Κινητοποίηση εργαζομένων νοσοκομείων έξω από το Υπ. Υγείας

19:12 26/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου στη 1.30μμ έξω από το Υπουργείο Υγείας, ανακοίνωσαν ότι θα συγκεντρωθούν τα σωματεία των δημόσιων νοσοκομείων (ATTIKO, Ευαγγελισμός, Άγιος Σάββας, ΚΑΤ, ΓΚ Νίκαιας κλπ), οι επιτροπές αγώνα, τα συντονιστικά των εργαζομένων στις εργολαβίες, τα κλαδικά σωματεία της καθαριότητας, η ΠΟΕΔΗΝ, η ΟΕΝΓΕ.

Επίσης πραγματοποιούν διευκολυντική στάση εργασίας

από 1μμ έως 4μμ και καλούν σε συμμετοχή «όλους τους συναδέλφους στις εργολαβίες των νοσοκομείων του ΕΣΥ, όσους απασχολούνται με ελαστικές σχέσεις εργασίας (επικουρικοί, ΚΕΕΛΠΝΟ) και τους μόνιμους υγειονομικούς».

Όπως τονίζουν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή τους: «Η ομηρία συνεχίζεται, το ίδιο και η κοροϊδία. Οι εργολάβοι εξακολουθούν ανενόχλητοι να αλωνίζουν στα δημόσια νοσοκομεία, ξεζουμίζοντας τους εργολαβικούς εργάτες, τρομοκρατώντας, απειλώντας, χρωστώντας δεδουλευμένα.

Η απόφαση του Υπουργείου για ατομικές συμβάσεις, στο όνομα της «απαλλαγής από τους εργολάβους», είναι ένα …πυροτέχνημα, ένα κακοπαιγμένο θέατρο, που ποτέ δεν είχε στόχο να διασφαλίσει τα δικαιώματα των συναδέλφων.

Αν η κυβέρνηση ήθελε, θα έδιωχνε τους εργολάβους «με ένα νόμο και με ένα άρθρο». Θα προσλάμβανε τους εργαζόμενους με μόνιμη και σταθερή δουλειά, δουλειά με πλήρη δικαιώματα.

Αποδείχτηκε όμως περίτρανα πως η κυβέρνηση δε νοιάζεται για τίποτα άλλο παρά μόνο για το πως θα μειώσει το κόστος αυτών των υπηρεσιών αδιαφορώντας για τους συναδέλφους και τις ανάγκες τους. Από την τρομοκρατία του εργολάβου στα νέα δεσμά των ατομικών συμβάσεων. Αυτός είναι άλλωστε διακηρυγμένος στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει προσυπογράψει και αυτή η κυβέρνηση: διεύρυνση των ελαστικών σχέσεων εργασίας σε όλο το Δημόσιο με ταυτόχρονα κάθετη μείωση του μισθολογικού κόστους! Και αυτό φυσικά αφορά και τους μόνιμους σήμερα συναδέλφους.

Ως τώρα όλες οι υποσχέσεις είναι στον αέρα:
α) Η υπογραφή ατομικών συμβάσεων σε άλλα νοσοκομεία και υπηρεσίες προβλέπει πεπερασμένη διάρκεια (έως 31-12-2017), χωρίς δέσμευση για ανανέωση. Η διάρκεια της σύμβασης μπορεί και να περιορίζεται αν δεν επαρκούν οι πιστώσεις,
β) Χάνονται ο 13ος & 14ος μισθός, ενώ στην πράξη απαγορεύεται η άδεια ασθένειας κι η εγκυμοσύνη. Σημειώνουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των εργαζομένων είναι γυναίκες. Μάλιστα, πρόσφατη απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου ακύρωσε ατομικές συμβάσεις γιατί προέβλεπαν κανονική άδεια… «.

Keywords
Τυχαία Θέματα