«Κλειδί» για τη διαπραγμάτευση η 24η Μαΐου (video)

13:15 14/5/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Ημερομηνία – σταθμός για την Ελλάδα, αναμένεται να αναδειχθεί η 24η Μαΐου, καθώς Αθήνα και δανειστές προδιαθέτουν για κλείσιμο της αξιολόγησης στο Γιούρογκρουπ και επιδιώκεται η λήψη αποφάσεων που θα οδηγήσουν σε ελάφρυνση του χρέους.

Ήδη η κυβέρνηση σχεδιάζει την επόμενη μέρα, με τον πρωθυπουργό να υπογραμμίζει πως η θετική έκβαση των συζητήσεων θα σηματοδοτήσει το πέρασμα σε μία νέα

εποχή για την ελληνική οικονομία, και κυρίως για την ελληνική κοινωνία.

Μιλώντας την Παρασκευή στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως απαιτείται σοβαρό σχέδιο, αποφασιστικότητα και εγρήγορση, ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη ανασυγκρότησης του κόμματος.

Αισιόδοξος για την επίτευξη μιας τελικής λύσης στο επερχόμενο Γιούρογκρουπ, εμφανίστηκε μέσω της ΕΡΤ και ο υπουργός Επικρατείας από την Ουάσιγκτον. Οι συναντήσεις με την ηγεσία της αμερικανικής κυβέρνησης δείχνουν ότι και στις 2 πλευρές του Ατλαντικού πάρα πολλές πλευρές έχουν συνειδητοποιήσει ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο τραπέζι μία συμφωνία που εφαρμόζεται, έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς και δεν πρέπει να υπάρξουν καθυστερήσεις, τόνισε ο κ.Παππάς.

Ζήτησε ακόμη, μία πειστική συμφωνία για τη διευθέτηση του χρέους ώστε να επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη, χαρακτηρίζοντας πολύ ξεκάθαρες τις νέες τοποθετήσεις του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών προς αυτή την κατεύθυνση.

Σημειώνεται ότι περισσότερες εγγυήσεις για την ελάφρυνση χρέους ζητά και το ΔΝΤ, ενώ ο αμερικανός ΥΠΟΙΚ χαρακτήρισε πολύ υψηλές τις απαιτήσεις των Ευρωπαίων για περικοπές στα δημοσιονομικά, λέγοντας πως πρέπει να υπάρξει κάποια υποχώρηση.

Παρέμβαση για το θέμα υπήρξε και από τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος ζήτησε να μειωθεί από το 3,5 στο 2% ο στόχος για πλεονάσματα από το 2018.

Η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι πιστωτές έχουν καταλήξει σε συμφωνία για τα 18 προαπαιτούμενα, που πρέπει να εγκριθούν από την Αθήνα έως το Eurogroup της 24ης Μαΐου, ανέφερε ευρωπαίος αξιωματούχος στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «MNI». Ο ίδιος επιβεβαίωσε τις διαφωνίες του ΔΝΤ για τον υπό διαμόρφωση αυτόματο μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης, ενώ δήλωσε ότι πως η ΕΕ θεωρεί ότι στο συνολικό ποσό που θα εκταμιευτεί για τη χώρα μας, θα πρέπει να περιλαμβάνονται 7 δισ. για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου.

Σημειώνεται ότι στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις για τον αυτόματο κόφτη, τους έμμεσους φόρους, τα κόκκινα δάνεια και το ταμείο αποκρατικοποιήσεων.

Πηγή: Α΄ Πρόγραμμα

The post «Κλειδί» για τη διαπραγμάτευση η 24η Μαΐου (video) appeared first on ert.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα