Πώς να οδηγούμε με ασφάλεια στη βροχή

11:29 7/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Κατά τη φθινοπωρινή (και τη χειμερινή, βέβαια) περίοδο, οι συνθήκες οδήγησης δυσχεραίνουν λόγω των καιρικών φαινομένων. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να προσαρμόσουμε αναλόγως την οδική συμπεριφορά μας.

Σε όλο τον κόσμο τα τροχαία ατυχήματα είναι η πρώτη αιτία θανάτου στις ηλικίες 15-29. Περισσότερες από 1,3 εκατ. ανθρώπινες ζωές χάνονται στον δρόμο κάθε χρόνο, διεθνώς.

Στη χώρα μας, πάνω από 5 άνθρωποι χάνουν κάθε μέρα τη ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα.

Οι σωστές οδικές συμπεριφορές και η χρήση ζώνης ασφαλείας μπορούν να μειώσουν σημαντικά τους παραπάνω τραγικούς αριθμούς.

Έχουμε

στον νου μας:

Οι δρόμοι κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών έχουν μαζέψει πολλή σκόνη. Κατά συνέπεια, με τα πρωτοβρόχια ο συνδυασμός σκόνης και νερού δημιουργεί ένα πολύ γλιστερό οδόστρωμα. Η οδήγησή μας πρέπει να χαρακτηρίζεται από απόλυτη συγκέντρωση και ήπιους χειρισμούς σε τιμόνι, γκάζι (ώστε να αποφεύγουμε τα σπιναρίσματα, δηλαδή την περιστροφή των κινητήριων τροχών γύρω από τον εαυτό τους) και φρένο (ώστε να προλαμβάνουμε την επέμβαση του ABS ή το μπλοκάρισμα σε περίπτωση που το αυτοκίνητό μας δεν διαθέτει τέτοιο). Εννοείται ότι δεν μιλάμε ενώ οδηγούμε στο κινητό τηλέφωνο, ούτε στέλνουμε μηνύματα με αυτό.Αποφεύγουμε την είσοδο στις στροφές με μεγάλη ταχύτητα. Θα πρέπει να φρενάρουμε πριν από την είσοδο στη στροφή με το τιμόνι κατά το δυνατόν πιο ίσιο.Αποφεύγουμε να φρενάρουμε μέσα στη στροφή και επίσης να στρίβουμε απότομα το τιμόνι μας, καθώς με αυτούς τους τρόπους δημιουργείται η τάση να αποσταθεροποιηθεί το αυτοκίνητο. Αν χρειαστεί να μειώσουμε ταχύτητα μέσα στη στροφή, μπορούμε να πατήσουμε στιγμιαία το φρένο και αμέσως να το αφήσουμε, ώστε να μειώσουμε την ταχύτητα διαγραφής της στροφής.Στην έξοδο της στροφής επιταχύνουμε πολύ ομαλά, ώστε να αποφεύγουμε το σπινάρισμα και ανοίγουμε το τιμόνι μας προοδευτικά.Στον βρεγμένο δρόμο φρενάρουμε με τους τροχούς κατά το δυνατόν ίσιους και ασκώντας όσο το δυνατόν πιο μαλακή πίεση στο πεντάλ του φρένου. Γενικά σε κάθε φρενάρισμα μπορούμε να εφαρμόσουμε πιο ήπια και με μικρότερη συχνότητα αυτή την τεχνική, προλαμβάνοντας το μπλοκάρισμα.Εξαιρετικά σημαντικό είναι να κρατάμε αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα σε κάθε είδος δρόμου και ακόμη περισσότερο σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας.Φοράμε πάντοτε ζώνη ασφαλείας, σε όποιο κάθισμα του αυτοκινήτου και αν καθόμαστε.Τα παιδιά κάθονται πάντα στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου, δεμένα με τις ζώνες ασφαλείας. Τα μικρά παιδιά και τα μωρά κάθονται στο ειδικό καθισματάκι.

Πηγή: Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας Πάνος Μυλωνάς

Keywords
Τυχαία Θέματα