Κινητοποίηση για νέο τύπο σχολείου που «εξοικονομεί» σε βάρος της εκπαιδευτικής κοινότητας

13:01 15/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Με μικρά ποσοστά συμμετοχής πραγματοποιήθηκε στη Μαγνησία η πρώτη 24ωρη απεργία και η κινητοποίηση των δασκάλων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Μαγνησίας για την φετινή σχολική χρονιά. Οι δάσκαλοι της Μαγνησίας, ωστόσο, δηλώνουν πως είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν να αγωνίζονται για ένα ποιοτικό και σύγχρονο δημοτικό σχολείο, ενώ επισημαίνουν ότι με το νέο τύπο σχολείου τα περισσότερα παιδιά μένουν εκτός ολοήμερου σχολείου και χάνονται 100 θέσεις αναπληρωτών για τη φετινή χρονιά. Επιπλέον, οι εκπαιδευτικοί

ζητούν να ενταχθούν στα σχολεία τα παιδιά των προσφύγων που βρίσκονται στο κέντρο φιλοξενίας Μόζας ΑΕ, με δικαιώματα ίσα με αυτά των υπόλοιπων μαθητών, καθώς και να εμβολιαστούν με ευθύνη της Διεύθυνσης Υγείας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, κ. Αποστόλη Μούσιο, φέτος χάθηκαν από τα ολοήμερα σχολεία 60 θέσεις δασκάλων, καθώς και αρκετές εκπαιδευτικών ειδικοτήτων. Παράλληλα στα νηπιαγωγεία για τη φετινή χρονιά λειτουργούν 12 τμήματα λιγότερα σε σχέση με την περσινή, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχουν «πληθωρικά» τμήματα στη Σκόπελο και στο 37ο νηπιαγωγείο Βόλο.

Παράλληλα, ο Αποστόλης Ριζόπουλος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και του Δ.Σ. του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, επεσήμανε ότι φέτος χάθηκαν στο Ν. Μαγνησίας χάθηκαν περισσότερες από 100 θέσεις εκπαιδευτικών, ενώ από τους 160 αναπληρωτές που δούλεψαν πέρσι, φέτος βάσει προγραμματισμού θα προσληφθούν 60 – 70.

Τέλος ο κ. Ριζόπουλος ανέφερε ότι στις εγκαταστάσεις Μόζας ΑΕ φιλοξενούνται 87 παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας , που θα πρέπει να ενταχθούν στη δημόσια εκπαίδευση. Παράλληλα είναι απαραίτητο τα εξασφαλιστεί η ασφαλής μεταφορά τους από το κέντρο φιλοξενίας στο σχολείο που θα ενταχθούν και θα πρέπει να προστατευθεί η υγεία αυτών των παιδιών με ευθύνη της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα