Κλείσιμο της αξιολόγησης και συζήτηση για το χρέος στο Eurogroup (video)

00:47 24/5/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Το «κλείδωμα» της αξιολόγησης, μετά και την ψήφιση των τελευταίων προαπαιτούμενων, προσδοκά η κυβέρνηση από το Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Τις τελευταίες εξελίξεις στο ελληνικό πρόγραμμα συζήτησαν για 40 λεπτά στην Κωνσταντινούπολη ο Αλέξης Τσίπρας και η Άνγκελα Μέρκελ, με το κλίμα να είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο.

Σύμφωνα

με πληροφορίες, ο Έλληνας πρωθυπουργός και η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασαν την πεποίθηση ότι στο Eurogroup θα υπάρξει συμφωνία σε όλα τα ζητήματα.

Παρόμοιες δηλώσεις έκαναν το τελευταίο 24ωρο αρκετοί ευρωπαίοι αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, οποίος εκτίμησε ότι θα υπάρξει σοβαρή συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.

Αισιόδοξος ενόψει του Eurogroup εμφανίζεται τις τελευταίες μέρες και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με την γερμανική πλευρά να στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα για τις απόψεις της επί του ελληνικού προγράμματος και της απαραίτητης παραμονής του ΔΝΤ.

Ιδιαίτερα θετικό είναι, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, το προσχέδιο της έκθεσης της Κομισιόν για τη χώρα μας, σε ότι αφορά στην αξιολόγηση και τους στόχους των επόμενων δεκαετιών.

Σύμφωνα με το προσχέδιο το ελληνικό πρόγραμμα είναι σε τροχιά, ανοίγοντας τον δρόμο για την επόμενη εκταμίευση. Η Ελλάδα θα έχει χαμηλότερες χρηματοδοτικές ανάγκες καθώς προβλέπονται υψηλότερα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις. Αναμένονται πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και για μια δεκαετία. Στη συνέχεια και μέχρι το 2040, το πλεόνασμα εκτιμάται στο 1,5%.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, η δόση, που πιθανότατα θα εγκριθεί για τη χώρα μας αγγίζει τα 11 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7,2 δισ. αφορούν την κάλυψη δανειακών υποχρεώσεων του κράτους και τα υπόλοιπα 3,8 δισ. θα δοθούν για εξόφληση οφειλών Δημοσίου προς ιδιώτες.

Στην ίδια έκθεση περιγράφονται και τα σενάρια που συζητούν οι Ευρωπαίοι σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Για παράδειγμα εξετάζεται το «κλείδωμα» των επιτοκίων στα σημερινά χαμηλά επίπεδα, η επέκταση των περιόδων αποπληρωμής και περιόδων χάριτος, καθώς και η μεταφορά κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που έχει διαχειριστεί η ΕΚΤ.

Το ΔΝΤ εν τω μεταξύ, στην επίσημη έκθεσή του που έδωσε στη δημοσιότητα, ζητά αναδιάρθρωση του χρέους μέχρι το τέλος του προγράμματος το 2018, και εμμένει στις προτάσεις του, υποστηρίζοντας πως το όφελος θα ανέλθει στο 50% του ΑΕΠ.

Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες, ώστε να χαραχθεί ένας οδικός χάρτης για το χρέος, με ορισμένα βραχυπρόθεσμα μέτρα να τίθενται άμεσα σε εφαρμογή και κάποια άλλα να μετατίθενται για το 2019, μετά, δηλαδή, τη λήξη του προγράμματος.

Πηγή ΕΡΤ1, Ρεπορτάζ Ακης Αθανασόπουλος

Σχετικές ειδήσεις:

Το ΔΝΤ εμμένει στις προτάσεις του για το ελληνικό χρέος (video)

Εκπρόσωπος Σόιμπλε: Στο Eurogroup οι αποφάσεις για πρόγραμμα και ΔΝΤ – Γνωστές οι θέσεις του Βερολίνου

H Ελλάδα να λάβει 11 δισ. ευρώ μετά την αξιολόγηση σύμφωνα με το προσχέδιο της ΕΕ

Η Ελλάδα έκανε βήμα-κλειδί για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης λέει ο Μοσκοβισί

The post Κλείσιμο της αξιολόγησης και συζήτηση για το χρέος στο Eurogroup (video) appeared first on ert.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα