Κέρκυρα: Ο Κ. Παυλίδης για ΜΤΝ, παραλίες και υδατοδρόμια

14:13 7/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Στις εποικοδομητικές επαφές που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα προκειμένου να στηριχτούν τα ζητήματα ενίσχυσης της ΜΤΝ του Νοσοκομείου της Κέρκυρας αλλά και να παραμείνει εν λειτουργία το ΑΤ Λευκίμμης, αναφέρθηκε ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Παυλίδης. Ο κ. Παυλίδης επισήμανε τη δέσμευση του Υπουργείου Υγείας να υπάρξει προκήρυξη για την κάλυψη

των δύο μόνιμων θέσεων διευθυντή και Επιμελητή Β’, ενώ στο μεσοδιάστημα οι ανάγκες της Μονάδας θα καλύπτονται από γιατρό νεφρολόγο προερχόμενο εναλλάξ από το Νοσοκομείο Φιλιατών και από το Πανεπιστημιακό των Ιωαννίνων. Επί τάπητος ετέθησαν και τα χρόνια προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής και υποστελέχωσης σε διοικητικό και σε παραϊατρικό προσωπικό της συγκεκριμένης Μονάδας, κενά τα οποία η διοίκηση είναι πρόθυμη να καλύψει.

AT ΛΕΥΚΙΜΜΗΣ

Ως προς την επίσκεψη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, για το Α.Τ. Λευκίμμης, ο κ. Παυίδης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Βρήκαμε ευήκοα ώτα. Οι ενστάσεις μας, σε σχέση με την ανάγκη διατήρησης του Αστυνομικού Τμήματος στη Λευκίμμη, εισακούστηκαν. Το Υπουργείο θα επανεξετάσει τον επιχειρησιακό του σχεδιασμό, προσανατολιζόμενο στο να μην απομακρυνθεί το Τμήμα από τη Λευκίμμη και ταυτόχρονα να ενισχυθεί σε υποδομές και σε προσωπικό, ώστε να υπάρξει αποτελεσματικότερη αστυνόμευση, παρότι το 2016 -με ενισχύσεις τόσο της ΟΠΚΕ όσο και της Ομάδας ΔΙΑΣ- δεν παρουσιάστηκαν σοβαρά προβλήματα στην αστυνόμευση της περιοχής κατά τη θερινή περίοδο». Σε σχέση με τις Εργατικές Κατοικίες Αγ. Ιωάννη, ο βουλευτής Κερκύρας σημείωσε ότι αποτελεί θετική εξέλιξη η αποδοχή εκ μέρους της δημοτικής Αρχής της περίπτωσης κατασκευής βιολογικού σταθμού εντός του οικισμού, κατεύθυνση στην οποία θα πρέπει να προσανατολιστεί και ο ΟΑΕΔ με τις απαιτούμενες ρυθμίσεις.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Ερωτώμενος για το θέμα της εκμετάλλευσης των παραλιών, μετά την τρίτη απόφαση του ΣτΕ να ακυρώσει τη συλλήβδην παραχώρηση των αιγιαλών για εκμετάλλευση στους δήμους, οδηγώντας σε αδιέξοδο ειδικά τους τουριστικούς δήμους λίγο πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου, καθώς τους απαγορεύει να έχουν λόγο στη διαχείριση των παραλιών, όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος. Ο κ. Παυλίδης εξήγησε ότι «Αλλάζει ο τρόπος των δημοπρασιών· θα γίνονται, πλέον, ηλεκτρονικά και το Υπουργείο ευελπιστεί τα έσοδα από τη διαδικασία της παραχώρησης χρήσης του αιγιαλού και της παραλίας, που σήμερα είναι περίπου 60 εκατ. ευρώ, να φτάσουν τα 150 εκατ. ευρώ. Νομίζω ότι πρόκειται για έναν υπεραισιόδοξο στόχο. Η διαχείριση του αιγιαλού και της παραλίας θεωρώ ότι θα πρέπει να αποτελέσει στοιχείο του νέου καλλικρατικού θεσμικού πλαισίου. Υπάρχουν πολλές αντιδράσεις, καθώς η παραλία για την Τ.Α. δεν αποτελεί απλός οικονομικό πόρο· πρόκειται για τουριστικό – αναπτυξιακό εργαλείο. Ο δήμος προσφέρει στις παραλίες, στη συντήρησή τους, στην καθαριότητά τους, στη στελέχωσή τους με ναυαγοσώστες και στη διατήρηση των γαλάζιων σημαιών, επομένως πρέπει να απολαμβάνει τα οφέλη από τη διαχείρισή τους. Θεωρώ ότι, στο πλαίσιο της καλλικρατικής μεταρρύθμισης, θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη παραχώρησης στους δήμους όχι ετήσιας αλλά τουλάχιστον τριετούς, ώστε εκείνος που θα αναλάβει την παραλία να μπορεί να σχεδιάσει ένα σοβαρό επενδυτικό πλάνο με αναβαθμισμένο παρεχόμενο τουριστικό προϊόν».

ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΑ

Τέλος, αναφορικά με τα υδατοδρόμια, ο κ. Παυλίδης ενημέρωσε ότι, μετά από την Κέρκυρα και τους Παξούς, προσφάτως αδειοδοτήθηκε και το υδατοδρόμιο της Πάτρας. Πρόκειται για τις τρεις πρώτες άδειες που δόθηκαν πανελλαδικά, γεγονός που μπορεί να προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον και ενδεχομένως να λειτουργήσουν εντός της προσεχούς καλοκαιρινής περιόδου. Ωστόσο «θα πρέπει ο ΟΛΚΕ, που έχει αναλάβει την αδειοδότηση στα Διαπόντια, και η ΠΙΝ, στα υπόλοιπα ιόνια νησιά, να τρέξουν πολύ γρήγορα τις διαδικασίες ώστε να δημιουργηθεί ένα επενδυτικά προσοδοφόρο δίκτυο». Ενημέρωσε, επίσης, ότι αυτό που αλλάζει με το νομοσχέδιο που έρχεται αυτή την εβδομάδα στη Βουλή είναι το καθεστώς ιδιοκτησίας. «Η άδεια ίδρυσης θα ανήκει στο δημόσιο, ενώ η άδεια λειτουργίας των υδατοδρομίων μπορεί να ανήκει στον ιδιώτη ή σε ένα μικτό σχήμα, όπως συνέβη στην περίπτωση της Κέρκυρας, μεταξύ ιδιώτη και ΟΛΚΕ. Πρόκειται να υπάρξει ένας ενιαίος σχεδιασμός, ώστε τα υδροπλάνα μαζί με την ακτοπλοΐα να αποτελέσουν μέρος ενός ολιστικού σχεδιασμού της προσβασιμότητας και της συνδεσιμότητας των νησιών. Ιδιαίτερα σε εμάς, τα υδροπλάνα αποτελούν πολύ βασικό κριτήριο για τη συνοχή της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, η επικοινωνία ανάμεσα στα νησιά της οποίας καθίσταται προβληματική. Εκτιμώ ότι ένα επεκτατικό δίκτυο υδατοδρομίων θα συμβάλλει αποφασιστικά στη συνοχή της Περιφέρειάς μας, σε διοικητικό και σε αναπτυξιακό επίπεδο».

Keywords
Τυχαία Θέματα