Κομοτηνή : ΕΡΤ Δελτίο ειδήσεων 4-10-2017

09:53 4/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

ΕΡΤ Κομοτηνής Ειδήσεις 4-10-2017

Η Ξάνθη σήμερα γιορτάζει την επέτειο της 4ης Οκτωβρίου 1919
Γιορτάζει σήμερα η Ξάνθη την επέτειο της 4ης Οκτωβρίου 1919 ,την απελευθέρωσή της από τους Βούλγαρους . Μια απελευθέρωση που προηγείται από την υπόλοιπη Θράκη κατά μερικούς μήνες αφού η περιοχή απελευθερώνεται χωρίς πολεμικές μάχες και συνιστά την απαρχή της ενσωμάτωσης της Θράκης

στον Εθνικό Κορμό, που συντελείται την άνοιξη του 1920.
Αυτοδιοίκηση
Η Σαμοθράκη στο επίκεντρο του περιφερειακού συμβουλίου ΑΜΘ
Με την αποχώρηση του περιφερειακού συμβούλου Οντέρ Μουμίν και τις εισηγήσεις από την αντιπολίτευση που αφορούσαν την θεομηνία στη Σαμοθράκη, σηματοδοτήθηκε η συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου της 2ας Οκτωβρίου.
Ο κ Μουμίν Οντέρ αποχώρησε γιατί δεν έγιναν δεκτές οι 4 επερωτήσεις που κατέθεσε προς συζήτηση και κάποιες από αυτές αφορούσαν την πτώση της γέφυρας στον ποταμό Κομψάτο.
Ο κ Μέτιος αναφερόμενος στην Σαμοθράκη τόνισε ότι τα χιλιοστά του νερού της βροχής [που έπεσε σε μια νύχτα, ήταν όσο πέφτει μέσα σε έναν χρόνο. Ωστόσο ο κρατικός μηχανισμός βρέθηκε αμέσως στο νησί.
Μέχρι στιγμής έχει αποκατασταθεί το υδραγωγείο και από το υπουργείο Εσωτερικών δόθηκαν 150.000 ευρώ.
Η περιφέρεια έστειλε 24 μηχανήματα και 7 μηχανικούς, «είμαι ευχαριστημένος από την παρουσία των φορέων», πρόσθεσε ο κ Μέτιος.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Φώτης Καραλίδης απηύθυνε την ερώτηση γιατί η κινητή μονάδα υγείας της περιφέρειας ΑΜΘ δεν ήταν εκεί. Οι υπόλοιποι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης Τραϊφόρος , Μαλτέζος, και Τρέλλης ρώτησαν τον περιφερειάρχη σε ποια κατεύθυνση θα κινηθεί η περιφέρεια για τον συνολικό επανασχεδιασμό των υποδομών στο νησί της Σαμοθράκης.
Μάλιστα πρότειναν την εξασφάλιση χρηματοδότησης από την Ε.Ε. Και την τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος της περιφέρειας.
“Δεν είναι σημερινό το πρόβλημα της Σαμοθράκης” είπε ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς και αναφερόμενος στις πληγές που άφησε στην Σαμοθράκη η θεομηνία τόνισε ότι η Σαμοθράκη χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης πολλών εκατομμυρίων και φορολογικές ελαφρύνσεις στους κατοίκους της.

Εισαγγελέας ζήτησε την πραγματογμωμοσύνη για τα αίτια της πτώσης της γέφυρας Κομψάτου
Αναφερόμενος στη γέφυρα Κομψάτου που κατέρρευσε ο κ. Μέτιος επανέλαβε πως ζητησε από το ΤΕΕ Θράκης να κάνει πραγματογνωμοσύνη και έκθεση αυτοψίας με όλο το ιστορικό της πτώσης της γέφυρας. «Ζητήσαμε να ελεγχθούν όλες οι γέφυρες της περιφέρειας. Ζητήσαμε να ελεγχθεί η στατικότητα της παλιάς γέφυρας ενώ παράλληλα ζητήθηκε πόρισμα για ανακατασκευή της πεσμένης γέφυρας ή του τμήματος που έπεσε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο εισαγγελέας ζήτησε πραγματογνωμοσύνη για τα αίτια της πτώσης της γέφυρας.

Πρωτογενής Τομέας
Β. Αποστόλου: «Μέσα από την κτηνοτροφία να γίνει η ύπαιθρος συνώνυμο της ανάπτυξης»
Τον πρωταγωνιστικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η κτηνοτροφία στην παραγωγική ανασυγκρότηση της υπαίθρου εξήρε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, μετά από επισκέψεις σε μεγάλες κτηνοτροφικές και μεταποιητικές μονάδες της Ελληνικής Επικράτειας.
Κατά τις συνομιλίες του με τους παραγωγούς ο Υπουργός υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της επικείμενης νομοθετικής πρωτοβουλίας του ΥΠΑΑΤ για την υποχρεωτική αναγραφή στο γάλα. «Με το νομοσχέδιο που ήδη έχει κατατεθεί στη Βουλή, καθιστούμε υποχρεωτική την ευκρινέστατη αναγραφή στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα της χώρας αρμέγματος στις συσκευασίες τους και στο κρέας της χώρας προέλευσης στις ταμειακές μηχανές στους χώρους πώλησης. Η διάταξη αυτή είναι ένα πρώτο βήμα για την καταπολέμηση του φαινομένου των ελληνοποιήσεων και της μαύρης διακίνησης στον αγροτικό χώρο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αποστόλου.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες και τις δράσεις του υπουργείου και της Κυβέρνησης που έχουν ως στόχο την επίλυση δυσχερειών σε σημαντικούς τομείς όπως είναι το κόστος παραγωγής, η εξασφάλιση της ρευστότητας των παραγωγών, η αδειοδότηση των σταβλικών εγκαταστάσεων, το φορολογικό και το ασφαλιστικό των γεωργοκτηνοτρόφων κ.ά..
Τέλος, ο κ. Αποστόλου επεσήμανε πως ένα σημαντικό μέρος των πόρων το νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020 θα κατευθυνθεί στον κτηνοτροφικό κλάδο, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως «μέσα από την κτηνοτροφία μπορεί η ύπαιθρος να γίνει συνώνυμο της ανάπτυξης και της παραγωγής πλούτου».

Ευρωβουλή
Διευρυμένο Περιφερειακό Συμβούλιο Κομοτηνής- Αλεξανδρούπολη 13-14 Οκτωβρίου
Το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, διοργανώνουν Διευρυμένο Περιφερειακό Συνέδριο στην Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη στις 13 και 14 Οκτωβρίου 2017 αντιστοίχως, με θέμα : “Ευρωπαϊκά Χρηματοδοτικά Εργαλεία-Ευκαιρίες Ανάπτυξης για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης”.

Οι εκδηλώσεις υποστηρίζονται από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τους Δήμους Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης, το Επιμελητήριο Έβρου και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης της Κομοτηνής.

Θα συμμετάσχουν ως ομιλητές ευρωβουλευτές, ανώτατα στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εμπειρογνώμονες, καθώς και εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας & νεοφυών επιχειρήσεων και αξιωματούχοι της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης.
Οι εκδηλώσεις θα είναι ανοιχτές στους πολίτες και θα μεταδοθούν μέσω livestreaming.

Μετρήσεις Ζωής από γνωστή εταιρεία και το Δήμο Κομοτηναίων

Για τρίτη συνεχή χρονιά γνωστή φαρμακευτική εταιρεία, υλοποιεί κοινωνικό πρόγραμμα δωρεάν εξετάσεων, υπό την αιγίδα του Δήμου Κομοτηαίων , με τον τίτλο, «Μετρήσεις Ζωής».
Οι εξετάσεις θα γίνουν αύριο και μεθαύριο στο A’ΚΑΠΗ Κομοτηνής, τις Ώρες: 09.00 το πρωΐ – 15.00 το απόγευμα.
Πιο συγκεκριμένα, εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό θα υποδεχτεί το κοινό,παρέχοντας δωρεάν
•Σπιρομέτρηση
•Οφθαλμολογικό έλεγχο
•Μέτρηση Γλυκοζυλιωμένης Αιμοσφαιρίνης (ΗbΑ1c)
•Έλεγχο Αρτηριακή Πίεσης
Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης, την αιγίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.) και πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Κομοτηνής και του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπη
Υγεία
Πρόληψη Γρίππης: Αντιγριππικό εμβόλιο
Με έγγραφό του το Υπουργείο Υγείας που απέστειλε στις Περιφέρειες, υπενθυμίζει τη σημαντικότητα για ομάδες του πληθυσμού του Αντιγριππικού εμβολιασμού.
Όπως υπογραμμίζεται στο σχετικό έγγραφο, Κάθε επιδημική έξαρση της γρίπης εισβάλει ταχύτατα, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η πρόβλεψη του χρόνου αλλά και του τόπου εκδήλωσής της.
Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, καλύπτει σε υψηλό ποσοστό και προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης συμβάλλοντας μεταξύ άλλων στην μείωση απουσιών από την εργασία και το σχολείο και κάθε άλλη κοινωνική εκδήλωση.

Eθελοντισμός
Εθελοντικές Αιμοδοσίες στον Ίασμο
Ο σύλλογος εθελοντών αιμοδοτών περιφερείας Ιάσμου έχει προγραμματίσει τις εθελοντικές αιμοδοσίες για το δεύτερο εξάμηνο του έτους 2017 την Κυριακή 08/10/2017 και την Κυριακή 19/11/2017 στο Κέντρο Υγείας Ιάσμου και ώρες από 8:30 εως 13:00.Πιθανόν να πραγματοποιηθούν και έκτακτες αιμοδοσίες εντός του πρώτου εξαμήνου σύμφωνα πάντα με τις ανάγκες του τμήματος αιμοδοσίας του γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής .

Πολιτισμός
«Peace Talk”στο ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, έως τις 6 Οκτωβρίου
Καταχειροκροτήθηκε η παράσταση της Χριστιάνας Λαμπρινίδη, «Peace Talk”, στο ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, με 9 γυναίκες επί σκηνής, Χριστιανές και Μουσουλμάνες, να απομυθοποιούν φόβους και ταμπού, δημιουργώντας το μονοπατι της Ειρήνης.
Η Χριστιάνα Λαμπρινίδη είναι γνωστή καθώς εφαρμόζει μια μεθοδολογία η οποία στηρίζεται στα βήματα της Ειρήνης και στην επίλυση των συγκρούσεων μέσω του θεάτρου και της δημιουργικής γραφής. Μια μεθοδολογία πρωτοποριακή, που έχει αναγνωρισθεί με βραβεία, διδακτορικές διατριβές, στην Ελλάδα, την Αγγλία, την Αμερική και τη Γερμανία.
Οι παραστάσεις θα δίνονται έως τις 6 Οκτωβρίου στις 9 το βράδυ στο ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής.
“Σκληρές Αλήθειες” του Ηλία Μωραΐτη στο Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ
Η Λέσχη Ανάγνωσης και η ομάδα δημιουργικής γραφής της ΦΕΞ σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο Πυργελή, παρουσιάζουν το μυθιστόρημα του Ξανθιώτη Ηλία Μωραΐτη “Σκληρές Αλήθειες” στο Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ, σήμερα στις 7 μ.μ.
Για το βιβλίο θα μιλήσει η Κατσικίδου Μαρίνα, Ψυχολόγος ΑΠΘ- Ψυχοθεραπεύτρια GESTALT και ο Μουσόπουλος Αθανάσιος, φιλόλογος – συγγραφέας.

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις στη ΦΕΞ και τον Οκτώβριο.
Την ερχόμενη και μεθεπόμενη Τετάρτη-11 και 18 Οκτωβρίου- , θα λάβει χώρα η δράση «2-3 πράγματα που ξέρω για… τις πόλεις», η οποία συμβάλλει στην κατανόηση «των πόλεων, από τους ίδιους τους κατοίκους της.
Επίσης Το Εργαστήριο Αρχαίας Ελληνικής Λύρας της ΦΕΞ, έχει την τιμή να παρουσιάσει το έργο του συμμετέχοντας στην ετήσια εκδήλωση «Το Δώρο των Θεών – Η Μουσική στην Αρχαία Ελλάδα» η οποία θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 7 και 8 Οκτωβρίου 2017 στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης.

Keywords
κομοτηνη, ΕΡΤ, ειδήσεις, ξανθη, αμθ, τεε, υπαατ, βουλη, αλεξανδρουπολη, ελλαδα, εταιρεία, δηπεθε, peace, βιβλιοπωλείο, δραση, θεσσαλονικη, ΑΠΘ, υπουργειο εσωτερικων, ομαδα διας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, θεμα εκθεσης 2012, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, υδραγωγειο, βημα, γερμανια, δωρεαν, εργασια, εργαλεια, θεμα, θρακη, μουσικη, νησι, προγραμμα, σαμοθρακη, τεε, αμερικη, αμθ, ανοιξη, αρχαια, ασφαλιστικο, βιβλιο, βραδυ, γαλα, γεφυρα, γινει, δευτερο, δηπεθε, διημερο, δωρο, εγγραφο, ευρω, ειπε, εκθεση, εμβολιο, εξετασεις, εσωτερικων, εταιρεία, ζωης, μηχανες, ιστορικο, λεσχη, λυρας, μηνες, μειωση, μυθιστορημα, νυχτα, ομαδα, παντα, περιφερειακο, κτηνοτροφια, ρολο, συγκεκριμενα, συζητηση, σημερα γιορταζει, σπιτι, σχεδιο, σχολειο, τιμη, υπουργειο υγειας, τριτη, υπαατ, ωρες, βηματα, δημητρης, εθνικο, χωρα, ιατρικο, υπουργειο, κρεας, κυριακη, ομαδες, πληγες, ψυχολογος, υγειας
Τυχαία Θέματα