων.
Στην ομιλία του εκεί ο κ. Γιλντιρίμ, πλαισιωμένος από τους δύο «ψευτομουφτήδες» Ροδόπης και Ξάνθης, αλλά και τον υπουργό Υγείας Μεχμέτ Μουεζίνογλου, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από τα Αρριανά, τόνισε προς τους εκατοντάδες Μουσουλμάνους, πως είναι η γέφυρα φιλίας και συνεργασίας για την Ελλάδα και την Τουρκία. Υπογράμμισε δε πως έχουν ένα επι πλέον πλεονέκτημα ως ευρωπαίοι πολίτες και τους κάλεσε να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους ειδικά στην παραγωγή προϊόντων και καλλιεργειών. Στάθηκε ιδιαίτερα στην συμφωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να υπάρξει άλλη μια συνάντηση- συνδιάσκεψη το φθινόπωρο πιθανώς στα μέσα του Σεπτέμβρη στην Θεσσαλονίκη.
Η επίσκεψη του κ. Γιλντιρίμ ολοκληρώθηκε στα Αρριανά με για γρήγορη επίσκεψη στο Δήμο και συμμετοχή στην τελευταία προσευχή στις 11 το βράδυ.

Τον Τούρκο πρωθυπουργό υποδέχθηκε ο υφ Εξωτερικών Ιω. Αμανατίδης
Τον Τούρκο πρωθυπουργό υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης και συνόδευσε σε κάποιους σταθμούς της επίσκεψής του, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης. Ο κ. Αμανατίδης, στη σύντομη, διάρκειας ενός 10λέπτου συνάντησης, εξέφρασε στον Τούρκο πρωθυπουργό, τις ευχαριστίες του «για το πνεύμα το οποίο εκπέμφθηκε για τη συνύπαρξη των θρησκευτικών μειονοτήτων στην περιοχή». Ο υφυπουργός Εξωτερικών δώρισε στον κ. Γιλντιρίμ μία γραβάτα κόκκινου χρώματος, το οποίο όπως είπε είναι το αγαπημένο χρώμα του Τούρκου πρωθυπουργού, καθώς κι ένα κομποσκοίνι από το Άγιο Όρος, σε ανταπόδοση του δώρου που ο ίδιος δέχτηκε νωρίτερα από τον κ. Γιλντιρίμ, που ήταν ένα κεχριμπαρένιο κομπολόι προσευχής, ενώ έκανε εκ νέου αναφορά στο καλό κλίμα που υπήρξε σε όλη τη διάρκεια της επίσκεψής του.
Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής λίγο πριν την αναχώρηση του ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνάντηση με τον κ. Γιλντιρίμ.
«Το καθαρό μήνυμα που δώσαμε, φεύγοντας από το τζαμί όπου πήγε να προσευχηθεί ο Τούρκος πρωθυπουργός, είναι το μήνυμα του παραδείγματος της ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ διαφορετικών θρησκειών, όπως είναι οι χριστιανοί και οι μουσουλμάνοι στη Θράκη και πρέπει να είναι παράδειγμα. Είναι παράδειγμα για όλη την Ευρώπη και νομίζω ότι το μήνυμα το έδωσε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Τουρκίας.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στις συναντήσεις που είχε νωρίτερα το μεσημέρι με τον περιφερειάρχη ΑΜΘ, Χρήστο Μέτιο και τον δήμαρχο Κομοτηνής Γιώργο Πετρίδη.
Ξεχωριστό πρόγραμμα για την Σεμιχά Γιλντιρίμ

Ξεχωριστό πρόγραμμα επισκέψεων έχουν στην Κομοτηνή ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιν Αλή Γιλντιρίμ και η σύζυγός του, Σεμιχά Γιλντιρίμ.
Η σύζυγος του πρωθυπουργού της Τουρκίας έφτασε με διαφορετική πτήση στο αεροδρόμιο της Καβάλας στις 5.00 το απόγευμα και ακολούθως μετέβη οδικώς στην Κομοτηνή, όπου επισκέφθηκε πρώτα το Εσκί Τζαμί και στη συνέχεια το στέκι της νεολαίας, που έχει καταργηθεί από τα Ελληνικά Δικαστήρια και αποκαλούμενη από μερίδα μουσουλμάνων «τουρκική νεολαία»).
Εκεί την υποδέχτηκαν γυναίκες και παιδιά του συλλόγου οι οποίοι και ετοίμασαν μια μικρή γιορτή προς τιμήν της και την ξενάγησαν σε έκθεση χειροποίητων εκθεμάτων.

Πρωτογενής Τομέας
Αντιμετώπιση του προβλήματος που αφορά στο θέμα των
«χαμένων δικαιωμάτων»
Την αντιμετώπιση του προβλήματος των λεγόμενων «χαμένων δικαιωμάτων» συμφώνησε το ΥΠΑΑΤ, -το οποίο άσκησε ισχυρή πίεση- με τις υπηρεσίες της Ε.Ε., επιτυγχάνοντας με αυτόν τον τρόπο τη μόνη εφικτή λύση.
Το ζήτημα που αφορά τα «χαμένα δικαιώματα» (Φόρμα 6) προέκυψε τον Δεκέμβριο του 2015 όταν χορηγήθηκαν τα προσωρινά δικαιώματα βασικής ενίσχυσης και η ενωσιακή νομοθεσία δεν έλαβε υπόψη τις ιδιαιτερότητες σε επίπεδο κρατών μελών.
Σύμφωνα με τη λύση που δόθηκε σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της Ε.Ε., στους παραπάνω γεωργούς –ενοικιαστές στους οποίους χορηγήθηκαν δικαιώματα το έτος 2015 και η μοναδιαία αξία των δικαιωμάτων τους το 2017 υπολείπεται του περιφερειακού μέσου όρου, θα γίνει προσαύξηση της αξίας των δικαιωμάτων τους έως τον περιφερειακό μέσο όρο του εθνικού αποθέματος του έτους 2017.
Αυτό δεν αφορά τις ενισχύσεις των δύο προηγούμενων ετών.
Με τη λύση αυτή, περίπου 2.000 από τους 2.820 γεωργούς, που πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις και κατέχουν το 2017 δικαιώματα με αξία δικαιωμάτων υπολειπόμενη του περιφερειακού μέσου όρου 2017, θα δουν την αξία των δικαιωμάτων τους να προσεγγίζει ήδη από το 2017 την περιφερειακή μοναδιαία αξία του έτους 2019.
Η λύση αυτή δεν αποκαθιστά πλήρως την αδικία, είναι όμως η μόνη που μπορεί να δοθεί εντός κοινοτικού πλαισίου ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο το σύνολο των ενισχύσεων.
Οι γεωργοί τους οποίους αφορά η παραπάνω ρύθμιση πρέπει άμεσα να υποβάλουν σχετικό αίτημα στον ΟΠΕΚΕΠΕ για χορήγηση δικαιωμάτων από το Εθνικό Απόθεμα.

Δύο ενημερωτικές εκδηλώσεις ΠΡΑΤΤΩ-ΤΟΡΑ για ΕΣΠΑ Αγροτών

Δύο ενημερωτικές εκδηλώσεις για την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ Αγροτών στον Πρωτογενή Τομέα, το οποίο ανοίγει στις 25 Αυγούστου, από οργανωμένες ομάδες παραγωγών, διοργανώνει η Κίνηση Ιδεών Πράττω-με επικεφαλής τον Νίκο Κοτζιά-μαζί με την Τοπική Οικονομία Ροδόπης Αλλά-ΖΩ (ΤΟΡΑ).
Οι εκδηλώσεις θα διεξαχθούν σε Ξυλαγανή και Αίγειρο στις 9 και 10 Ιούλη αντίστοιχα.
Σύμφωνα με το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΡΑΤΤΩ, Κοσμά Παπαχρήστου, στην ΕΡΤΚομοτηνής, υπάρχει σχεδιασμός να γίνει ενημερωτική δράση και στον ορεινό όγκο της Ροδόπης, όπου υπάρχουν δυνατότητες για καλλιέργεια Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών (ΑΦΦ), κυρίως στα καφενεία όπου συγκεντρώνονται οι κάτοικοι, μια και δεν υπάρχουν ειδικοί χώροι.
Ο κ. Παπαχρήστου κάλεσε τους Νέους Αγρότες και γενικά τους Αγρότες να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες, αντιμετωπίζοντάς το ως Εθνικό Κεφάλαιο και όχι κομματικό.
Εξ άλλου αναφερόμενος ο κ. Παπαχρήστου στο κλείσιμο της Αξιολόγησης σχολίασε πως, «φάνηκε ΦΩΣ στην άκρη του Τούνελ. Το 2018 λήγει το πρόγραμμα και η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές. Υπάρχει η ρήτρα Ανάπτυξης για την μείωση του χρέους και δεσμεύσεις για το Χρέος για Μεσοπρόθεσμα μέτρα, που θα πρέπει συγκεκριμενοποιηθούν τους επόμενους δύο μήνες. Από εδώ και πέρα η Κυβέρνηση ρίχνεται στη μάχη της Καθημερινότητας και την μείωση της Ανεργίας, ενώ το Σεπτέμβριο ιδρύει την Τράπεζα Ανάπτυξης», τόνισε καταλήγοντας ο κ. Παπαχρήστου.

Κόμματα
Αντιεξουσιαστικό Φεστιβάλ στην Κομοτηνή
Το 3ο ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ θα πραγματοποιηθεί στις 23/24/25 Ιουνίου. Η πρώτη μέρα ξεκινά με εκδήλωση-συζήτηση με τίτλο «Ο δημόσιος χώρος ως μέσο χειραφέτησης και οι αγώνες για την υπεράσπισή του» με ομιλητές: Γ. Παπαχριστοδούλου – ( δημοσιογράφος ) και Άλεξ. Μπέγκα , αρχιτέκτονας . Αμέσως μετά θα ακολουθήσει ρεμπέτικο γλέντι.

Αυτοδιοίκηση
Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Αβδήρων
Συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα (18.30) το Δημοτικό Συμβούλιο Αβδήρων με δεκαπέντε θέματα στην ημερήσια διάταξη
Ανάμεσα στα θέματα που αναμένεται να έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η έγκριση απευθείας παραχώρησης τμημάτων αιγιαλού σε όμορες επιχειρήσεις για την ανάπτυξη ομπρελών και ξαπλωστρών.
Επίσης η Έγκριση διάθεσης πίστωσης για την κάλυψη δαπανών των πολιτιστικών εκδηλώσεων «Δημοκρίτεια» 2017 όπως και η έγκριση συνδιοργάνωσης των πολιτιστικών εκδηλώσεων «Δημοκρίτεια» 2017 µε την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης.
Eιδική ράμπα πρόσβασης στη θάλασσα για ΑμεΑ , στην παραλία Αβδήρων
Τέθηκε σε λειτουργία στην παραλία Αβδήρων στην θέση Λεύκιππος, η ειδική ράμπα πρόσβασης στη θάλασσα SEATRAC, η οποία θα χρησιμοποιείται από ΑμεΑ. Το συγκεκριμένο σύστημα προσφέρει στα άτομα με κινητικές δυσκολίες την ευκαιρία να απολαύσουν αυτόνομα το μπάνιο τους στη θάλασσα. Επίσης για την υποστήριξη της εγκατάστασης έχει τοποθετηθεί ξύλινος διάδρομος πρόσβασης, αποδυτήρια και ντουζιέρα.
Η συγκεκριμένη ειδική ράμπα πρόσβασης στη θάλασσα καθώς και ένα μηχάνημα καθαρισμού ακτών έχουν χορηγηθεί από τον Αγωγό Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ) και το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της Εταιρείας.
Πολιτισμός

Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής
Εκδηλώσεις στο πλαίσιο του εορτασμού «ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ» διοργανώνει στην Κομοτηνή σήμερα και αύριο η Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού . Αρχή αύριο Τρίτη 20 Ιουνίου στον αύλειο χώρο του αρχαιολογικού μουσείο στις εννέα το βράδυ “Μουσικές περιπλανήσεις” με τους Αντώνης Μουσαδές, Χάρη Ξυλά και Ασμίκ Μπεκλαριάν.

Μουσικά βραδινά στον Πολυχώρο Σκέψης και Τέχνης στην Ξάνθη
Μουσικά βραδινά συνδιοργανώνουν μέχρι και αύριο (20.30 κάθε βράδυ) στον Πολυχώρο Σκέψης και Τέχνης, το Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης και η μικτή χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Ξάνθης.
Στο πλαίσιο αυτό σήμερα διοργανώνεται Ρεσιτάλ τραγουδιού με τη Ριψιμέ Ντανιελιάν και τη συμμετοχή μαθητριών της. Στο πιάνο συνοδεύουν η Νέλλη Σταχοσίδου και ο Δημήτρης Δημητρίου
Επίσης αύριο διοργανώνεται η εκδήλωση : «Τα πολλά πρόσωπα της μουσικής» με τους Αν. Χατζόπουλο, Τάσο Δασκαλόπουλο, Βαγγέλη Δωρόπουλο, Νίκο Νικολαϊδη με μαθητές του, Θόδωρο Ζαμπογιάννη και τη μικτή χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Ξάνθης.

Αστυνομικό Δελτίο
Σύλληψη 2 ημεδαπών για διάρρηξη οικίας
Συνελήφθησαν στην Κομοτηνή, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ, δύο ημεδαποί, ένας 18χρονος και μια 14χρονη, διότι διέρρηξαν οικία στην Κομοτηνή, χωρίς όμως να αφαιρέσουν οτιδήποτε από το εσωτερικό της, καθόσον έγιναν αντιληπτοί από τον ιδιοκτήτη.

Αθλητική Ενημέρωση
Κ.Α.Μ.Π. για δεύτερη χρονιά στην Ξάνθη
Τις Καλοκαιρινές Αθλητικές Μονάδες Προπόνησης (Κ.Α.Μ.Π.) για παιδιά από πέντε ως δεκαπέντε ετών διοργανώνει στην Ξάνθη για δεύτερη χρονιά ο Π.Α.Σ. «Θράκες» στις αθλητικές εγκαταστάσεις του γηπέδου “Αλέξανδρος Μπαλτατζής”. Οι περίοδοι ξεκίνησαν από χθες και οι ώρες λειτουργίας είναι 09.00-14.00 καθημερινά (εκτός Σαββατοκύριακου), με προσέλευση στις 08.30-09.00. Θα υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός αθλητών ανά τμήμα

Keywords
κομοτηνη, ΕΡΤ, ελλαδα, συγκοινωνιες, τσιπρας, θεσσαλονικη, συμμετοχή, αμθ, υπαατ, λύση, οπεκεπε, παπαχρηστου, δραση, χρεος, τραπεζες, φεστιβαλ, ιουνίου, αμεα, συγκεκριμένο, ξανθη, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, αξια, σουλτάν μπιν νάσερ φαρχάν αλ σαούντ, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, συλληψεις, Καλή Χρονιά, κοινωνικη συμφωνια, η ημέρα της γης, θεμα εκθεσης 2012, αστυνομικο τμημα, γιορτη σημερα, αμεα, ημερησια, θαλασσα, θεμα, θρακη, οικονομια, οπεκεπε, πιεση, πλαισιο, προγραμμα, αγιο ορος, αγωνες, αδικια, αεροδρομιο, αλεξ, αμθ, αχμετ, βγαινει, βραδυ, γεφυρα, γινει, γλεντι, δοθει, δικτυο, δοθηκε, ευκαιρια, ειπε, υπαρχει, εκθεση, ετων, ετος, ευρωπη, ιμπραημ, υπηρεσιες, νηστεια, υφυπουργος, ομιλια, κεφαλαιο, κυβερνηση, κινηση, κλιμα, κοκκινου, λειτουργια, λυκειο, λύση, μεχμετ, μηνες, μειωση, μπανιο, νελλη, νικη, νικο, ξυλα, οικια, ορος, παιδια, περιφερειακο, πιανο, προβληματα, πτηση, ραμαζανι, ρεμπετικο, ρεσιταλ, ρητρα, ρυθμιση, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συζητηση, συνεχεια, συμμετοχή, τουρκια, τριτη, υπαατ, φεστιβαλ, φευγοντας, φθινοπωρο, χρωμα, ωρες, αγορες, δημητρης, δικαιωματα, ελληνικα, εννεα, εθνικο, γιορτη, ιδιαιτερο, ιδιαιτερα, ιουνίου, κομπολοι, ογκο, ομαδες, τραπεζα, θεματα, υγειας
Τυχαία Θέματα