«FACTORY» ΙΔΕΕΣ/ΤΕΧΝΕΣ

00:32 24/5/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Τρίτη 24 Μαΐου 2016, ώρα 18:30
ΕΡΤ2

Eβδομαδιαία εκπομπή λόγου με το δημοσιογράφο Δημήτρη Τρίκα, ο οποίος εστιάζει σε έννοιες από το χώρο της Φιλοσοφίας, της επιστήμης και της Τέχνης και τις συζητεί με τον εκάστοτε καλεσμένο, αναζητώντας τα ερμηνευτικά κλειδιά με τα οποία μπορεί να γίνει κατανοητή η πραγματικότητα που μας περιβάλλει.

Δείτε σήμερα: «Κατερίνα Μάτσα»

Ο Δημήτρης Τρίκας συζητεί με την ψυχίατρο Κατερίνα Μάτσα (18 ΑΝΩ), για «Το αδύνατο πένθος» και τη σχέση του τοξικομανή με το θάνατο. Ο σύγχρονος

τρόπος ζωής εξωστρακίζει το συναίσθημα και την εξωτερίκευσή του. «Απαγορεύει» το πένθος και χτίζει την «κουλτούρα της μελαγχολίας».

Όπως γράφει η Κ. Μάτσα στο βιβλίο της «Το αδύνατο πένθος και η κρύπτη – Ο τοξικομανής και ο θάνατος»: «H κρίση της ύστερης νεωτερικότητας βιώνεται τραυματικά από τον σύγχρονο άνθρωπο και εντείνει σε ακραίο βαθμό τη δυσφορία του. Σ’ αυτές τις συνθήκες ακριβώς δημιουργούνται τα ελλείμματα της ταυτότητας και διαμορφώνεται η “κουλτούρα της μελαγχολίας” , μιας κουλτούρας που έχει σαν υπόβαθρο ένα ανεπεξέργαστο πένθος για τις μεγάλες καταστροφές του αιώνα».

Παρουσίαση-αρχισυνταξία: Δημήτρης Τρίκας

Κατάλληλο για όλους (Επιθυμητή η γονική συναίνεση)

The post «FACTORY» ΙΔΕΕΣ/ΤΕΧΝΕΣ appeared first on ert.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα