Κομοτηνή: Ένας «Γερμανός» στο Μεγάλο Δουκάτο

12:35 7/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο Καμπάλ Σακάρ Ραμή, 40 χρόνια μετανάστης στη Γερμανία επέστρεψε στο χωριό του, στο Μεγάλο Δουκάτο της Ροδόπης για να απολαύσει τη συνταξιοδότησή του. Ωστόσο, όπως σημειώνει, τα προβλήματα της καθημερινότητας που καλείται να αντιμετωπίσουν, τόσο ο ίδιος, όσο και οι υπόλοιποι συγχωριανοί του, είναι πολλά. Συγκρίνοντας δε τις υπηρεσίες των δήμων στις δύο χώρες η απογοήτευσή του είναι μεγάλη. «Είμαστε πολύ πίσω δυστυχώς: Φωτισμός, δρόμοι, κάδοι, αποκομιδή σκουπιδιών, συμπεραίνω πως πολλά είναι ζητούμενο.»

Δούλευε σε υφαντουργείο στο σταθμό του Μονάχου, περιμένοντας,

όπως χαρακτηριστικά λέει, πότε θα ερχόταν οι μέρες της άδειας για να επιστρέψει στην Ελλάδα και τώρα που επέστρεψε για να μείνει, στα εβδομήντα του χρόνια, νιώθει απογοητευμένος από το σκηνικό που συναντά. «Οι άνθρωποι είναι απογοητευμένοι, το κόστος ζωής υψηλό και οι υπηρεσίες που προσφέρονται από τους αιρετούς και τις Αρχές ελάχιστες» δηλώνει κάνοντας λόγο για την απουσία συστήματος. «Συζητώ με τους ντόπιους και απορώ πώς ζούνε; Παντού χρωστάνε. Αν ο γείτονάς μου έχει πρόβλημα, πώς μετά θα είσαι ευχαριστημένος; » αναρωτιέται σημειώνοντας πως κάτι πρέπει να γίνει, για να δοθεί νέα πνοή στην ελληνική κοινωνία.

«Περιμέναμε να έρθει το καλοκαίρι για να γυρίσουμε στην Ελλάδα. Προσδοκούσαμε να δούμε τον τόπο μας, να χαρούμε τη θάλασσα, τον ήλιο, να γευτούμε την ελληνική κουζίνα. Και τώρα, τώρα που επιστρέψαμε για πάντα μας έχει παρασύρει η γενική κατήφεια.» δηλώνει σημειώνοντας πώς στα εβδομήντα του χρόνια εύχεται το καλύτερο για την Ελλάδα και τους Έλληνες, προσδοκώντας, όπως λέει, καλύτερες μέρες.
Φώτο:Καμπάλ Σακάρ Ραμή Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα