Κομοτηνή: Δύο 85χρονες στους δρόμους της ζωής

08:44 5/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Γνωρίστηκαν στην πόλη και όταν ανταμώνουν στους δρόμους της στέκονται όρθιες, όσο τις επιτρέπουν τα κουρασμένα τους πόδια, κι ανταλλάσσουν τα νέα τους. «Θα μας φάνε τα αδέσποτα, το κακό μέσα στην πόλη παράγινε» παραπονείται η κυρία Κατίνα και η κυρία Ροδόπη Κωστοπούλου σπεύδει να σημειώσει πως στις μετακινήσεις της πια είναι πολύ προσεκτική, πολλά τα αυτοκίνητα, πολλοί και οι βιαστικοί οδηγοί «δεν είναι για να παίζουμε στην ηλικία μας, ήδη έπεσα και έσπασα ένα πόδι.»

Έσπερνε μόνη της δέκα στρέμματα σκόρδα
Η κυρία

Ροδόπη καλλιεργούσε σκόρδα στην Ξυλαγανή. Ακόμη και σήμερα θυμάται την απαιτητική αυτή παραγωγή «150.000 κεφάλια σκόρδα» δηλώνει και προσθέτει «Δέκα στρέμματα τα έσπερνα μόνη μου, με τα χέρια. Ο άνδρας μου έλεγε να βάλουμε λιγότερα, αλλά εγώ επέμενα να δουλέψουμε περισσότερο, να μείνει κάτι για την οικογένειά μας.» δηλώνει η κα Ροδόπη για τα 100.000 και 130.000 σκόρδα. «Και τώρα ένα σκόρδο ελληνικό να φάμε δεν έχουμε.» παρατηρεί με πίκρα που ξεχάστηκε κι αυτή η παραγωγή. Νοικοκυρά η κυρία Κατίνα την ακούει με προσοχή και θυμάται τη δική της νιότη με τα ευχάριστα και τα δυσάρεστα. «Δόξα το Θεό, έχω ένα κτηματάκι και περνάω εκεί την ώρα μου.» σημειώνει.

«Οι νέοι να είναι καλά τώρα»
Καμαρώνουν για τα παιδιά, τα εγγόνια και τα δισέγγονα τους. Δηλώνουν «ευτυχισμένες» πάντα με την ίδια αγωνία για το αύριο των νέων. «Οι νέοι να είναι καλά τώρα. Εμείς τη ζωή μας καλά – άσχημα την περάσαμε. Τα πάντα έχουν αδυνατίσει, οι αντοχές μας επίσης, αλλά η ζωή είναι γλυκιά» δηλώνει η κυρία Ροδόπη και η κυρία Κατίνα προσθέτει «πικρός ο θάνατος και η ζωή είναι ωραία.»

Όσον αφορά στις νουθεσίες τους προς τους νέους εύχονται υγεία και υπομονή. «Υπομονή να κάνουν και ο Θεός θα τα φέρει όλα βολικά.» σημειώνει η κυρία Κατίνα και η κυρία Ροδόπη προσθέτει «να ακούνε και λίγο τους μεγάλους, κάτι ξέρουν κι αυτοί…»
Φώτο:Η κυρία Ροδόπη Κωστοπούλου και η κυρία Κατίνα κείμενο φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα